Hezká tradice: V porodnici háčkují sestry miminkům halloweenské čepičky

Malá Olivia v halloweenské čepičce, kterou uháčkovala sestra Jennifer Bigger.
Foto: St. Joseph's Hospitals
Sdílej na facebooku
29. října  2017 
 06:00

Je to takové milé gesto. Když se v porodnici St. Joseph’s Women’s Hospital v Tampě na Floridě narodí miminko, dostane od sester vlastnoručně vyrobenou čepičku. Jelikož se blíží svátek Halloween, je porodnice plná malých dýní, strašidýlek a duchů. Na jaře tu zase měli malé králíčky nebo žirafky.

"Máme tu čepičky ve tvaru dýní, cukrovinek, duchů, Frankensteinů, žaludů a malých netopýrů," řekla serveru Today.com sestra Becky Allen. "Milujeme háčkování čepiček pro naše malé pacienty a oni to milují také," dodala.

Tuhle roztomilou tradici odstartovala sestřička Paula McDonald, která zemřela ve věku 55 let. To ona milovala háčkování čepiček pro novorozence a brzy ji začaly pomáhat ostatní sestry. Paula je všechno naučila a ony po její smrti háčkovaly čepičky dál. Dokonce vznikl spolek The Paula's Projekt, který má i své facebookové stránky a fanoušky, kteří také přispívají originálními pokrývkami hlavy pro malá miminka.

V porodnici háčkuje čepičky asi padesátka sestřiček a porodních asistentek. "Háčkování nás stmelilo, jsme si blíž," svěřila se sestra Pam Eaton serveru Today.com. "Užíváme si, když jsme spolu, háčkujeme a bavíme se o čepičkách, které chceme ještě udělat. Paula by byla moc šťastná, kdyby viděla všechny tyto nádherné čapky."

Sestry háčkují během přestávek a dokonce i po práci. Výsledkem jsou krásné malé čepičky pro miminka.
Sestry háčkují během přestávek a dokonce i po práci. Výsledkem jsou krásné malé čepičky pro miminka.
Autor: St. Joseph's Hospitals

Veselé kloboučky neháčkují jen sestry, přidávají se i ostatní oddělení nemocnice. A také členové komunity The Paula's Project. Dokonce i Paulina maminka pošle jednou za pár měsíců obří tašku barevných čepiček.

A co na to maminky s novorozenci? Ty tuto tradici milují. Jedna pacientka se svěřila, že její babička háčkovala, ale zemřela a miminku už nestihla nic vyrobit. Proto pro ni mělo obrovský význam, když čepičku získali v porodnici.

Také v českých porodnicích se háčkuje. Předčasně narozená miminka dostávají do inkubátoru speciální chobotničky, díky kterým se cítí bezpečněji. Jak je to možné? Chapadla chobotnice zřejmě připomínají dětem pupeční šňůru a měkká pletenina zase matčinu dělohu. Více si přečtěte ZDE

Jak se skutečně vyvíjí zrak miminek a kdy vás vlastně uvidí?


Sdílej na facebooku
Autor: kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku