Bojíte se, že něco ve výchově zanedbáte? Tyhle rady raději úplně ignorujte!

  • Bojíte se, že něco ve výchově zanedbáte? Tyhle rady raději úplně ignorujte!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    15. listopadu  2017 
     06:00

    Rodiče si můžou o výchově svých dětí přečíst cokoli a některé rady jsou doslova neuvěřitelné! Dají se vůbec splnit? A proč vlastně? Není lepší řídit se rodičovskou intuicí a přestat své děti vychovávat podle příruček? Jaké mýty týkající se rodičovství můžete v klidu a okamžitě ignorovat?

  • Je nutné aktivovat mozek dítěte co nejdříve a cíleně!

    Autor: iStock

     

    Psychiatr Stephen Camarata, autor knihy Intuitivní rodiče, tvrdí, že to je snad nejškodlivější mýtus, který panuje. Někteří (a není jich málo) odborníci varují rodiče, že když se nezaměří na rozvoj mozku dítěte před jeho třetími narozeninami, vývoj se zastaví a dítě nikdy nedosáhne plného potenciálu. Jasně, mozek potřebuje podněty, ovšem nemá to být násilnou formou.

    Naopak přirozené prostředí, chutě, dotyky či vůně, které každý den dítě zažívá, poskytují dostatečný podnět ke „spuštění“ plasticity mozku. Pokud tedy s dítětem mluvíte, když ho krmíte nebo oblékáte, přirozeně tím rozvíjíte jeho mozek. Intuitivní rodič je ten, který sleduje instinkty dítěte, a tím podporuje rozvoj jeho mozku – aniž by to dělal záměrně.

     

     

  • Vaše dítě vyžaduje speciální pomoc, protože ještě nemluví

    Autor: iStock

     

    Snaží se vám dětský lékař vnutit myšlenku, že vaše dítě bude pravděpodobně autista, protože ještě ve dvou, nebo dokonce třech letech nemluví? Pozor na tyhle unáhlené závěry a diagnózy. Jistě, vaše dítě MŮŽE být autista, ale z devadesáti procent je spíše líné mluvit a je naprosto normální.

    Výzkumy naznačují, že 60 procent dětí, které začaly mluvit později, dožene ty ostatní velmi rychle. Mí synové jsou toho důkazem! Začali mluvit až dlouho po třetích narozeninách, a dnes (zejména ten nejmladší) ukecají i toho největšího mluvku. Takže nechte pediatra, aby zhodnotil vývoj řeči vašeho dítěte, ale raději si dopřejte druhý odborný názor, než začnete panikařit.

  • Vaše dítě je zralé na léky, protože neposedí v klidu

    Autor: iStock

     

    Máte dítě, které je hyperaktivní a nepozorné? Diagnostikovali u něj ADHD? Ne každé dítě s poruchou pozornosti je zralé na léčbu pomocí medikamentů. Některým dětem předepisují dětští psychiatři lék Ritalin, který dítě zklidňuje, tlumí jeho neposednost a mnohomluvnost. Zejména v USA je předepisování těchto léků velmi populární. Přestože lékaři tvrdí, že nemají vedlejší účinky, asi byste měli zvážit, zda je to skutečně nezbytně nutné. Ne každá forma ADHD vyžaduje medikaci! Existují jiné cesty, jak dětem pomoct – a ty byste měli hledat spolu s pediatrem a neurologem.

     

  • Chcete, aby se vaše dítě dostalo na Harvard? Veďte ho k tomu už od školky!

     

    Autor: iStock

    Nedávno jsem slyšela o soukromé školce, kde se už čtyřleté děti učí nejen anglicky, ale taky čínsky! Nosí uniformy, biflují se slovíčka a čínské znaky, učí se základy geometrie, zeměpisu, chemie a kdoví čeho ještě. Ovšem nic se nemá přehánět, to tvrdí doktor Camarata. Učit děti skoro od plenek cizí slovíčka není zárukou toho, že se dítě jednou na vysokou dostane.

    Věnujte raději drahocenný čas něčemu jinému než supermodernímu učebnímu softwaru, aplikacím a DVD s jazykovými kurzy! Intuitivní rodič podporuje to, aby dítě samo řešilo problémy, aby samostatně uvažovalo, rozvíjelo schopnost myšlení a zároveň bylo zdravě zvídavé! Stačí se dítěti více věnovat, to je základ pro budování autentické slovní zásoby.

     

  • Brzké čtení je znakem geniality a mělo by být podporováno

    Autor: iStock

    Čtení je dobrá věc, ale jen tehdy, když dítě chápe, co čte. Jednoduché pojmenování písmenek ještě neznamená, že jim dítě opravdu rozumí. Pokud dítěti už ve třech letech ukazujete v knize písmenka a snažíte se o to, aby je poznalo a o rok později už plynule četlo, raději věnujte čas společnému čtení. Sedněte si společně na gauč, vy čtěte a dítě ať ukazuje obrázky.

    Dovolte mu, ať nechá pracovat fantazii naplno a samo si vytvoří vlastní konec. Předčasné „čtení“ může vést k hyperlexii, což znamená, že dítě slova sice přečte, ale nemá absolutně žádnou představu o tom, co skutečně znamenají. Takové čtení není ani omylem znakem rozvíjejícího se génia. Teprve čas ukáže, jestli máte doma nějakého da Vinciho.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku