Pozor na vibrační a hrací lehátka! Mohou brzdit vývoj dětí

Pozor na vibrační a hrací lehátka! Mohou brzdit vývoj dětí
Lehátko ano, ale ne na dlouho
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
8. prosince  2017 
 06:00

Usnadní vám každodenní život a miminka je většinou milují. Jsou pohodlná, houpou, hrají veselé melodie a ta s hrazdičkou plnou hraček dokáží zabavit na dlouhou dobu. Jak je správně používat, kdy se jim raději vyhnout a hlavně – mohou negativně ovlivnit vývoj dítěte?

Také na ně nedáte dopustit? V poslední době se hrací lehátka a křesílka stala téměř „povinnou“ výbavou každé domácnosti s kojencem. Máte díky nim miminko stále na očích a volné ruce k tomu, abyste zvládla uvařit, pověsit prádlo, otevřít pošťačce nebo si dojít do sprchy. Ratolest v lehátku si jednoduše přenesete sebou tam, kam zrovna potřebujete. Navíc má tento vynález tu úžasnou vlastnost, že díky jemným vibracím, houpací funkci a barevným hračkám dokáže malého křiklouna až zázračně rychle utišit a zklidnit. Lékaři ale takové nadšení nesdílí…

Maximálně hodinu denně

„Maminky se mě často ptají, proč by mělo lehátko škodit, když v děloze je dítě také schouleno do klubíčka a má ohnutá záda. Ano, zhruba do třetího měsíce věku kojenec, který většinu času prospí, v takovéto poloze opravdu nijak nestrádá (doporučeno je i nošení v klubíčku), a pokud ho do lehátka uložíte na pár minut několikrát denně, jeho vývoj tím výrazně neohrozíte. Ale čtyřměsíční dítě už potřebuje prostor, volnost pohybu a trávit co nejvíce času na pevné podložce. Začíná se více hýbat a musí se naučit vnímat, jak reaguje jeho tělo. Na měkké posteli či v lehátku toto základní učení se o svém těle stagnuje,“ vysvětluje lékařka Jana Mašátová.

Pozor na vibrace!

Dlouhodobější pobyt v lehátku brání dítěti v jeho přirozeném pohybovém rozvoji a stagnuje vývoj všech motorických schopností. Tato poloha samozřejmě není dobrá ani pro vývoj páteře. Ne všechna lehátka jsou polohovací a u některých nemáte možnost nastavit intenzitu vibrací. Příliš silné vibrace jsou pro miminko nepřirozené, dráždí nervovou soustavu a dochází k nepříznivým pohybům celého tělíčka včetně vnitřních orgánů. Jemné vibrace mohou mít naopak uklidňující až uspávací efekt. Ale myslete na to, že takto zavedený “uspávací” rituál se snadno může proměnit ve zlozvyk.

Kdy se jim vyhnout?

Podle Gabriely Vestfálové, fyzioterapeutky a vedoucí rehabilitační kliniky Smiling Baby Spa Clinic, ulehčují lehátka život maminkám, nikoli však jejich dětem. „Každé dítě hodnotím zcela individuálně, proto nelze jednoznačně vymezit, pro koho jsou lehátka vhodná pro občasné užívání a pro koho nikoli. Určitě bych se ale zcela vyvarovala vibracím u předčasně narozených a dráždivých dětí, dalšími rozhodujícími faktory by pro mě bylo, jaký svalový tonus miminko má a také bych zohlednila jeho aktuální věk. Užívání lehátek bez vibrací bych omezila na nezbytně potřebnou dobu, jako jsou např. příkrmy u dětí, které ještě neumí sedět,“ zdůrazňuje Mgr. Gabriela Vestfálová.

Užitečný pomocník nebo zbytečná vymoženost?

Řada dětských lékařů i fyzioterapeutů se shoduje, že jde spíše o jeden z výdobytků dnešní uspěchané doby, které maminky využívají zejména pro svůj vlastní komfort a pohodlí. Lehátka sice úplně nezatracují, ale důrazně doporučují používat je spíše jako občasné „nouzové“ řešení než jako dennodenní a běžnou záležitost.

Jak ale najít tu správnou míru? Několikatýdenní kojenec potřebuje jen pohodlnou postýlku s kvalitní matrací, nic víc. Spát i odpočívat by měl na rovném povrchu, a pokud ho často „tvarujete“ do nosítek, lehátek, autosedaček „vajíček“ a podobně, příliš mu tím neprospíváte.

Na zemi je nejlépe!

Jakmile se vaše ratolest začne více pohybovat, zvedá hlavičku a zkouší se otáčet na bok a bříško, pokládejte ho co možná nejčastěji na bříško na zem. Nikam vám nespadne a má dostatek prostoru pro trénování motoriky, posilování svalů i pozorování okolního světa. Právě poloha na bříšku má zcela nezastupitelnou roli v psychomotorickém vývoji dítěte.

Hrajte si s ním, dodávejte mu co nejvíce podnětů a motivujte k pohybu. Podávejte hračky, zpívejte, broukejte, chrastěte, pohoupejte ho raději v náruči než v křesílku nebo autosedačce. Učte ho poznávat svět všemi smysly. V lehátku si prcek rychle zvykne na super rozhled a může zlenivět. Starší děti se pak často chtějí v křesílku samy posadit, dostat se výše a nevhodně při tom zapojují přímé břišní svaly místo šikmých, které opravdu potřebují umět využívat pro otáčení a trénování svalové souhry.

Podívejte se: Proč by rodiče neměli nutit kojence sedět, když to ještě neumí

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku