Proč se dítě mračí nebo se odvrací? Naučte se rozpoznat, proč to dělá!

  • Proč se dítě mračí nebo se odvrací? Naučte se rozpoznat, proč to dělá!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    20. prosince  2017 
     06:00

    Vzpomínám, jak velkou bezmoc jsem pociťovala, když jsem u prvního syna nedokázala hned a správně určit, proč brečí, kroutí se nebo proč se ode mě odvrací. S třetím dítětem to už bylo mnohem jednodušší. Poznáte, co vaše dítě právě teď chce, i když ještě nemluví? Dá se to naučit!

  • Děti vyjadřují emoce už od narození

    Autor: iStock

     

    Profesorka psychologie Linda Acredolo, která přednáší na Kalifornské univerzitě a autorka knihy Baby signs, říká: „Děti se rodí se schopností vyjadřovat svoje emoce včetně spokojenosti i utrpení.“ Když se naučíme tyhle jejich znaky číst, dokážeme rychle reagovat na jejich potřeby. Pravda, ne všechny děti vysílají stejné signály a někdy trvá měsíce, než se na to vaše dítě naladíte. Některé zásady ale platí obecně.

     

  • Přerušení očního kontaktu

    Autor: iStock

    Ne, neznamená to, že vás nemá rádo, ale potřebuje jen přestávku od očního kontaktu. Vždyť ani vy nevydržíte koukat hodinu někomu do tváře, aniž byste se na moment odvrátili. Někdy dítě dokonce otočí hlavu úplně na stranu a tváří se téměř nasupeně nebo si hraje s prstíky či začne pofňukávat. Dělá prostě cokoli, co přeruší kontakt s dospělým.

    Co dělat: Hlavně se nesnažte násilím přitáhnout jeho pozornost. Respektujte potřebu dítěte a trpělivě počkejte.

  • Úsměv a smích

    Autor: iStock

     

    První skutečný úsměv se obvykle objeví mezi šestým a osmým týdnem života. V tomto raném věku jsou úsměvy pravděpodobně signálem fyzické spokojenosti, tvrdí psycholožka Acredolo. Brzy se pak stanou úsměvy více kontrolované a děti se začnou usmívat nebo smát jen tehdy, kdy jsou kolem nich blízcí lidé.

    Co dělat: Když se na vás dítě usměje, vraťte mu úsměv a říkejte, jak je úžasné. I když ještě slovům nerozumí, je to pro něj vzkaz od vás, že úsměv je prima.


  • Imitování a opičení

    Autor: iStock

    Nedá se nic dělat, ale je to tak. Pro naše děti jsme zrcadlo, v němž se odráží úplně všechno. Když byly děti malé, vždycky mě dostalo, když jsem udělala nějakou grimasu a ony ji zopakovaly. Jako malé opičky. Mezi třetím a šestým měsícem se většina dětí učí napodobovat výrazy matčina nebo tátova obličeje – překvapení, smutek, cokoli. Zhruba v devíti měsících se dítě dostává do nové situace, a když vidí, že je rodič například ve stresu, zvýší se i jeho úzkost a začne většinou plakat.

    Co dělat: Myslete na to a snažte se před dítětem skrývat hlavně negativní emoce. Raději se nadýchněte a vědomě uvolněte svaly v obličeji, abyste zmírnili napětí. Dítě chce mít jistotu, že je vše v pořádku.

  • Řeč těla - ruce

    Autor: iStock

    Studie naznačují, že asi 90 procent komunikace dětí je neverbálních. Děti na vás mluví tak, že bouchají pěstičkami o zem, když mají hlad, nebo se začnou vztekat, když jsou s něčím nespokojené. Jakmile se zklidní, ruce přestanou „mluvit“ a přestanou být v pohybu. Co dělat: Obvykle stačí, když dítě nakrmíte nebo jinak uspokojíte.


  • Propínání se

    Autor: iStock

    Už několik týdnů po narození se začnou děti vzpínat a propínat tělo, když cítí nepohodlí. Může to znamenat, že je tlačí bříško zvláště tehdy, když k tomu ještě začnou brečet. „Dítě se bude hýbat, kopat nohama a prohýbat se, protože se necítí dobře. Tím vším se snaží dostat do pohodlnější pozice,“ říká Michele Saysana, ředitelka dětského nemocničního programu na Lékařské fakultě v Indiana University.

    Co dělat: Dítě potřebuje změnu pozice, vezměte ho do náruče, poklepávejte ho po zadečku nebo zádech, dejte ho do kočárku a povozte ho, uvidíte sami, co pomůže.

  • Mačkání učí nebo mnutí očí

    Autor: iStock

     

    Děti si mnou oči nebo mačkají uši, když je něco svědí nebo jsou unavené. Uši jsou velmi citlivým orgánem a děti to moc dobře vědí. Co dělat: Změňte rutinu, dejte dítě spát nebo mu změřte teplotu. Jakmile má horečku, může jít o zánět středního ucha, a to je třeba řešit s lékařem.

     

     

  • Rozhození rukama (Moorův reflex)

    Autor: iStock

     

    Hlasité zvuky, příliš jasné světlo – to všechno může vyvolat tzv. Moorův reflex, který se aktivuje právě v těchto situacích. Dítě rozhodí ruce a nohy do stran a následně je vrátí zpět. Obvykle pak začne taky plakat. Tento reflex je dětem vlastní už od narození a s věkem se ztrácí. Dětem to nijak neublíží, ale může vás to překvapit.

    Co dělat: Je to znamení, abyste se k miminku chovali co nejjemněji a tiše. Zhasněte světlo, vypněte rušivé zvuky a přikryjte dítě lehkou přikrývkou – takhle metoda je ideální pro děti do čtyř měsíců.

  • Pláč

    Autor: iStock

    No ano, když dítě pláče, je někdy velký oříšek přijít na to, proč. Pláč je nejlepší komunikační prostředek dítěte, kterým vám sděluje: mám hlad, jsem unavené, něco mě bolí, necítím se dobře, jsem frustrované nebo rozrušené. Po narození jsou všechny pláče dětí téměř stejné. Snažte se pečlivě naslouchat a hledat drobné rozdíly. Jak dítě roste, půjde vám to snadněji.

    Co dělat: Pokud pláče z hladu, nakrmte ho, pokud víte, že je najedené, dejte ho spát nebo ho přebalte. Vyzkoušejte všechny možnosti, brzo se naučíte pláč dekódovat.


  • Žvatlání

    Autor: iStock

    Kojenci začnou „mluvit“ zhruba ve dvou až třech měsících. Začnou odpovídat na váš smích, tón řeči. Blábolají, žvatlají, ozývají se souhlásky a samohlásky. Jejich hlas může vyjadřovat řadu emocí – štěstí, podrážděnost, protest, nadšení, dychtivost či spokojenost.

    Co dělat: Vyprávějte dítěti, co děláte, kde jste, kam jdete na procházku, že napouštíte vanu nebo že kolem letěl motýl. Povzbuzujte je, aby žvatlaly víc a užívejte si tyhle první nezapomenutelné rozhovory.

     

    Jak se vyvíjí zrak miminek a kdy vás vlastně poprvé uvidí? Podívejte se na VIDEO:

     

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku