Vzkaz zoufalé kojící mámy: stačila láhev umělého mléka a syn mohl žít

Malý Landon zemřel krátce po narození na dehydrataci. Jeho maminka neměla dost mateřského mléka. "Stačila jedna láhev a mohl žít," říká zdrceně.
Foto: Jillian Johnson
Sdílej na facebooku
21. prosince  2017 
 06:00

Jillian Johnson musela projevit velikou odvahu. Celých pět let se odhodlávala zveřejnit svůj smutný příběh. Ale nakonec to udělala. Aby pomohla sobě a rodinám, které prožívají podobnou ztrátu. A v neposlední řadě, aby zabránila další takové tragédii. Její malý syn Landon totiž zemřel krátce po narození na dehydrataci. Jillian se ho snažila kojit, ale nevěděla, že nemá dost mléka. "Stačila jedna láhev a mohl tady být," říká zdrcená žena. 

Jillian netušila, že její chlapeček nedostával během prvních dnů po porodu žádné mléko. O svém zničujícím zážitku, který je extrémně vzácný, měla strach mluvit dříve, neboť prožívala muka ze ztráty dítěte, a navíc se obávala, že ji všichni odsoudí.

Se svým příběhem se rozhodla svěřit až nyní, a to proto, aby informovala rodiče, co se může stát, a to navzdory tvrzení lékařů, kteří říkají, že se jedná o opravdu výjimečný případ. 

Než se Landon narodil, Jillian a její manžel dělali vše, aby se na rodičovství připravili: "Chodili jsme na kurzy, nastudovali jsme si všechny knížky o mateřství a rodičovství, byli jsme připraveni...nebo jsme si to aspoň mysleli," napsala zoufalá maminka na svém blogu Fed Is Best Foundation. "Každá lekce a každá knížka byla zaměřená na kojení a na to, jak je pro dítě důležité," dodává.

Kojení jako jediná možnost? 

Landon se narodil v baby-friendly nemocnici (pokud by žena nemohla kojit z důvodu rakoviny nebo jiného vážného důvodu, muselo by to být uvedeno ve zprávě pediatra). Přišel na svět akutním císařským řezem, ale jeho matka ho hned po porodu začala kojit.

„Laktační poradci, kteří mě přišli zkontrolovat, řekli, že se přisál a vše bude v pořádku. Jen jeden z nich se zmínil, že můžu mít s produkcí mléka problém, protože mi byl diagnostikován syndrom polycystických ovarií. Proto mi byly doporučeny bylinky na podporu laktace," vypráví Jillian. 

Landon však celou dobu plakal. Zoufalá Jillian ho měla celou dobu u sebe na prsou a snažila se ho kojit. "Sestřičky mi řekly, že je to "volání po kolostru". Asi po dvou dnech ztratil deset procent své porodní váhy (pozn. to bývá po porodu normální), a přestože jsem se obávala, že nemám dostatek mléka, důvěřovala jsem lékařům kolem sebe, že je vše v pořádku. Ale nebylo," pokračuje Jillian.

A dodává, že nejlepší radu, kterou dostala od jednoho z lékařů, byla ta, že kojení je sice to nejlepší, ale pokračovat v krmení může s lahvičkou, protože tak budu přesně vědět, kolik toho vypil. „Kéž bych mohla vrátit čas,“ říká.

Landon zemřel na srdeční zástavu v důsledku dehydratace

Landon zemřel necelých dvanáct hodin poté, co si jej přinesli po třech dnech z porodnice domů. Diagnóza zněla srdeční zástava v důsledku dehydratace. Podle maminky Landon měl plenky mokré i znečištěné. "V odborné literatuře píšou, že počet mokrých a špinavých plen nemá korelaci s adekvátním příjmem mléka v prvních čtyřech dnech života," píše v článku Jillian.

Radost nebo utrpení? 9 známých žen prozradilo, jak prožívalo kojení

Pediatr Rachel Prete řekl pro Parents.com, že se jedná o "extrémně vzácný případ". Řekl, že lékaři a zdravotnický personál dokážou včas nízkou produkci mléka u rodiček odhalit. Doplnil také, že většině dětí také stačí v prvních dnech po porodu malé množství kolostra, než se spustí produkce mléka. V případě jakékoliv pochybnosti se mají maminky ptát lékařů. 

"Landon prostě plakal, protože byl hladový. A já to nevěděla. Pořád si to budu vyčítat. Stačila jedna láhev mléka a mohl tady s námi být," říká zdrceně Jillian. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku