Je mu rok a nechodí? Nepanikařte, je to normální! Co má kdy umět?

Samostatně chodit by děti měly mezi čtrnáctým a patnáctým měsícem
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
27. února  2018 
 06:00

Každá maminka si určitě pamatuje nebo si zapisuje momenty, kdy se její dítko poprvé usmálo, kdy se přetočilo a kdy se poprvé posadilo. Na co ale všichni netrpělivě čekají, jsou první krůčky. Jakmile dítě oslaví první narozeniny, ale stále nechodí, začíná to být divné. Alespoň podle pohledů a dotazů ostatních. Ignorujte je!

Mnohem důležitější než datum prvních samostatných krůčků, které si tak rádi pyšně zapisujeme do rodinných deníčků, je totiž způsob, jakým se děťátko k chození dopracovalo. A pokud ještě v roce nechodí, zatímco stejně starý sousedův Josífek už běhá dávno, nestresujte se!

CO MÁ KDY UMĚT? PODÍVEJTE SE DO GALERIE! 

"Náš syn začal chodit velice pozdě. Už mu skoro bylo rok a půl, ale stále nic," vzpomíná pětatřicetiletá Lída z Prahy. "S manželem jsme nesnášeli neustálé dotazy, proč ještě nechodí. Jako by byl nějaký zaostalý. Přitom to byl zdravý a veselý kluk," vzpomíná maminka dnes už čtyřletého Vojtíška. Tomu se dřív prostě jen nechtělo. "My jsme však byli ve stresu a podstoupili jsme i kolečko vyšetření. Zbytečně. Vojta začal chodit téměř na den přesně v osmnácti měsících," dodává Lída. Dnes už by prý byla klidnější. 

Do osmnácti měsíců je čas

Některé děti udělají první samostatné kroky už mezi devátým a dvanáctým měsícem, samostatně chodit by pak měly mezi čtrnáctým a patnáctým měsícem, jak se píše například na stránkách babycenter.com. Pokud to však dětem trvá déle, nemějte strach. Některé začnou chodit třeba až v šestnácti nebo sedmnácti měsících. Zbystřit byste měli, pokud už je dítěti více než půl roku a stále nechodí. 

„Chůze je vlastně jen takové vyvrcholení, kterému musí předcházet zvládnutí celé řady dovedností,“ vysvětlila serveru Betynka.cz doktorka Jiřina Luksíková, která se specializuje na dětskou rehabilitaci. Podle ní by rodiče měli být trpěliví, měli by přestat srovnávat. A hlavně je třeba dítěti nepomáhat. Proces vývoje trupu je podle lékařky u každého dítěte jinak dlouhý, a když dítě předčasně nutíme do vzpřímené polohy, můžeme mu založit na celoživotní problémy s držením těla a s páteří.

Co můžete udělat?

  • Začněte nacvičovat chůzi, jakmile uvidíte, že se dítě samo udrží ve vzpřímené pozici.
  • Nikdy dítě nevoďte s rukama nahoru.
  • Poskytněte dítěti vhodný a bezpečný prostor pro nácvik chůze, ale do ničeho ho nenuťte a nepodpírejte ho.
  • Pomozte dětem postavit se na nohy a zjistěte, jak dlouho se udrží (ovšem zajistěte vhodné místo dopadu).
  • Chůze hrou: motivujte dítě a chvalte ho za jeho úspěchy.

Pády jsou během nácviku chůze normální. Tady ovšem za pád holčičky může kočka:

Už chodí? Co dál? 

Samostatné stání: Nemusí chodit, ale ve 14 měsících by vaše dítě mělo samostatně stát nebo se o to pokoušet. Bez pomoci se zvednout, stoupnout si a zase znovu na zem. Možná uvidíte i pár pokusů o první krok. 

Nejistá chůze: Kolem věku 15 měsíců mají děti nestabilní chůzi, nohy mají daleko od sebe a chodidla jsou vytočená směrem ven. Nebojte, to se srovná.

Schody: Kolem 16. měsíce se začne zajímat o schody. Bude chtít chodit nahoru a dolů, pravděpodobně ještě dlouho s vaší pomocí. 

Lezec: Kolem 18. měsíce bude vaše dítě pravděpodobně lézt po výškách. K tomu mu bohatě postačí jakýkoliv nábytek – židle, stůl... Také schody jsou pořád velkým předmětem zájmu. Zkuste si kopat míčem nebo tančit na hudbu. 

Skokan: Mezi 25. až 26. měsícem je chůze rovnoměrnější, dítě už našlapuje jako dospělí – používá patu a špičku. V tomto období se učí skákat. 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku