Jak mluvit s dítětem, aby začalo mluvit dřív? Používejte baby talk!

  • Jak mluvit s dítětem, aby začalo mluvit dřív? Používejte baby talk!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    6. října  2019 
     06:00

    Jdeme pápá, udělej pápá, budeš mít bebí, uděláme ham, pohlaď čiči – mluvíte takhle se svými dětmi a někdo vám řekl, že to není dobře? Ačkoli si to mnozí myslí a tvrdí, že na děti je nutné od malička mluvit správně, tedy bez použití specifické slovní zásoby, věda teď říká opak. Baby talk, neboli dětský způsob mluvy, dětem pomáhá, aby se naučily mluvit rychleji a dřív.

  • Co to je baby talk?

    Autor: iStock

     

    Je to řeč, kterou používají malé děti a jejich rodiče. Jsou pro ni charakteristické použití kratších vět, určitá úsečnost a častější opakování výpovědí. Má taky specifickou slovní zásobu, která se předává i mezigeneračně. Podle odborníků plní baby talk dvě funkce: afektivní (často se též používá vůči domácím zvířatům) a komunikativní. Řeč je pomalejší, melodičtější a zpěvnější, hlas je většinou ve vyšší poloze. Matka často intuitivně slova nebo věty zjednodušuje a opakuje. Důležité je i používání gest, která se snaží udržet pozornost dítěte.

  • Proč je baby talk prospěšné?

    Autor: iStock

     

    Výzkumy zveřejněné v časopise Developmental Science zkoumaly jazykové chování několika desítek dětí po dobu osmi hodin a čtyř dnů. Výzkumníci zjistili, že děti, s nimiž matky mluvily „jejich“ řečí, znaly mnohem větší počet slov než děti, se kterými matky dětskou řečí nemluvily. Prokázalo se taky, že děti říkají jako první slova, která se objevují opakovaně a jsou vyslovena pomaleji. Zejména v prvních měsících života je vhodné tento styl mluvení používat. Když rodiče použijí akutnější tón hlasu, mluví pomaleji a zjednodušují věty, děti se učí mnohem snáz a taky snáze udrží pozornost.

  • Dítě napodobujte, ale nešišlejte

    Autor: iStock

     

    Neznamená to ale, že budete na dítě například šišlat, chybná výslovnost je něco jiného než zjednodušování. Dítě se učí nápodobou, citové naladění dokáže čeština vyjádřit i zdrobnělinami nebo emočně zabarveným hlasem. Nepoužívejte slova, která nic neznamenají. Napodobením podle odborníků vysíláte dítěti důležitou zprávu, že s ním chcete komunikovat.

    Napodobujte vokalizaci – „ba-ba“, „ham ham“. Počkejte, až zazní další zvuk, a zopakujte ho. Snažte se reagovat, i když nechápete, co vám dítě říká. Usmívejte se, používejte gesta. Opakujte jednoduchá slova celý den. To pomáhá dětskému mozku, aby si ukládal zvuky a význam slov označujících každodenní činnosti a předměty.

  • Jak zjistit, že dítě udělalo pokrok?

    Autor: iStock

     

    Během prvního roku by dítě mělo poznat váš hlas a vědět, odkud zvuky přicházejí. Taky by mělo slyšet své jméno a reagovat na něj. Dítě začíná v této době intonovat nebo zvyšovat či snižovat hlas, žvatlat a používat několik slov. Přestože jsou mezi dětmi velké rozdíly, pokud jde o začátek skutečné mluvy, zpozorněte, pokud se vám ve vývoji řeči něco nezdá. Dítě by se taky mělo automaticky podívat na věci a předměty, o kterých mluvíte a na které ukazujete. Baby talk doplňujte básničkami, verši, říkadly.

     

    Jak pomoci miminku, aby se správně vyvíjelo? Podívejte se na VIDEO:

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku