Ptejte se odborníka: Co když dítě jí moc nebo málo? Vadí palmový olej aneb co dětem raději nedávat?

Ptejte se odborníka: Co když dítě jí moc nebo málo? Vadí palmový olej aneb co dětem raději nedávat?
Co dávat dětem k jídlu, aby rostly tak akorát a byly zdravé?
Foto: profimedia.cz
Sdílej na facebooku
17. listopadu  2015 
 06:00

Mnoho potravin obsahuje látky, které sice splňují normy, ale více či méně škodí lidskému zdraví, zvláště pokud jich my nebo děti jíme příliš mnoho. V poslední době hodně kritiky schytává palmový olej a glukózo-fruktózový sirup, problematických surovin a nezdravých jídel je však spousta. Na otázky týkající se zdravé výživy dětí bude ve středu 18. listopadu od 13 do 14 hodin on-line odpovídat Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny.

Je dobře, když rodiče dětem nedávají jídlo a nápoje, po kterých tloustnou. Ale nestačí to. Protože nejde jen o kalorický příjem. Rozhodně se vyplatí dívat se i na to, z čeho jsou potraviny, které kupujeme, vyrobené, jaké obsahují složky, a snažit se případně vyhnout těm, které jsou nejproblematičtější. 

...
...
Autor: Fórum zdravé výživy
Jak to vidí odborník na výživu? A co radí rodičům dětí, které chtějí jíst jen sladkosti nebo které nechtějí jíst skoro nic, a otec s matkou tak jsou rádi, pokud do nich vůbec něco dostanou? 

Co mají dělat rodiče dětí, které už trápí nadváha, či dokonce obezita, když na rozdíl od dospělých nesmějí držet žádné diety? Ptejte se odborníka na chatu webu Supermámy. 

Otázku můžete položit prostřednictvím on-line formuláře, nemusíte udávat e-mail ani jiný kontakt, odpovědi najdete ve středu na našem webu.

ONLINE CHAT
?
Zdravím, hezký den. Syn 5 let do svých tří let jedl všechno, od té doby striktně odmítá vše kromě suchých těstovin, rýže, mixovaných zeleninových polévek, rajské omáčky, sladkých jídel typu šišky s mákem, nudle s mákem, palačinky, jinak jogurty, rohlíky, suchý chléb. Máslo se musí schovávat do jídel, pokud je chléb nebo rohlík namazaný máslem nevezme do pusy.Jsme už opravdu nešťastní, bratr dvojče jí bez problémů všechno a rád zkouší i nové věci. Manžel mě posílá k vyživovemu poradci, já to pokládám za zbytečné, vím co by dítě jeho věku mělo jíst, ale jak to jídlo do něj nacpat? Děkuji za každou radu (vĚrka )
Foto
již jsem odpovídal, příklad z rodiny a od rodičů a sport
?
Dobrý den, po článcích a reportážích, které proběhly v posledních letech v médiích, jsem se zaměřila na palmový olej v potravinách. To, že je obsažen v téměř každé běžně dostupné sladkosti mi přijde neuvěřitelné, ale sladkosti dětem až na výjímky nedávám. Přijde mi však nepochopitelné, jak to, že palmový olej obsahují např. kojenecké kaše od 4 měsíců věku. Jak je možné, že výrobci prokazatelně škodlivé tuky přidávají do potravin pro nejmenší? Nebo je množství tak zanedbatelné, že to nemá cenu řešit? Děkuji Vám za odpověď. (Eva Pospíšilová)
Foto
potraviny nesmí obsahovat zdraví škodlivé látky a složky, ale osobně palmovému oleji v potravinách opravdu nefandím
?
Pane doktore, v čem se nachází glukozo-fruktozovy sirup a jaký je poměr glukosy a fruktosy ve srovnání s běžným cukrem. Tloustne se po něm opravdu více než když si dám sladkost s normálním cukrem? Na čem to záleží? Díky. (Andrea)
Foto
Již jsem odpovídal včetně odkazu na studie, zatím se ukazuje, že náhrada cukru sirupyglu-fru, fru-glu i hfcs nevede k zdravotnějším komplikacím, pokud se s nimi zachází tak jako by to byl cukr, tedy s rozumem a citem pro množství Děkuji všem za dotazy a loučím se. Děkuji Suchánek
?
Dobrý den. 2,5 letý syn jí pouze bílé jogurty, tvarohové dětské krémy, pečivo se žervé, syrovou mrkev a salátovou okurku, ovocné pyré kapsičky složené 100% ovoce plus mrkve a 2x denně 180ml batolecího mléka s kaší. Obědy, polévky prostě "pořádné" jídlo do něj nedostanu. Vždy začne brečet nebo jídlo vzteky vyplivne! Prospívá pěkně, není ani hubený ani tlustý. Není nemocný, na nic si nestěžuje. V podstatě jí jen mléčné výrobky a ovoce se zeleninou a pečivo. Nemůže mu tato skladba stravy uškodit? Děkuji Jana (Jana H.)
Foto
Pokud nemá připomínky pediatr, tak bych to nedostával až do krajních situací, jen musíte ukazovat, že Vy a celá rodina jíte pestře
?
Dobrý den, mohl by jste uvést, jak by měl/ mohl vypadat jídelníček dvou letého dítěte a kolik KJ za den, by dítko tohoto věku mělo zhruba mít??? Děkuji (Martina)
Foto
www.vyzivadeti.cz tam máte možné jídelníčky
?
Dobrý den, syn(nyní 6 let) má omezený jídelníček, jí jen několik druhů potravin (např. rýži, těstoviny, vařenou zeleninu, některé omáčky, špenát, brambory), ze sladkostí pouze jeden druh sušenek,čokoládu, jiné odmítá. Odmítá maso a pečivo. Jeho problémy s jídlem jsou psychického druhu a trvají asi od 1 roku. Ve školce sní pouze polévku. Nutit ho nejde, zvracel by. Myslíte, že takový jídelníček stačí? Ani psycholog nám neporadí jak ho donutit jíst všechno. Děkuji za odpověď. (Sofie)
Foto
již jsem odpovídal - rodiče musí jít příkladem a to nejen v jídle, ale i aktivitě, zkusit přidat sportovní aktivity, ty mohou nastartovat chuť k jídlu a potřebu pestrého jídelníčku
?
přeji hezký den, když dítěti dopřát sladké, tak tedy jaké- co přesněji, aby to bylo v souladu se správnou výživou..( med? fíky ??..) to samé u nápojů zda čaje, ředěné mošty nebo ...?? Předpokládám, že heslo.... vše, ale střídmě asi platí. děkuji za odpověď (pazount)
Foto
Přesně záleží zejména na množství a pestrosti, občas i nezdravá sladkost není problém, pokud je dítě aktivní, sportovní a zdravé
?
Dobrý den, máme dvě děti, které se snažíme stravovat zdravě. Bez cukru, uzenin apod. Děti milují syrové ovoce i zeleninu, ale jiná jídla jedí ve velmi malém množství, nedaří se mi, aby jedly více. Děti jsou zdravé a "rostlé" podle tabulek, váží ovšem méně než vrstevníci. Někteří příbuzní nám to vyčítají a nutí nás, abychom dětem dávali buchty, sušenky, koblihy atd. Já jako dítě jedla hodně nezdravě a přesto jsem měla podváhu.Myslíme si, že zdraví dětí je důležitější než jejich hmotnost, ale tlak okolí je někdy hrozný. Co si myslíte Vy? Doporučil byste nám ev.nějaký trik, aby děti jedly více? (Kamila)
Foto
Máte pravdu zdraví dětí je na prvním místě a pokud jsou zdravé tak hmotnost neřešte, pokud nemá připomínky pediatr
?
Pěkně prosím o radu. Jedna z mých vnuček 4letá jí jen maso a suché věci-těstoviny apod, zeleninu ani ovoce do ní nedostaneme, namazaný chleba neb pomazánky, nic. Druhá 9 letá je závislá na sladkém. Při svých dětech jsem toto nikdy nezažila. Co s tím? Děkuji předem za odpověď. (Sedláčková Hradec Králové)
Foto
rodiče musí jít příkladem v pestrém stravování a zkusit přes sport zdůraznit nutnost pestré stravy pro dobré výkony ve sportu a ve škole
?
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, co dělat, když moje dcera (9 let) prostě nechce pít. Nechci ustoupit a kupovat sladké nápoje, ale vodu a čaj prostě nechce. Dokáže vystačit za celý den s cca jedním hrnkem pití. Vysvětluji, nutím ji a přemlouvám, aby pila, ale prostě nemá potřebu. Má zvětšenou nosní mandli, jinak je zdravá. Děkuji. (Michala)
Foto
již jsem odpovídal - nabízet různé druhy tekutin, šťavnaté ovoce, kompoty atd. a vysvětlovat vztah nedostatek tekutin nepozornost, špatné známky ve škole, horší výkony při sportu
?
Dobrý den, dcera 3,5 roku váží 11 kg a od narození nechce jíst. Má cca 5 jídel, která nějak sní, ostatní odmítá kousat. Nepomáhají domluvy, sliby, přísnost,jakýkoli přístup zatím neuspěl. Co s tím? (Erika)
Foto
již jsem odpovídal, jít příkladem
?
Dobrý den, Dítě 16 měsíců odmítá jíst ovoce a zeleninu, má k tomu odpor. (Jaroslav)
Foto
zkoušet různé druhy úprav, tvarů, vykrajování atd. více na www.vyzivadeti.cz
?
Aky je rozdiel medzi palmovym a kokosovym tukom? (Kvetinka)
Foto
zásadní a to v zastoupení mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, kokosový je velmi velmi rizikový, více na www.fzv.cz, kokosový bych si mazal na kůži ale do salátu nebo do pečiva bych si jej určitě nedal
?
Je nějaký supervědec, který doopravdy ví, co je zdravé a co ne? Já zažil, že odborníci cyklicky vyměňují různé potraviny a napoje tak, že střídají zdravé-nezdravé-škodí-neškodí-pomáhají? (Braun)
Foto
Názory na potraviny se mění dle hloubky poznání metabolismu a dle toho jak se také mění naše stravovací a pohybové návyky, pak se může dříve vhodné množství potraviny stát nevhodným, protože jí je vzhledem třeba k minimu pohybové aktivity více, než je potřeba a tak se její množství stává nezdravým....Nebo podrobnější a přesnější analýzy zjistí, že potravina obsahuje něco, o čem jsem dříve neměli potuchy, protože jsem to nedokázali popsat, zjistit, izolovat, bylo jí třeba opravdu jen minimum a díky tomu jsem potravinu nepokládali za vhodnou...
?
Dobrý den,prosím, mohou děti jíst celozrnné pečivo každý den? Slyšela jsem,že je pro ně těžko stravitelné, a že neopracované zrno obsahoje i látky nezdravé. A jestliže mohou, proč nemocnice poskytují svým pacientům jen bílé rohlíky ? Děkuji za odpověď. (Anna Pospíšilová)
Foto
Celozrnné pečivo se do deseti let věku dítěte nedoporučuje, díky zejména horší starvitelnosti, více na www.vyzivadeti.cz
?
dobry den,patrim k rosicum kteří jsou radi když do dítěte něco dostanou...muj syn ji zasadne jen věci které zna , nic nového ci obměnu ne.. neji mi ani zeleni nu ani ovoce,domaci jidlo co jedi bezne jiné deti a vse musí mit rozdelene ne ruznych talir napr:kureci rizek - brambory dva talire a tak je to i sveceri chleb- páreček...ani mu nemohu dat do skoly oblozeny chleb!! když se mi podarilo jej premluvit aby alespoň ochutnal napr. meloun/ma jemnejsi chut nez tresne/ tak se mu zvedl zaludek a tak je to se vsim, vzy když uvarim jedinnou polevku kterou mi ji tak musí chutnat vždy stejne jinak neji...muj muz mu kupuje Mc.donald nagetky a ty uplne miluje...kupuji mu vitaminy a doplňky stravy ale to není ono.. je samozrejme o polovinu mensi nez jeho spoluzaci..se zdravym to mame jaks-taks byly jsme u několika psychologu a prijdemi ze by jsme měli byt radi ze vůbec ji v dostatecnem množství ....ps: my jako rodice jime vse jsem vasniva kuchařka, mame zahradu s ovocnými stromy zeleninou- vse nadosah.??????? (mamka)
Foto
Určitě není vhodné to řešit fast foody a výroby z nich, ale jak maminka, tak tatínek musí jít příkladem ve stravování a pestrosti stravy a ne kupovat fast food....Zkuste přidat sportovní aktivity, ty často nastartují chuť k jídlu a i potřeb pestřejší stravy, ale vy musíte jít v pestrosti stravy příkladem a to neustále
?
Dobrý den , mám tři a půlletého syna . Váží 16 kg a dostat do něj polévku nbo druhé jídlo je nadlidský výkon. Ráno snídá bud rohlík s máslem , nebo brumíka , piškoty a čaj . Oběd kolikrát nechce a přes den si dá jogurt .Prosím o radu jak ho donutit obědvat . Děkuji za odpověd. (martina)
Foto
již jsem odpovídal, jít příkladem
?
Dobrý den.Můj vnuk 4 a 1/4 roku moc nepřijímá nová jídla.Má pár oblíbených jídel.Nechce ani zeleninu a ovoce.Nechce ani čokoládu a bonbony-což je dobře.Ve školce toho moc nejí,pak sní doma rohlík,pudink z Lídlu a pije mléko.Je to normální a mám být v klidu?Jako babička jediného vnuka,to třeba moc prožívám.Děkuji za odpověď.Marie (Marie Černíková)
Foto
je vhodné jít příkladem a jíst pestře a tak aby dítě vidělo, že v rodině sejí jak zelenina a ovoce, tak různá jídla, dítě kopíruje chování rodičů, takže ti musí jít příkladem, když chtějí aby jedlo pestře
?
Dobry den, Mam dceru, ktere je 7 let a vazi 20kg. Celkove malo jí. Do jidla ji musime nutit. Sladke ji davame dle chuti (neni "nenazrana"). Da se podporit nejak chut k jidlu? Ji takhle od malicka. (Zuzka)
Foto
osobně bych raději chuť k jídlu výrazněji nepodporoval, pokud nemá zdravotní problémy a nemá připomínky lékař, tak hlídejte pestrost, se sladkostmi to nepřehánějte a zkuste víc zacílit na pohyb. Pravidelná pohybová aktivita může zvyšovat chuť k jídlu a přitom zlepšuje složení těla, snižuje procento tuku, zvyšuje množství aktivní svalové hmoty
?
Dobrý den pane Suchánku, obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně mé téměř roční dcerky, která by poslední dobou nejraději jedla pouze jogurty, kaše apod. a rezolutně odmítá jíst polední jídlo (maso, přílohu a zeleninu). U oběda se vzteká, odvrací hlavu, pláče apod. Díky tomu, že jsme doktory od jejího narození kritizovány pro nízkou hmotnost dcerky (nyní něco málo přes 7,5 kg), mi ze strachu, aby přibývala, nezbývá, než jí pokaždé vyhovět a dát jí namísto oběda nějakou alternativu (jogurt, kaši), aby aspoň něco snědla. Nemáte nějaký tip, co s tím? Předem velice děkuji za jakoukoli radu. (Michaela)
Foto
napadá mne zkusit maso upravit, rozmixovat, zamíchat tak, aby připomínalo kaši, to samé zkusit se zeleninou, více typů najdete a můžete se informovat na www.vyzivadeti.cz
?
Dcera 6 let váži 33,5 kg a měří 130 cm od prázdnin letošního roku z důvodu váhy jsme omezili na doporučení pediatra sladké piti. Od té doby co hlídáme tj červenec až do listopadu přibrala 1,5 kg a vyrostla o 5 cm. Snídaně jogurt nebo cereálie s mlékem, svačina a oběd ve škole, odpolední svačina musli tyčinka a večeře cereální pečivo, žervé, lučina, zeleninový salát. Má dostatečný přísun ovoce, zeleniny. Je pravdou, že si i dá nějakou sladkost. Pohyb je dostatečný ve škole a i doma neposedí. Postavu má normální jen velké bříško. Nechci ji trápit dietou. Jak pokračovat co dělat? (Zdenka Panochová)
Foto
pokračujte a střídejte pohybové aktivity, jak strava tak pohyb mají být co nejpestřejší, zejména u dětí, sladkost před sportem není chyba, naopak, dodá energie pro intenzitu sportovní aktivity
?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Mám devítiměsíční dítě (biologicky 13 měsíců), které sní v průměru k snídaní, k obědu a večeři 130g jídla. Je to málo nebo hodně. Váží 5700g (byl hodně nedonošený 25tt 650g). Co mu nejlépe zařadit do jídelníčku, aby mu šla váha lépe nahoru? Předem děkuji za odpověď (Katka)
Foto
Toto musí řešit pediatr, který má více informací
?
Dítě odmítá jíst zeleninu a ovoce. Dá se s tím něco dělat (jirka)
Foto
jít příkladem
?
Dobrý den, je pravda, že palmový olej nedokáže tělo odbourat a ukládá jej jako tuk? Jak moc jej škodlivý? Pokud vím, většina dětských pamlsků jej obsahuje... (Michal)
Foto
To je nesmysl, palmový olej je tuk a ten obsahuje velké množství energie a pokud se nehýbeme tak se v něm uložená energie "přemění" na tělesný tuk
?
dobrý den, existují nějaké kurzy pro pohyb s malými dětmi? Myslím třeba pro prvňáčky. (yyanina)
Foto
určitě, existuje skvělý projekt pro dětí 4-9 let "Děti na startu", kdy si děti vyzkouší spoustu ruzných sportů a cvičení. Projekt je od 4-9 let věku více na www.detinastartu.cz
?
Dobry den,chtela jsem se zeptat,mala zacala pred 2tydny nejak hodne jezt.Jak by nekontrolovane,muze mit v sobe nejakeho parazita,co ji dava pocit hladu.Dekuji (Monika)
Foto
To je velmi nepravděpodobné, promořenost české populace parazity tohoto druhu jr zcela mizivá, Může jít o změnu metabolismu třeba vzhledem k zrychlení růstu
?
Dobrý den,mám sedmiletého syna a mám s ním problémy s jídlem.Málo co chce a hlavně velmi malé množství.Máme zjištěnou sníženou funkci štítné žlázy - bereme jodové tablety.Jak ho donutit jíst více? (Marta)
Foto
nenutit ale jít příkladem
?
Dobrý den, dočetla jsem se,že palmový olej škodí.Včera jsem zjistila,že palmový olej je obsažen bohužel i v Nutrilonu,sunarce atd.Mám mu i tak podávat tyto pokračovací mléka? Děkuji za odpověď zuzana (zuzana )
Foto
již jsem odpovídal, osobně nejsem velkým příznivcem palmového oleje, na druhou stranu je v těchto výrobcích v množství, které nemůže mít negativní zdravotní dopad, ale osobně byl bych raději, kdyby byl v potravinách co nejméně
?
Dobrý den, kdy přibližně nastane vhodná doba, aby dítě začalo jíst téměř jako dospělý člověk? Myslím tím příjem soli, mléčných výrobků a nemixování potravy. Jde mi o to, jestli tato změna nastane sama nějak postupně, nebo to má rodič nějakým způsobem usměrňovat (např. nechávat v jídle stále větší a větší kousky)? Podotýkám, že jsem srozuměna s doporučeními ohledně příjmu soli u dětí. Děkuji (Terezie)
Foto
postupně cca od roku a půl postupně začít zařazovat některé potraviny, ty s minimálním obsahem soli, stejně tak některé mléčné výrobky, více na www.vyzivadeti.cz
?
Dobry den, mam 4 a pul leteho chlapecka, ma 14kg a odmita jist. Sni treba 5 lzic polevky, to same kase a rekne, zw ma brisko plne. Narodil se na necelem 35.tydnu. Detska lekarka tvrdi, ze je v poradku. Co tedy s tim? Jak ho donutit jist? Dekuji (Helena)
Foto
již jsem odpovídal, odpovědný je lékař, jeho názor je určující, zná zdravotní stav i další informace
?
ddobry den, syn 7 let - na svuj vek pomerne vysoky avsak 25 kilo...strasne malo ji...kdyz se diva na pohadku a strkam do pusy tak je vse v poradku, ale jakmile ji sam, par lzic polevky nebo pulka rohliku a nic vic...je pravda, ze nekterym detem staci velmi malo jist? je aktivni, telo ma vysportovane slachovite, dle lekarky hubeny neni..dekuji (jarmila)
Foto
Pokud lékařka nemá problém, tak bych na syna zbytečně netlačil, s věkem se poměr mezi výškou a hmotností srovná, pořád lepší, než kdyby byl obézní.
?
dobrý den, chtěla jsem se zeptat na glukozovo-fruktozový sirup. Je horší než cukr, nebo je to v podstatě jedno, hlavně v jídelníčku mých dvou dcerek. Děkuji a s pozdravem (jitrat)
Foto
podle posledních výzkumů které byly zveřejněny v Am J Clin Nutr. 2015: No difference in ad libitum energy intake in healthy men and women consuming beverages sweetened with fructose, glucose, or high-fructose corn syrup: a randomized trial. Co je zajímavé více fruktózy znamená méně celkového množství sirupu, nebo cukru, sladivost je totiž vyšší, na druhou stranu mnoho fruktózy má vliv na metabolismus tuků, takže je to jako se vším, s rozumem a nepřehánět. Chovejte se k takové potravině jako že obsahuje stejné množství cukru a podle toho dávejte její množství a kompenzujte sportem a pohybem
?
Synovi budou tři a nejradši má jídla jako suchý rohlík, suchý chleba, suché těstoviny, suchá rýže... maso nejí, vařenou zeleninu také, omáčky minimálně, občas si vezme syrovou mrkev nebo jablko. Vím, že to není moc pestré, ale ubližuje mu to? (katarina)
Foto
To by měl posoudit pediatr na základě výsledků prohlídky a kontroly tělesného složení a výšky, ale je pravdou, že strava dětí by měla být co nejpestřejší a zeleninové omáčky do ní jistě patří
?
Dcera snídá každý den čokoládové kuličky s mlékem, nic jiného do ní nedostanu. Považuju přitom snídani za důležitou. Máte nějaký trik, jak ji přimět, aby po ránu jedla i něco jiného? (Michaela)
Foto
Musíte jít příkladem a a sama snídat nějakou vhodnější snídani a to nejen o víkendu, dítě opakuje co vidí u rodičů
?
Moje 23 mesicni dcera ma velmi vyvazenou stravu, teda aspon si myslim, ale obcas ma obdobi, ze chce jist jen vajicko na tvrdo a to jeste jen bilek. Napr. predevcirem nesnedla nic jineho nez 5 varenych bilku. Mela bych se zacit obavat? Nemuze ji to uskodit? Nestava se to casto, jen pokud ji zrovna jdou zuby. Diky moc (Marketa)
Foto
Osobně si nemyslím, že to je problém, ale pro klid požádejte o kontrolu prospívání dítěte svého pediatra
?
Dobrý den, nevím si rady s 11letou dcerou. Nechce jíst ovoce ani zeleninu. Mazaně jí alespoň vymačkám pomeranč nebo mandarinku do čaje. Nechce jíst ani zdravější pečivo a po rohlících přibírá. Nechce cvičit a to já sama doma cvičím, ale nepřesvědčím jí, aby se mnou chvilku také cvičila. Vidí u nás v rodině, že všichni jíme ovoce a zeleninu, ale nemůžeme jí po dobrém ani po zlém přesvědčit, aby alespoň ochutnala. Předem děkuji za odpověď. Přeji pěkný den. (Aneta)
Foto
musíte vydržet a stále jít příkladem, dítě si vše ukládá a vrátí se k tomu v pozdějším věku, vydržte, rodiče jsou vždy vzor
?
Dobrý den , 6-letý syn-prvňáček-, obecně dost málo pije, stále ho musíme nutit, doma se to ještě dá, ale ze školy se vrací s tím, že nevypije téměř nic. Říká, že mu stačí čaj při obědě. Zkouším mu dávat s sebou střídavě neperlivou vodu jen tak nebo s troškou citronu, ovocný čaj, naředěný džus-vše se stejným výsledkem- upije tak 2loky.Svačinu většinou sní. Mám obavy, aby pak nebyl ve škole unavený a nepozorný, i když zatím problémy nemá.Děkuji (Markéta)
Foto
zkuste nabídnout šťavnatější a vodnatější ovoce a nepřestávat zdůrazňovat důležitost vody, ovocných čajů atd. Máte pravdu nedostatek tekutin může vést k nepozornosti díky pocitu únavy a možné bolesti hlavy, to je klinicky ověřeno a děti jsou na nedostatek tekutin citlivější
?
Vadí, když jednou za týden dva vezmu děti k Mekáči nebo do jiného fast foodu a nechám je, ať si vyberou, co chtějí? Většinou jsou to hranolky a něco smaženého, k pití jim dávám spíš džus než kolu. Je jim pět a sedm let. (Klaudie)
Foto
Podle mne ano, ukazujete že toto chování je správné, protože ho jako rodič schvalujete. Osobně bych do výběru zasahoval, zrovna slané hranolky a smažené nejsou ideální volbou, i v MC si mohou vybrat lépe třeba tortillu s grilovaným masem, když už tedy nedokážete najít a nabídnout dětem vhodnější restauraci, tak alespoň ovlivňujte složení stravy.
?
Zaujalo mě, že palmový olej je prakticky ve všech umělých mlécích pro kojence a batolata. Synovi je půl roku, kojím už minimálně, ublíží mu palmový olej? (Naďa K. )
Foto
Určitě ne, ale mléčný tuk má pro něj větší přínos, odkazuji na beta palmitát

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku