Kdy vlastně dětem dát lepek? Dříve než v půlroce, zní nové doporučení

Kdy vlastně dětem dát lepek? Dříve než v půlroce, zní nové doporučení
Počítejte s tím, že dítě si na příkrmy musí zvyknout. Některým to jde ze dne na den, jiné potřebují týdny či dokonce měsíce
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
2. března  2016 
 06:00

Zatímco před několika lety platilo, že lepek se má v dětské stravě objevit až někdy kolem prvních narozenin, teď je všechno jinak. Miminka by ho měla ideálně dostat ještě v době, kdy je matka plně kojí. Tedy někdy kolem čtvrtého pátého měsíce. Platí to i pro děti, které pijí umělé mléko. 

Dávejte jim lepek co nejdříve, dříve než co jiného. Tak by se stručně dalo shrnout nejnovější doporučení týkající se toho, kdy by děti měly dostávat lepek, neboli gluten. Tedy látku obsaženou v obilovinách, jako jsou pšenice či žito, jejíž nesnášenlivost se projevuje coby celiakie.

Neznamená to, že by měli kojenci dostávat dejme tomu pšeničnou kaši hned od narození, ale ve čtyřech pěti měsících klidně ano. Doporučení stará jen několik let přitom byla mnohem opatrnější. Nebylo zase tak vzácné, že lékaři doporučovali rodičům, aby dětem výrobky z pšenice nedávali dříve než v roce.Vědecký výzkum totiž ukázal, že když se zavádění lepku v dětské výživě oddaluje, není to úplně dobré, a naopak to zvyšuje riziko, že dítě celiakie postihne. "Lepek by se tudíž měl zavádět od 4. až 5. měsíce v rámci příkrmů, protože je žádoucí, aby byly v době jeho zavádění děti ještě co nejvíce kojené," říká dětská praktická lékařka Hana Cabrnochová. Doporučení se týká i dětí, které jsou kojeny jen částečně, nebo těch, které už dostávají výhradně umělé mléko.

Počítejte s tím, že když se zeptáte pediatra, může se jeho doporučení ohledně toho, v jaké podobě lepek dávat, lišit od toho, co říkají ostatní lékaři. Někteří věří kaši, jiní vám třeba poradí, abyste rozmačkali piškot s banánem, další zmíní přídavky trošky kaše do masozeleninových příkrmů.

S cukrem nebo bez? 

Jakmile však začnete dětem dávat i jiné jídlo než mateřské nebo umělé mléko, rozhodně se vyplatí přemýšlet nad jeho složením. Například proto, že mnohé hotové kaše obsahující pšenici, a tudíž i lepek jsou doslazované. Trocha cukru dětem neublíží, ale je zbytečné zvykat je na sladkou chuť, samy od sebe ji až na výjimky nevyžadují. Není nutné vařit kaše doma, ale platí, že čím menší dítě, tím jednodušší by jídlo mělo být – v případě kaší to znamená, že by neměly být doslazované ani obohacené různými příchutěmi či barvivy.

Proto se vyplatí odolat pokušení i v případě další nabídky, kterou představují například sladké sušenky, ačkoli výrobce deklaruje jejich vhodnost už od půlroku věku. Dětem chutnat nejspíše budou, ale těžko už je pak přesvědčíte, aby žvýkaly mnohem vhodnější a hlavně zdravější nesolené a neslazené křupky.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku