Test: Dětské sýry jako zdravá svačina? Bohužel, jen některé!

Video se připravuje ...
Odbornice na výživu Karolína Hlavatá doporučuje, jak vybírat sýry pro děti
Foto: Adam Balažovič
Sdílej na facebooku
30. března  2016 
 06:00

Které sýry dětem nabídnout a kterým se raději vyhnout, protože jsou moc slané či tučné? Sýry jsou skvělé jako zdroj bílkovin i vápníku. Na trhu je spousta nejrůznějších druhů, z nichž některé jsou určeny přímo pro děti. I ty ale mohou obsahovat příliš velké množství tuku i soli. 

Sýry do dětského jídelníčku patří. Jsou důležitým zdrojem bílkovin a vápníku, které tělo potřebuje pro správný vývoj tkání, růst kostí a zubů. "Do dětského jídelníčku patří všechny druhy sýrů. Některé ovšem jen jako doplněk," říká Karolína Hlavatá, výživová specialistka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. Které sýry tedy dětem dávat?

Čokoládoví zajíci: Vypadají stejně, ale některé z nich je lepší vyhodit

Čokoládoví zajíci: Vypadají stejně, ale některé z nich je lepší vyhodit

Na první pohled jsou všichni roztomilí, uvnitř se ale velmi liší. A to natolik, že některé čokoládové zajíčky je lepší rovnou z košíku s dětskou koledou…celý článek

Asi největší chybou při zařazování sýrů do jídelníčku je to, že lidé kupují jen jeden typ. Jídelníček by měl být pestrý, své místo tam tedy najdou jak sýry čerstvé, tak sýry tvrdé. Fatálním omylem nemusí být ani sýry tavené. Ty ovšem obsahují tavicí soli a s nimi fosforečnany, které využitelnost vápníku trochu snižují. "Tavené sýry by tedy neměly tvořit základ jídelníčku, měly by sloužit spíš jako doplněk," říká Karolína Hlavatá. Srovnatelné hodnoty mají sýry Kiri křup a Veselá kráva Sýr a Křup. Roztíratelný sýr Kiri má o trochu méně soli, zato více tuku, což je dáno obsahem smetany.

Pozor na tuky

mini Babybel  energetická hodnota 1260 kJ / 100 g sůl 1,8 g tuk 24 g
mini Babybel energetická hodnota 1260 kJ / 100 g sůl 1,8 g tuk 24 g
Autor: red
mini Babybel light energetická hodnota 870 kJ / 100 g sůl 1,8 g tuk 12 g
mini Babybel light energetická hodnota 870 kJ / 100 g sůl 1,8 g tuk 12 g
Autor: red
Základem jídelníčku by měly být sýry čerstvé, tedy typu žervé, cottage nebo lučiny a sýry tvrdé.

Při výběru takových sýrů dávejte pozor na dvě věci: na obsah tuku a na obsah soli. Obsah tuku bývá většinou uveden na obalech, někde najdete jen obsah tuku v sušině. Jak zjistíme, kolik je tuku? "Vynásobte procento sušiny procentem tuku v sušině a výsledek vydělte 100. Tak například sýr, který má 30 % tuku v sušině a 50 % sušiny má 15 g tuku ve 100 gramech," uvádí dietoložka. U některých výrobků – například u sýru Babybel – lze volit ze dvou variant podle obsahu tuku.

Hlídejte i sůl

Apetito Béďa nitky energetická hodnota 1072 kJ / 100 g  sůl  2,0 g   tuk  17 g
Apetito Béďa nitky energetická hodnota 1072 kJ / 100 g sůl 2,0 g tuk 17 g
Autor: red
Apetito Béďa tyčinky  energetická hodnota 1206 kJ / 100 g    sůl 0,94 g    tuk 20 g
Apetito Béďa tyčinky energetická hodnota 1206 kJ / 100 g sůl 0,94 g tuk 20 g
Autor: red
Češi patří k národům, které konzumují nadbytek soli, a platí to i o dětech. Proto se vyplatí při nákupu sýrů hlídat i obsah soli. Čím méně, tím lépe pro zdraví vašeho dítěte. "Obsah soli v sýru pro děti by měl být do 0,9 gramu na 100 gramů výrobku," uvádí odbornice. "Některé výrobky vypadají na první pohled stejně, přesto se podíl soli výrazně liší." Tak je to například u výrobku Apetito Béďa – zatímco Nitky obsahují 2 g soli ve 100 g, Tyčinky jen 0,94 g ve 100 g. Nadbytek soli škodí ledvinám, vede k vytvoření špatných stravovacích návyků, k obezitě a kardiovaskulárním potížím.

Jak dopadly konkrétní výrobky, můžete vidět ve fotogalerii a na videu.

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku