On-line chat: Margit Slimáková vysvětlí, zda dětem škodí mléko či cukr

On-line chat: Margit Slimáková vysvětlí, zda dětem škodí mléko či cukr
Foto: Margit.cz/Facebook
Sdílej na facebooku
18. dubna  2016 
 12:00

Váháte, co vlastně dětem dávat k jídlu, co jim dovolit občas a co jim úplně zakázat? A co jim dávat k pití, když vodu nechtějí? Zeptejte se Margit Slimákové, odbornice na výživu, na chatu webu Supermámy. Poslouží vám k tomu jednoduchý webový formulář. Dotazy můžete zasílat už teď, expertka na ně bude odpovídat ve středu 20. dubna odpoledne od 15 do 16 hodin. 

Zapomeňte na to, že jídlo ovlivňuje pouze váhu vašeho potomka. Má vliv i na jeho imunitu a vůbec celkové zdraví, a to teď i za mnoho let. Proto má smysl přemýšlet o tom, co mu dopřáváte, a co mu naopak raději omezte. 

Autor: Margit.cz/Facebook
Neméně důležité je, abyste potomky naučili zdravému přístupu k jídlu, aby neměli sklon k tomu, odměňovat se tím, co jste jim zakazovali, či aby neměli chorobný strach z obezity a nesklouzli k anorexii. 

Jak na to, to vám vysvětlí odbornice na našem on-line chatu PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na prevenci a zdravou výživu. 

Okénko na otázky najdete na konci článku. Posílat je můžete už nyní, Margit Slimáková bude odpovídat on-line ve středu 20. dubna od 15 do 16 hodin

Odbornice mimo jiné doporučuje velkou obezřetnost, pokud jde o cukr, a to i pokud někdo volí jeho zdánlivě zdravější alternativy. "Zjednodušeně platí, že několik minerálů nebo nějaká fytochemikálie z nich nedělají zdravou potravinu. Proto doporučuji hlídat množství jakýchkoliv sladidel, která používáme, mnohem více než hledání alternativ," říká Margit Slimáková. 

Podívejte se na její vysvětlení ve videu, další najdete na YouTube kanálu Margit Slimákové.

 2675003:gallery:true:true

ONLINE CHAT
?
Dobrý den, mám skoro tříletou dceru a hledám inspiraci pro zdravější vaření. Problém je, že má ráda omáčky. Jídlo typu rizota je na ni moc "suché". Mohla byste mi prosím poradit nějakou knihu nebo jiný zdroj receptů. Nejlépe aby byly využitelné pro celou rodinu. Děkuji. (Jana B.)
Foto
Dobrý den Jano, koncem roku vyjde úplně přepracovaný Bioabecedář Hanky Zemanové, který moc doporučuji. Moje praktické tipy, včetně receptů, do kuchyně a pro vaření najdete zde: http://www.margit.cz/kategorie/prakticky/
?
Dobrý den, vím, že se angažujete ve snaze zlepšit stravování ve školních jídelnách. také ta naše je příšerná. mám dojem, že děti mají buď vepřové nebo sladké jídlo. A vedoucí se vymlouvá, že dodržuje jakýsi pofidérní spotřební koš. Co můžeme jako rodiče dělat a požadovat, aby se to změnilo? Děkuji (Majka, Brněnsko)
Foto
Dobrý den Majko, ano zlepšení školního stravování se věnuji hodně intenzivně, snažím se v rámci občanské iniciativy prosadit změny legislativy - zákaz prodeje nezdravých potravin ve školách a změnu spotřebního koše. Školám nabízíme i bezplatný vstup do programu, který jim okamžitě pomůže zlepšit výživu v jídelně, ale i výuku o stravě, vybudovat jedlou školní zahradu.... Více na našem webu a zde konkrétně pro rodiče: http://www.skutecnezdravaskola.cz/rodicum
?
Ovocné pyré v taštičkách... nabízejí ho mnoho řetězců, co si o nich myslíte? (jana m.)
Foto
Dobrý den Jano, v případě, že se jedná o 100 ovoce bez jakýchkoliv "vylepšení" asi občas jde, ale téměř jistě si takovéto pyré připravíte doma levněji a ještě bude čerstvější.
?
Glukozo-fruktozový sirup je skoro ve všem... proč tolik škodí? (Markéta)
Foto
Dobrý den Markéto, škodí obdobně jako obyčejný cukr z cukřenek - sacharoza, se všemi jejími zdravotními riziky. Nebezpečí u něj je možná jen větší pro konzistenci - je hlavně v nápojích - soft drinks a v takovéto podobě se velmi snadno rychle konzumuje.
?
Je lepší dětem sladkosti dávkovat s vědomím toho, že to není ideální, nebo jim je zakázat úplně a začít s nimi třeba až jim bude šest sedm? (Viktorie Královská)
Foto
Dobrý den Viktorie, děti se nerodí s přirozenou touhou po sladkostech, ale začnou je vyžadovat až je kolem sebe vidí, až je začnou jíst. Takže zásadní je, jak dlouho vydržíte udržet je v prostředí bez sladkostí. Detailněji vysvětluji ve videu: http://www.margit.cz/potrebuji-deti-sladkosti/
?
Četla jsem, že dítě má denně sníst pět porcí ovoce a zeleniny? Co to v praxi znamená pro dítě, které má šest let a váží dvacet kilo na 1,2 metru? (Kamilka)
Foto
Dobrý den Kamilko, jedna porce ovoce nebo zeleniny je zhruba množství velikosti dlaně daného jedince.
?
Dobrý den, náš 19měsíční syn dostává k snídani a k večeři obilnou kaši (z jáhlových, ovesných či kukuřičných vloček a sušeného ovoce/oříšků). Je to vhodné jídlo, nebo by měl jíst spíš jako my (např. polévka + domácí chleba)? Děkuji (Tereza)
Foto
Dobrý den Terezo, u dětí po roce bych už nechala jen jedno kašovité - sladké jídlo a spíše směřovala k pestřejší a zeleninové stravě. Třeba polévky s kvalitnám chlebem by byly bezva.
?
Dobrý den, zajímalo by mě, odkdy zhruba mohou děti jíst houby? Děkuji (Terezie)
Foto
Dobrý den Terezie, houby jsou těžce stravitelné a určitě nevadí, když si dá i dítě nad rok nějakou lžíci třeba houbového vývaru, ale jako hlavní pokrm spíše až po třetím roce a ještě v malých množstvích.
?
Dobrý den, můj syn má 2 roky a od malička má problém se stolicí, má ji úplně tvrdou a chodí na velkou tak 1x za 3 dny, bohužel se to neobejde bez pláče. Snažím se dávat hodně ovoce, které obsahuje vlákninu, ale syrovou zeleninu do něj nedostanu, jen třeba krémové zeleninové polévky. Paní doktorka tvrdí, že tuhou stolici způsobuje i kravské mléko, syn vypije tak 400 - 500 ml denně na noc. Můžete mi prosím poradit, co ještě zařadit do jídelníčku, aby se mu trochu ulevilo? Prý je to hlavně stravou, ale v mém okolí znám děti, které už od malička jí nezdravěji, ale tady tyto problémy nemají. Děkuji za odpověď (Veronika)
Foto
Dobrý den Veroniko, doporučuji zkusit kravské mléko na asi měsíc zcela vynechat z jídelníček a sledovat jak trávení bude reagovat.
?
Dobrý den, zeleninu, ovoce a další zdravější suroviny se mi už podařilo do běžného jídelníčku rodiny zařadit. Největším problémem je ale pořád pitný režim dětí, ty nejsou ochotny vypít nic, co nemá dostatečně sladkou chuť. Pokud nemá čaj, různé šťávy dostatek cukru, raději nebudou pít vůbec. Co mi poradíte? Děkuji (Aneta)
Foto
Dobrý den Aneto, hlavně trpělivost a nabízet dále neslazené nápoje, vhodné jsou i třeba čaje (v létě v vychlazené) ze sušeného ovoce jako jsou třeba hrušky, které jsou jemně přirozeně sladké. Tekutiny také můžete více podávat v ovoci, zelenině a jídlech.
?
Hezký den. Zajímal by mne Váš názor na kávu.Vím, že jste o ní už natočila rozhovor. Kofeinovou kávu nepiji již rok, měla jsem z ní slabosti, bušení srdce, nespavost, ale i díky tehdy celkovému špatnému zdrav.stavu a vyčerpání. Nyní, když s odstupem času někde jdu přes kavárnu tak mi stále voní a občas bych si dala. Mám obavu z toho kofeinu. Co klasická káva bez kofeinu? Piju ted Carro.Děkuji.Mějte se moc fajn. (Šárka)
Foto
Dobrý den Šárko, káva bez kofeinu i s kofeinem většině lidí spíše prospívají, přesně jak uvádám ve videu. V případě, že však máte popisované potíže, podle mne nemá smysl takto riskovat a raději skutečně jen obilné kávy anbeo kávu bez kofeinu.
?
Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně toho, že děti ve školce po jídle, pokud oběd snědí, dostanou gumový medvídek. Co s tím? Nelíbí se mi to, doma to nepraktikujeme, ale samozřejmě děti pátrají po tom, proč doma za snědené jídlo nedostanou sladkost. Ve školce se mi to vyřešit nepodařilo, paní učitelky toto praktikují již mnoho let a změnu nechtějí :( DĚKUJI! (IVETA)
Foto
Dobrý den Iveto, vaši snahu jednoznačně podporuji. Paní učitelky bohužel v dětech takto zcela nepedagogicky pěstují špatný stravovací návyk. Zde předávám tipy pro rodiče, jak zlepšit výživu ve školce - škole: http://www.skutecnezdravaskola.cz/rodicum
?
Přiznávám, jsem taková celoživotní dietářka, ale nerada bych, aby děti (dcera 9 a dcera 14) dopadly stejně, takže jsem raději, když jedí normálně. Jak jim to vysvětlit? (Gábi, Železnice)
Foto
Dobrý den Gábi, nejlépe vlastním příkladem. Jestliže uvidí, že maminka normálně, v pohodě zdravě jí, budou v klidu. Když vás uvidí jen na dietách a omezování, budou přesvědčené, že takto je to nezbytné.
?
Má smysl dětem kupovat doplňky stravy a pokud ano, tak jaké, aby jim nechybělo třeba železo. (Kateřina75)
Foto
Dobrý den Kateřino, doplňky mají potvrzený smysl pouze v terapii zjištěného deficitu, jinak doporučuji raději více investovat do kvalitních potravin s vysokým obsahem živin, jako třeba z ovoce hlavně do bobulovin.
?
Dobrý den, dospívající dvojčata (17 let, dívky) chtějí zhubnout, ačkoli nejsou tlusté (váha cca 60 kilo/172 cm výšky), takže začaly večeřet jen zeleninové saláty, bez pečiva či masa. Hubnou, mají z toho radost, ale mně se to nezdá. Co by holky měly jíst spíše? (Marika, Kladno)
Foto
Dobrý den Martino, s takovýmto nepřirozeným omezováním také nesouhlasím. Zbytečné anebo přílišné dietování je nebezpečné z dlouhodobého hlediska: S věkem přirozeně klesá metabolická potřeba organismu. To zjednodušeně znamená, že pro uchování své štíhlosti potřebujeme stále jíst o trochu méně anebo se více hýbat. Problém je, když od dvaceti let zkoušíme nepřirozeně omezenou stravu, nejrůznější diety anebo vynechávání jídel. Tím ještě znásobíme přirozený pokles metabolismu. Při nárazově sníženém příjmu potravy totiž organismus reaguje snížením svých potřeb. V případě, že se nám nárazově podaří něco shodit a klesne množství tuku v organismu, dojte současně k poklesu hladiny hormonu leptinu, který je většinou tvořen v tukové tkáni a který reguluje příjem a výdej energie, včetně chuti k jídlu. Při nižší hladině leptinu se cítíme hladoví, sníží se funkce štítné žlázy i metabolismus. Po dietě následuje původní nebo ještě vyšší příjem stravy, s ním i zvyšování hmotnosti anebo potřeba se neustále nepřirozeně kontrolovat.
?
Zatímco dětská doktorka mi doporučuje dávat lepek dítěti už od čtyř měsíců, patnáctiletá starší dcera ho jíst přestává a tvrdí, že se díky tomu cítí lépe, protože ji nadýmá, ačkoli celiakii nemá. Jak to tedy je? (Juliana)
Foto
Dobrý den Juliano, máte naprostou pravdu, že názory na konzumaci lepku se velmi liší a to i mezi odporníky. Zde je to nejdůležitější z mého postoje: Přísná bezlepková dieta je nutná u celiakie, kde je celoživotní a důsledná. U potravinové alergie závisí na klinice příznaků, proto je vhodné jen zásadně omezit lepek hlavně ve formě pečiva. U intolerance lepku také dieta nemusí být přísná a závisí na klinice. Kdy je vhodné zavádět lepek do stravy kojenců? Setkávám se se dvěma vyhraněnými pozicemi. Někteří pediatři dnes doporučují v tzv. imunologickém okně, tj. mezi 4. až 6. měsícem věku kojence, zavádět snad úplně vše včetně ořechů, ryb a podobně. Jiní odborníci radí se zaváděním příkrmů nespěchat, co nejdéle kojit, potraviny zavádět postupně a jednotlivě, rizikové potraviny vždy při současném kojení a až ke konci prvního roku věku. Já osobně se kloním k druhému postupu. Pozvolně a později zatěžovat lepkem a ostatními potravinami. Tato otázka není vědecky vyřešena, postup našich babiček byl asi intuitivně správný, také zatěžovaly děti postupně. Detailněji v ménm rozhovoru s gastroenterologem zde: http://www.margit.cz/komu-a-jak-muze-lepek-skodit/
?
Má smysl dětem počítat kilojouly? Je nějak dáno, kolik by mělo přijmout desetileté dítě? (Iveta)
Foto
Dobrý den Iveto, počítání energie a vlastně ani jakýchkoliv živin pro běžné stravování vůbec nedoporučuji. Je stresující a hlavně zbytečné, ke zdravé stravě jej nikdo nepotřebuje.
?
Dobrý den, máme doma všichni - já, manžel, i jedenáctiletá dvojčata problémy s nadváhou. Rozhodla jsem se to změnit a začít jíst letos na jaře zdravě. Jenže, děti zeleninu nechtějí a muž taky ne, trvají třeba na teplých večeřích. Jak začít, co vypustit první (jíme uzeniny, sýry, párky, omáčky, knedlíky, prostě všechno, co je nezdravé, bohužel), aby to pro naši rodinu nebyl takový šok. (Mirka Sirka)
Foto
Dobrý den Mirko, zkuste postupně vylepšovat vaše běžné domácí recepty, měnit v nich poměry, jako třebaže u vepřa knedla zela, knedlíky připravíte i z trochy celozrnné mouky, na talíře dáte nejvíce zelí... Zkuste také navštívit nějaká kurz s praktickou výukou zdravého vaření, začněte s dětmi něco pěstovat, vemte je na farmu, farmářské trhy, do vegetariánské restaurace, kde zpravidla umí zeleninu skvěle připravit. Držím pěsti.
?
Nedaří se mi tchyni vysvětlit, že by neměla sedmileté dceři, která je alergik, dávat čokoládu, ale třeba i některé ovoce. Myslí si totiž, že ji šidím a když o tom nevím, něco ji podstrčí. Dcerka už to chápe odmítá to, ale babička ji přesvědčuje, ať se nestydí. Nenapadá vás, jak na ni zapůsobit? Děkuji KJ (Klára J. )
Foto
Dobrý den Kláro, doporučuji abyste se s manželem či partnerem nejdříve domluvili sami na jasném postoji, který v klidu, ale jasně a společně babičkám předáte. Popřípadě požádejte pediatra o písemné vyjádření podpory - text si asi můžete i připravit a je šance, že pomůže. Mnozí starší lidé na autority více dají než jen na nás rodiče.
?
Máme doma rozpor. Já tvrdím, že děti bonbony nepotřebují a nechci, aby je dostávaly, muž jim jeden dva denně dává a oni je pak chtějí. Mám se kvůli tomu s ním hádat, nebo je tohle množství jedno? Dětem je 3 a 6 let. (Klaudie)
Foto
Dobrý den Klaudie, jsem na Vaší straně, i když spor asi nestpjí za hádku. V každém případě děti začnou sladkosti vyžadovat, jakmile je začnou dostávat a opakované podávání buduje návyk. Vaše děti jsou ještě malé a asi se dalo nějakou dobu bez sladkostí v pohodě zvládat. Zkuste třeba aspoň přejít na nějaké zdravější verze - sušené ovoce....
?
Přeji krásný den,zajímá mě,zdali je normální,že 9ti měs.dítě nevyžaduje pít.Jen mléko(nutrilon).Nemůže ho to nějak zdravotně postihnout?Snacha tvrdí,že dítě pití čaje a vody odmítá.Děkuji za odpověď. (Milada)
Foto
Dobrý den Milado, potřebu pít si tělo řídí obdobně automaticky jako potřebu dýchat a není proto nezbytné nějak speciálně kontrolovat. U mnohých stále dostatečně kojených dětí do roku není třeba ani přidávat žádné tekupiny - mateřské mléko a tekutiny v příkrmech vše zajistí.
?
Co je pravdy na tom, že větší děti podobně jako dospělí nepotřebují mléko a může jim spíše ublížit? Naše dospívající děti (15+) mléko pijí po litrech, bu´d jen tak, nebo s cereáliemi, nebo si dělají různé šejky. Mám to omezovat a jak jim to případně vysvětlit? (Anna Klimentová)
Foto
Dobrý den, kravské mléko jednoznačně nemohou alergici na mléčnou bílkovinu a neprospívá jedincům s laktózovou intolerancí. Pro ostatní mléko a mléčné výrobky mohou být zdrojem mnoha bílkovin a minerálních látek, ale na druhé straně konzumace mléka skutečně není nezbytná a jde jíst zdravě i úplně bez něj. Co nedoporučuji jsou slazené, vysoce průmyslově upravované mléčné produkty. Nejlépe vybírejte neochucené mléko a zakysané mléčné výrobky od farmáře. Téma detailněji řeším ve své encyklopedii i ve videu: http://www.margit.cz/encyklopedie/kravske-mleko/ http://www.margit.cz/potrebuji-deti-mleko/
?
Můj dvanáctiletý syn se rozhodl, že nebude jíst maso - respektuju to, ale bojím se, aby mu kvůli tomu něco důležitého nechybělo. Jak to případně nahradit? Maso enchci ani rybí, vajíčka a mléčné výrobky jí, luštěniny nerad. (Kačka)
Foto
Dobrý den, v případě, že dále jí vejce a mléčné výrobky je téměř nemožné v našem světe s nadbytkem potravin dospět k výživovému deficitu. Světové zdravotnické organizace se už roky shodují, že vyvážená vegetariánská strava je vhodná pro jednotlivce úplně každého věku.
?
Dobrý den, syn(9let)miluje sladké,odmítá zeleninu,jí jen okurky a občas jablko,nechce jíst téměř maso,stále vyžaduje jen sladké.Obábám se o jeho zdraví, téměř nic sladkého nekupuji, ale ve škole se tomu neubrání a babičky mu také dopřávají.Má totálně zkažené chutě, již jsme řešili, že nic jiného doma nebylo,tak nejedl raději vůbec až málem zkolaboval. Co s tím? Už řeším hospitalozaci, ale nejsem si jistá,zda to pomůže. Prvních asi 5 let života jedl všechno, zeleninu,ovoce. Silný není, ale za poslední rok přibral více, než v letech předešlých. Jsme s manželem diabetici,i naši rodiče. nerada bych, aby tím byl postižený i syn.Za odpověď děkuji. monika.bukovska@centrum.cz (Monika Bukovská)
Foto
Dobrý den Moniko, doporučuji situaci nejdříve konzultovat s pediatrem, který syna zná a pod jeho dohledem znovu zpřísnit dostupnou nabídku potravin doma a ideálně i v okolí, které můžete ovlivnit. Zamyslete se i proč došlo po pátém roce života ke změně, co se stalo. A hlavně s manželem společně, v klidu, ale jasně promluvte s babičkami, informujte je o obrovských rizicích a jak vlastně vnukovi takto ubližují. Nabídněte jim, jak syna odměňovat zdravě, i kdyby to třeba na místo jídla mělo být koupě časopisu anebo návštěva kina.
?
Jaký je váš názor na slazení medem? Děkuji (Ilona)
Foto
Dobrý den Ilono, med se skládá hlavně z fruktózy a glukózy. Nepasterizovaný med má GI okolo 30, ale pasterizovaný až okolo 75. Pasterizací se ničí i některé z cenných mikroživin, které jsou v medu přirozeně obsaženy. Med obsahuje také slušné množství minerálních látek, jako je vápník, železo, hořčík, draslík, zinek a selen. Namísto denní slazení jej však považuji za lék a podle toho doporučuji i dávkovat. Nechte si jej třeba na doplnění teplého čaje při nachlazení.
?
Dobrý dne, chápu dobře, že je jedno, zda dětem dám bílý nebo třtinový cukr? A že je obojí špatně? Platí to i pro cukr hroznový nebo ovocný? Který zvolit, když jim chci přisladit třeba ovesnou kaši? Jsou jim tři a pět let. (Nikita)
Foto
Dobrý den Nikito, všechny uvedené cukry a naprostá většina sladkostí obsahují v různých poměrech jednoduché cukry, a to nejčastěji sacharózu, glukózu a fruktózu. Některé méně rafinované varianty sladidel mají i nějaké mikroživiny. Zjednodušeně však platí, že několik minerálů anebo nějaká fytochemikálie z nich nedělají zdravou potravinu. Proto doporučuji hlídat množství jakýchkoliv cukrů a sladidel, která používáme, mnohem více než hledání alternativ. Dětem nejlépe osladíte kaši sušeným ovocem jako třeba hrozinkami anebo hruškami. Sušené ovoce lze i na chvíli namočit do vody a poté rozmixovat do sladké chutné polevy na kaši. Detailněji jednotlivé druhy cukrů řeším zde: http://www.margit.cz/cukr-a-zdrave-alternativy/ .

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku