Dokonalá svatba

Velký test piškotů: Které dát dětem a které jsou plné chemie?

720p480p360p240p
Jak hodnotí neochucené a bezlepkové piškoty odbornice Karolína Hlavatá?
Foto: Adam Balažovič
Sdílej na facebooku
15. června  2016 
 06:00

Piškoty jsou oblíbenou součástí dětského jídelníčku a leckdy si je dají s chutí i dospělí. Na trhu jich je neuvěřitelné množství – od obyčejných po ochucené nebo cukrářské. A také se liší kvalitou. Některé obsahují jen vejce, mouku a cukr, jiné jsou doslova koktejlem přídatných látek. Jak se vyznat v nabídce a které piškoty dětem raději nedávat?

Piškoty jsou oblíbenou součástí dětského jídelníčku a často jimi nepohrdnou ani dospělí. V obchodech je v nabídce neuvěřitelné množství piškotů obyčejných, s příchutěmi nebo piškotů cukrářských. Jak se v nabídce orientovat?

rodina 1
"Ideální piškot je složen pouze z mouky, vajec, cukru a malinkého množství soli," říká Karolína Hlavatá, dietoložka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju. Velice dobře dopadly v hodnocení piškoty Opavia, AH Basic a Marila. Jejich složení je podle odbornice v pořádku a přibližně totožné. "Nenechte se ve složení zmást slovem melanž, jedná se o směs – v tomto případě směs vajec a cukru. Nicméně u piškotů firmy Opavia přece jen něco nesedí," upozorňuje Hlavatá. "Jde o celkové množství tuku a obsah nasycených mastných kyselin. Ty nám zde tvoří přes polovinu celkového množství tuku. U ostatních piškotů je to ale pouze třetina, což odpovídá tomu, že i vejce obsahují přibližně jednu třetinu nasycených mastných kyselin. Otázka pro výrobce zní: Kde se tam ty kyseliny vzaly, když ve složení žádný tuk s těmito kyselinami není uveden?"

Test šunky: Kterou dětem raději nekupovat a co všechno v ní vadí?

Test šunky: Kterou dětem raději nekupovat a co všechno v ní vadí?

Šunka je oblíbenou součástí dětského jídelníčku. Dobře se tráví, není tak tučná a dětem většinou chutná. Při pohledu na pult s uzeninami nebo do mrazicího…celý článek

Bezlepkové piškoty

rodina 2
Autor: red
Bezlepkové piškoty na trhu jsou podle dietoložky v pořádku. U těchto piškotů se kromě tradičního složení setkáte ještě se zahušťovadly, jako je například guarová guma. "To je ovšem v pořádku, protože bezlepková mouka se chová jinak než pšeničná," říká Hlavatá.

Koktejl přídatných látek

Poslední zástupce ze skupiny neochucených piškotů hodnotí Karolína Hlavatá jako "koktejl přídatných látek". "Na první pohled vypadají stejně, jako klasické piškoty. Co se týče složení, blíží se spíše sušenkám," říká dietoložka a kvůli množství přídatných látek posílá tento výrobek na poslední místo v hodnocení neochucených piškotů.

Ochucené piškoty

rodina 3
Poměrně velkou skupinou jsou ochucené piškoty. Na rozdíl od těch neochucených obsahují navíc například kukuřičnou mouku nebo extrakty z ovoce. "Nicméně ten obsah dosahuje v průměru jednoho procenta, což je velmi málo, a rozhodně je nelze chápat jako zdroj ovoce," říká Hlavatá. U některých výrobků není použito ani minimální množství čerstvého ovoce, ale pouze aroma.

Čočky, medvídci, karamely? Které škodí nejméně a kterým se vyhnout?

Čočky, medvídci, karamely? Které škodí nejméně a kterým se vyhnout?

Možná patříte k rodičům, kteří zvládli svým dětem vysvětlit, že bonbony nejsou zdravé, a vaši potomci je od vás nevyžadují. My ostatní se snažíme volit…celý článek

Cukrářské piškoty

rodina 4
Oblíbené jsou také piškoty cukrářské. Zde si vedl nejlépe výrobek firmy Manner. "Jediné, co bych mu vytkla, je, že místo cukru je použit glukózo-fruktózový sirup," říká odbornice. Nejde o žádnou zdravou přírodní alternativu, jak by se podle názvu mohlo někomu zdát. Naopak působí v těle nezdravě, zvyšuje obsah krevních tuků, a tím vede k obezitě. Nejhorší složení mají piškoty Pafino, které obsahují fosforečnany, a ty bychom dětem dopřávat neměli. Naopak se jako rodiče nemáme bát emulgátorů. "Jsou to látky, které usnadňují výrobci práci, ze zdravotního hlediska jsou ale bezpečné," říká Hlavatá.

720p 480p 360p 240p
Karolína Hlavatá hodnotí cukrářské a ochucené piškoty • VIDEO: 

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

 

Sdílej na facebooku
Autor: is
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video
720p 480p 360p 240p
Hit: Jak okamžitě utišit plačící dítě? Mrkněte na trik zkušeného …
7. - 8. týden: Přijala jsem své nedostatky! Dokonalá máma neexistuje
7. - 8. týden: Přijala jsem své nedostatky! Dokonalá máma neexistuje

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku