Proč je někdy kojení tak těžké a kolik žen kojit skutečně nemůže

Proč je někdy kojení tak těžké a kolik žen kojit skutečně nemůže
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
2. října  2016 
 06:00

Tři až čtyři procenta. Tolik je podle odborníků žen, které skutečně nemohou kojit, protože mají tak problematické bradavky nebo potíže s tvorbou mléka, že to zkrátka nejde. Není to jejich chyba a bylo by nesmysl jim to vyčítat. Mimochodem, není jich zase tak málo – vzhledem k počtu porodů v Česku (něco kolem čtyř až pěti tisíc ročně). 

Když jsem loni porodila dceru v jedné velké pražské porodnici, celkem šokovaně jsem přihlížela tomu, jak tu ženám pomáhají s kojením. Mně se čtvrtým dítětem dali naštěstí všichni v tomto směru pokoj, ale na pokoji se mnou byly dvě ženy s prvním potomkem a těm jsem to nezáviděla. 

Protože během těch dvou tří dnů se u nich vystřídalo několik dětských sester s poněkud protichůdnými radami, podle nichž by se nerozkojila ani matka roku. Mohly si zavolat i laktační poradkyni, ale už nemohly ovlivnit, kdy přesně přijde, a tak se pak na pokusy o kojení budilo dítě, co sotva usnulo a podobně. 

Pediatři nevědí, že kojené děti rostou jinak, a nutí ženy k přikrmování

Pediatři nevědí, že kojené děti rostou jinak, a nutí ženy k přikrmování

Kojené děti se nedrží růstových tabulek. Často se stává, že nejdříve rostou rychle a pak se tempo výrazně zpomalí. To nejednoho rodiče znejistí, a…celý článek

Jitka, která se několik dní marně snažila pořádně nakojit svého syna, trávila hodiny a hodiny s odsávačkou, mezitím vážila dítě, vyplňovala tabulky nebo plakala. Bylo mi jasné, že z kojení u ní nejspíše nebude nic nebo nic moc a podle mě za to do velké míry mohl personál. I když v tom nebyla žádná zlá vůle.  

Jitka stejně jako většina žen přitom kojit chtěla, a proto ji zaskočilo, jak těžké to někdy je. Ale nakonec to vzala sportovně. Když jsem s ní mluvila pár týdnů po propuštění, už si to trápení moc nepřipouštěla a prostě kombinovala kojení s přikrmováním, její syn každopádně vypadal moc spokojeně. 

Znám ale i ženy, s nimiž neúspěšné pokusy o kojení zamávaly mnohem více. A hodně jim ublížil přístup některých zastánkyň kojení, které jim naznačovaly, že pokud nebudou své miminko kojit, ubližují mu. 

Zlatíčka: Hlasování už začalo! A vy stále můžete poslat fotku dítěte a vyhrát desítky tisíc

Zlatíčka: Hlasování už začalo! A vy stále můžete poslat fotku dítěte a vyhrát desítky tisíc

Tak, a je to tady! Právě dnes – v pondělí 26. září – začíná internetové hlasování soutěže Zlatíčka 2016, ze kterého můžete poslat svého favorita  do…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku