Co byste dětem k jídlu vážně dávat neměli a proč?

  • Co byste dětem k jídlu vážně dávat neměli a proč?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    11. května  2018 
     06:00

    Co by děti nikdy neměly jíst a pít? Nebo pokud možno jen hodně výjimečně? Nejspíše vás hned napadnou hranolky, pizza nebo nějaká ta sladká limonáda. Jenže daleko horší jsou jiné potraviny, například mléčné nebo ovocné dětské svačinky – i kvůli tomu, že se mnohé tváří jako určené hlavně pro děti, a také z toho důvodu, že jim je dáváme mnohem častěji než třeba ty hranolky. 

  • Ovocné dětské svačinky

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Před pár lety je nikdo neznal, teď je nabízí snad každý výrobce dětské stravy. Kapsičky s ovocem – někdy také se zeleninou a jogurtem – jako ideální svačinka do ruky, která nezatíží vaši tašku. S peněženkou je to horší, jeden kousek pořídíte za patnáct, ale také za padesát korun, rozhoduje renomé výrobce a to, zda je výrobek třeba bio. Zejména dětští stomatologové je však rádi nemají, protože ať obsahují přidaný cukr nebo ne, jsou podle nich příliš sladké a hodně škodí dětskému chrupu. 

  • Mléčné dětské svačinky

    Jste ve městě, dítě má hlad a vy honem nevíte, po čem sáhnout? A malá balení tyčinek, často plných mléka, se přímo nabízejí, abyste po nich sáhli? Raději dejte ruku zpět, protože jak ukázal nedávný test společnosti Vím, co jím, naprostá většina z nich se pro děti ani nikoho jiného vůbec nehodí. Jsou příliš sladké, některé navíc obsahují nevhodné tuky a obsah mléka, který by snad mohl být jejich výhodou, je minimální. 

    Dětské svačinky úplně pohořely! 16 z 20 výrobků byste dětem dávat neměli

    Dětské svačinky úplně pohořely! 16 z 20 výrobků byste dětem dávat neměli

    Klasickou sušenku byste dětem nekoupili, ale malou tyčinku, často s mlékem, určenou speciálně pro děti ano? Protože určitě musí být mnohem vhodnější?…celý článek

  • Cereálie také raději ne

    Trefou bohužel nejsou ani dětské cereálie, které nemálo dětí každý den snídá. Některé děti je i svačí třeba po příchodu ze školy. Pro naprostou většinu výrobků je příznačné, že obsahují příliš mnoho cukru, což obsah vlákniny nebo přidaných vitaminů rozhodně nezachrání. Přijatelná by byla jen malá hrstka, většina dětí však dostává porce podstatně větší. 

  • Jak je to s dětskými pitíčky?

    Ovocná dětská pitíčka vypadají vedle klasických limonád jako nevinnost sama, ale opět – až na výjimky obsahují skoro stejně cukru, a jejich jedinou výhodou v tomto směru tak zůstává fakt, že jde vesměs o menší balení, takže cukru dítě po vypití jedné lahvičky do sebe nedostane tolik. Přesto se v jednom malém balení najde množství cukru odpovídající sedmi, ale také třeba jedenácti kostkám cukru. 

  • Opravdový fast food

    Bude dítě, které se naučí jíst samo rukama, štíhlejší?
    Bude dítě, které se naučí jíst samo rukama, štíhlejší?
    Autor: Profimedia

    Samozřejmě, hranolky, laciné hamburgery plné oleje a cola navrch nejsou žádnou výhrou. Ale jelikož je děti až na výjimky nejedí extra často - někdy se to mění v době dospívání, když si kupují jídlo a pití samy - v součtu nenapáchají tolik škod, jako třeba každodenní cereálie nebo sladké tyčinky. Pokud jde o typické představitele fast foodu, lékaři spíše než proti jídlům tu a tam brojí proti limonádám, které i děti pijí příliš často a v nichž je enormní množství cukru. 

    Matka na fotkách zachytila pouto mezi svou dcerou a zvířaty

    Matka na fotkách zachytila pouto mezi svou dcerou a zvířaty

    Americká fotografka Suzanne Mead ze všeho nejraději fotografuje děti. A ze všeho nejčastěji svou dceru Miu, která se stala její hlavní múzou. Nafotila…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku