Velký test: Které ovocné jogurty byste dětem vůbec dávat neměli?

Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. prosince  2016 
 06:00

Ovocné jogurty vypadají jako skvělá svačina. Mléko, ovoce, co víc si přát? Některé jogurty na trhu ale dětem kvůli svému složení spíše škodí. Jak vybrat dobrý jogurt? A které raději v regálech nechte, i když lákají sebelepší akční cenou?

Pokud vybíráte dítěti ovocný jogurt, měli byste se zaměřit na tři parametry: obsah tuku, obsah cukru a celkové složení. „Obecně platí: obsah tuku by se měl pohybovat kolem tří procent, cukry kolem 15 procent a složení by mělo být co nejjednodušší. Tedy mléko, jogurtové složky a ovoce,“ říká výživová poradkyně Karolína Hlavatá, garantka iniciativy Vím, co jím a piju. Pokud se podíváme na jogurty touto optikou, pak uspěje málokterý. „Problémem většiny jogurtů na trhu je to, že jsou prostě přechucené,“ říká Hlavatá. Obsahují zbytečné množství cukrů a dalších přídatných látek.

Tuky

Pokud jogurt obsahuje vyšší podíl tuků, může to být v důsledku použití smetany, což je podle Hlavaté v pořádku. „Pokud je v jogurtu obsažena smetana, bude mít pochopitelně vyšší energetickou hodnotu. Pro malé děti to není žádný problém. Obezřetnější by měli být rodiče dětí, kteří mají sklony k nadváze,“ vysvětluje. Dětem nedoporučuje dávat light formy jogurtů, kde je tuk nahrazen škrobem.

Cukry

Co se týče cukrů v jogurtech, většina jich obsahuje zbytečně velké množství. Ideál je do 15 gramů na 100 gramů výrobku. Velmi oblíbené jsou ale jogurty s různými posypy. „Tady musíme počítat s tím, že energetická hodnota výrazně nastoupá, a to zejména energie z cukru,“ říká Karolína Hlavatá. „Některé jogurty obsahují až 20 gramů cukru ve 100 gramech výrobku. To jsou 4 kostky cukru a to většinou dítě najednou sníst nenecháte,“ doplňuje odbornice. Smetanové jogurty, navíc ještě s čokoládou, lentilkami nebo ořechy by měly být brány spíše jako sladkost, nikoliv jako plnohodnotná svačina. Nevíc jsou většinou plné barviv, různých leštidel a dalších přídatných látek.

Dětské svačinky úplně pohořely! 16 z 20 výrobků byste dětem dávat neměli

Dětské svačinky úplně pohořely! 16 z 20 výrobků byste dětem dávat neměli

Klasickou sušenku byste dětem nekoupili, ale malou tyčinku, často s mlékem, určenou speciálně pro děti ano? Protože určitě musí být mnohem vhodnější?…celý článek

Velice důležité je také celkové složení výrobku: čím jednodušší skladba jogurtu, tím lepší výrobek. Ideál je smetana (nebo mléko), ovocná složka a jogurtové kultury. Další látky, různá zahušťovadla, barviva a podobně, jsou v jogurtu navíc. A pokud už je doslazovaný, měl by podle Hlavaté obsahovat pouze cukr, nikoliv glukózo-fruktózový sirup, který je přímo dáván do souvislosti s narůstající dětskou obezitou.

Jaké jogurty tedy vybrat?

„Základem by měly být bílé polotučné jogurty, které si doma dochutíme podle sebe, a to nejlépe čerstvým ovocem, marmeládou, případně ořechy,“ říká odbornice. Pokud volíte nějaké ochucené z obchodu, zaměřte se na ty, které mají nejjednodušší složení a cukry do 15 g na 100 g výrobku.

Jak dopadly jogurty v našem testování, si můžete prohlédnout V GALERII.

Iniciativa Vím, co jím a piju je součástí globálního programu The Choices Programme, který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob. 

Sdílej na facebooku
Autor: Irena Sládečková
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy