Kojení v prvním týdnu: 4 věci, které potřebujete vědět

  • Kojení v prvním týdnu: 4 věci, které potřebujete vědět
    Technika kojení je velice důležitá. Pokud si nevíte rady, požádejte o pomoc laktační poradkyni.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    4. června  2017 
     06:00

    Kojení je přirozené a nic na něm není. Jen přiložím miminko k prsu a je to. Tohle si myslí mnoho čerstvých maminek. Ano, někdy to jde opravdu samo, ale jsou také případy, kdy kojení tak snadné není. Podle průzkumu má dokonce 92 % maminek během prvních tří dnů po porodu problém s krmením svého dítěte. Tady jsou 4 rady, které vám kojení v prvních dnech trochu usnadní:

  • Vnímejte řeč novorozenců

    Kojení - ilustrační foto.
    Kojení - ilustrační foto.
    Autor: iStock

    Děti se rodí s reflexy, které jim pomáhají přežít. Hned po porodu se u miminka projeví takzvaný sací reflex. Tím vám novorozenec dává jasně najevo, že má hlad. Jakmile uvidíte, že dítě saje nebo pusinkou lapá a pátrá kolem sebe, je to, jako by vám říkalo: "Hele, mami, mám hlad, nakoj mě." Pokud ho nevyslyšíte, je jasné, že spustí pláč. Jak jinak už vám to má naznačit? "Snažil jsem se být hodný, ale ty nevnímáš moje signály, mami!" Když dítě pláče, bude pravděpodobně těžší, aby se chytilo bradavky, ale nebojte, i to zvládnete.

    Vychytaná podprsenka na kojení: Připomene, z jaké prsu dítě pilo a navíc má měkké kostice

    Vychytaná podprsenka na kojení: Připomene, z jaké prsu dítě pilo a navíc má měkké kostice

    Většině žen se během těhotenství a hlavně po porodě zvětší prsa, protože se nalijí mlékem. Dosavadní podprsenky přestanou sedět, případně jsou nepohodlné.…celý článek

    Když maminky přistoupí na signály malého hladovce, budou pravděpodobně kojit často. Ale to vůbec nevadí, častější přikládání miminka k prsu přispěje k nastartování výroby mléka. 

    Všechny důležité články o kojení najdete ZDE

  • Hladová druhá noc

    Kojení je v prvních týdnech velice vyčerpávající.
    Kojení je v prvních týdnech velice vyčerpávající.
    Autor: iStock

    Druhá noc může být velmi náročná, dítě chce krmit častěji, ale maminka má prsa měkká a často si myslí, že nemá dostatak mléka. Je to normální. Vaše dítě dělá přesně to, co by dělat mělo. Tím, že chce krmit častěji, nastartuje vaše tělo a to začne vyrábět více mléka. Mléko se opravdu většinou spustí třetí den po porodu. Pokračujte v častém přikládání a brzy uslyšíte, že dítě opravdu polyká větší množství mléka. Vaše prsa se nalijí a vy máte vyhráno, hurá!

    Neuvěříte, co matka napsala chůvě! Co nejvíc televize, sladkostí, a kojení navrch

    Neuvěříte, co matka napsala chůvě! Co nejvíc televize, sladkostí, a kojení navrch

    Každá chůva, která bude hlídat děti, uvítá, když jí rodiče nechají pár informací, co na děti platí a co ne. Ovšem ne každá najde tak překvapivou…celý článek

  • Nemusíte trpět bolestí

    Technika kojení je důležitá.
    Technika kojení je důležitá.
    Autor: iStock

    Všechny jsme asi slyšely příběhy o bolesti bradavek při kojení. Nebojte, nemusí to být tak hrozné. V prvních týdnech kojení je sice citlivost bradavek běžná, ale kojení bolet nesmí. Pokud máte bradavky popraskané, krvácí nebo bolí tak, že se vám kroutí palce u nohou, je něco špatně. Většinou pomůže úprava pozice kojení a správné vložení bradavky dítěti do úst – v ústech by totiž neměla být jen bradavka, ale i co největší část dvorce. Pokud si nevíte rady, požádejte laktační poradkyni. Přijde i k vám domů a vše vám ukáže a vysvětlí. Bolest určitě pak určitě ustoupí. 

    Zásady správného kojení najdete v článku na webu Maminka.cz


    Vyztužená podprsenka při kojení? Proč ne, poradíme vám kterou! Podívejte se na video.

  • Podpora rodiny je důležitá

    ...
    ...
    Autor: iStock.com


    Podpora partnera či rodiny je klíčem k úspěšnému kojení. První týdny jsou opravdu velice vyčerpávající a vy potřebujete podržet. A mít po ruce někoho, kdo vám v noci nebo v brzkých ranních hodinách řekne, že děláte důležitou věc, a zároveň vám podá sklenici vody. Snažte se obklopit přáteli, kteří mají s kojením zkušenosti. Mohou vám v lecčem poradit a odpovědět vám na různé dotazy. A pokud vám zároveň pomůžou s některými domácími pracemi, je to dvojité vítězství. 

    Klářin příběh: Mám silikonová prsa, přesto jsem kojila. Jak to šlo?

    Klářin příběh: Mám silikonová prsa, přesto jsem kojila. Jak to šlo?

    Když bylo Kláře dvacet, nechala si prsa vylepšit pomocí plastické operace a silikonových výplní. Když jí bylo o sedm let více, narodilo se jí dítě,…celý článek

    Těhotné a kojící ženy - jaké látky, vitamíny a minerály jsou potřebné?

    Těhotné a kojící ženy - jaké látky, vitamíny a minerály jsou potřebné?

    Období, kdy se žena rozhodne mít dítě, následně devět měsíců těhotenství a poté kojení miminka. Všechny tyto fáze mají jedno společné - doplňování…celý článek

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku