Kojení aspoň dva měsíce snižuje riziko náhlého úmrtí o polovinu! Tvrdí to nejnovější studie!

Kojení aspoň dva měsíce snižuje riziko náhlého úmrtí o polovinu! Tvrdí to nejnovější studie!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
6. listopadu  2017 
 06:00

SIDS neboli syndrom náhlého úmrtí kojence děsí nejednoho rodiče. Uložíte dítě do postýlky a ráno ho najdete mrtvé. Skutečný důvod odborníci zatím zcela nevysvětlili, i když existují indicie, které tomu napomáhají. Podle poslední studie, kterou provedli lékaři z virginské univerzity, je nejlepší ochranou kojení! A to i částečné!

SIDS (sudden infant death syndrome) neboli syndrom náhlého úmrtí kojence, není tak běžný, jak by se mohlo zdát. Na druhou stranu každý rok tisíce rodičů přijdou o své miminko, a to nejčastěji mezi druhým a čtvrtým měsícem. Pediatrické organizace odhadují, že ročně zemře v USA na SIDS kolem 1600 dětí, v České republice to je kolem třiceti dětí ročně.

O co vlastně jde? Jde o náhlou a vzhledem k předchozímu stavu neočekávanou smrt dítěte do jednoho roku, u něhož ani následná pitva nezjistí příčinu smrti. Překvapivě nejvíc postižených rodin žije v Austrálii, nejméně v Asii. Na odborné studie byly vynaloženy velké peníze a vzešly z nich rizikové faktory, které můžou k náhlému úmrtí dítěte vést. Mezi ty hlavní patří spaní na bříšku, nedonošenost dětí, vyvolávaný porod, infekce močových cest matky v těhotenství a infekční choroby kojence. Překvapivě taky dochází k SIDS častěji v chladnějších měsících roku, kdy matky instinktivně dítě více přikrývají a oblékají. A přehřátí je jedním z nejvýznamnějších rizik!

Co tedy můžete dělat, abyste riziku zabránila? Nejnovější studie, kterou provedli lékaři na lékařské fakultě Univerzity ve Virginii, došla k závěru, že nejlepší prevencí je kojení – a to co nejvíce a tak dlouho, jak jen to je možné. Vědci zjistili, že kojení po dobu alespoň dvou měsíců snižuje riziko úmrtí až o polovinu! A co je pozitivní, nemusíte prý kojit výhradně, abyste tuhle výhodu získala. Pomáhá prý jakékoli množství mateřského mléka.

Výzkum je průkopnický zejména v tom, že i když se už dříve vědělo, že kojení je skvělou ochranou před SIDS, odborníci nikdy předtím nezkoumali dobu trvání kojení a množství mléka, které je zapotřebí k tomu, aby plnilo ochrannou funkci. Teď je to jasné. Kojené děti jsou chráněné víc než děti, které kojené nejsou, a i částečné kojení má stejné výhody jako výhradní. Super zpráva hlavně pro matky, které nejsou schopné plně kojit nebo pro ty, které se rozhodly kombinovat kojení s dokrmováním z láhve. A proč je mateřské mléko tak úžasné? Vědci předpokládají, že to má něco společného s jeho neuvěřitelnou imunitní schopností a účinkem na způsob spánku.

Proč je dobré kojit a do kdy byste měla kojit? Podívejte se na naše VIDEO:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku