Jak děti naučit jíst nové jídlo? Zkuste osvědčené fígle!

  • Jak děti naučit jíst nové jídlo? Zkuste osvědčené fígle!
    Jak motivovat dítě ochutnat zeleninu? Zkuste některý z fíglů. Třeba soutěž o nejhlasitější křupnutí.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    11. srpna  2019 
     06:00

    Možná to znáte. Do dvou let vám dítě snědlo prakticky cokoliv, jenže najednou si postavilo hlavu a odmítá zeleninu, ovoce a další jídla. Nejste v tom sami. Batolata bývají v tomto věku vybíravá a nechtějí jídla, která dříve jedla, nebo dokonce zbožňovala. Nemluvě o nových potravinách. Jak je naučit ochutnat a jíst nové jídlo? 

  • Jděte dítěti příkladem. Nenuťte ho!

    Mějte s dětmi trpělivost. A rozhodně je chvalte.
    Mějte s dětmi trpělivost. A rozhodně je chvalte.
    Autor: iStock

    Jak se učí batole? Přece od vás a lidí ve svém okolí. Jděte mu proto příkladem. Když vás dítě vidí, jak jíte zeleninu, pravděpodobně si ji dá také. Je tedy důležité, aby zelenina byla vždy součástí jídelníčku celé rodiny. Tak svému dítěti názorně ukážete, že je dobrá a chutná. Když ji navíc nakrájíte doprostřed stolu, aby si mohl každý posloužit, zvýšíte jeho zájem. A čím pestřejší a barevnější to bude, tím lépe.

    Nenuťte ho, aby si zeleninu dalo, to může být kontraproduktivní, spíše ho nechte, aby ochutnalo a prozkoumalo, co jemu chutná. Také mu rozhodně nepodbízejte tu, o které si myslíte, že by mu mohla chutnat. Nechte to na něm.

    A nebuďte zklamaní, pokud dítě novou zeleninu neochutná hned napoprvé. Nabídněte mu ji jindy, někdy to vyžaduje deset i více pokusů!

  • Zaveďte pravidelný režim. Hlavně žádné

    Pozor na uždibování mezi jídly.
    Pozor na uždibování mezi jídly.
    Autor: iStock

    Batolata potřebují mít pravidelný režim hlavních jídel a svačin mezi těmito jídly. To znamená tři jídla a dvě až tři svačinky mezi jídly. Vyhněte se „uždibování“ nevýživných potravin mezi jídly, tím se snižuje chuť k jídlu, jak radí na webu NutriCHEQ, který podporuje zdravou výživu batolat. Pokud dítěti dovolíte, aby "uždibovalo" mezi jídly ("aby do sebe alespoň něco dostalo"), naučíte ho, že se může vyhnout hlavnímu chodu a pak si místo toho dát nějakou sladkost nebo něco malého.

  • Podávejte stejná jídla, jako jíte vy! Žádné alternativy

    Nemluvte rodičům do stravy dítěte.
    Nemluvte rodičům do stravy dítěte.
    Autor: iStock

    Tohle je častý nešvar rodičů. Dítěti nabízejí jen jídla, o kterých vědí, že je sní. A ostatní nabádají, aby to udělali taktéž. Jenže pokud dítěti nebudete podávat určité jídlo, protože ho někdy v minulosti odmítlo sníst, dosáhnete toho, že se toto jídlo nikdy v budoucnosti jíst nenaučí, varují na stránkách NutriCHEQ. Další chybou je podávání mléka v případě, že toho potomek moc nesnědl. "Přílišné množství mléka může vaše batole zaplnit a množství vyšší než 3 porce nebo 500 ml mléka denně jednoduše zabírá místo potravinám bohatším na železo, ovoci nebo zelenině, které se děti musí naučit mít rády," radí v příručce Moje batole je v jídle vybíravé. 

    Jaké rostlinné mléko byste dětem dávat neměli a proč?

  • Motivujte, ale neuplácejte. A pozor na ty porce!

    Užívejte si společné stolování.
    Užívejte si společné stolování.
    Autor: iStock

    Chvalte je! Batolata touží po pozornosti v jakékoliv podobě. Ale pozor, pokud jim budete věnovat pozornost jen tehdy, když se chovají špatně, celou situaci jen zhoršujete. A většinou právě to bohužel rodiče dělají – zdůrazňují, co děti nesnědly, než aby ocenili, že něco snědly (a pochválili je).

    Důležité také je děti do jídla nenutit. Vaše batole ví, kdy má hlad, a také samo nejlépe ví, kolik jídla potřebuje. "Nenuťte dítě dojídat, pokud nechce. Zkuste mu dát nejprve menší porci, a když si bude chtít přidat, pak mu přidejte," radí příručka Moje batole je v jídle vybíravé. Velký talíř jídla ho může navíc odradit. Dítě nepřemlouvejte ani ho  neuplácejte, aby jedlo. Zapomeňte na větu: "Když to sníš, dostaneš bonbon!" Tudy cesta nevede. Když nechce, talíř mu odneste a zkuste mu nabídnout jídlo později, případně mu za nějakou dobu dejte svačinu, která má po hlavním chodu následovat.

  • Stolujte společně. Žádné běhání!

    Užívejte si společné stolování. Když v rodině panuje dobrá nálada, děti jí lépe.
    Užívejte si společné stolování. Když v rodině panuje dobrá nálada, děti jí lépe.
    Autor: iStock

    Kultura stolování je velice důležitá. Udělejte ze společného jídla událost. Je dokázáno, že děti, které jedí ve společenské a šťastné atmosféře, toho snědí více. Naopak stres může u dítěte snížit chuť k jídlu. Také dobře funguje, když stolují s dalšími dětmi stejného nebo podobného věku, neboť se navzájem motivují a napodobují. Když jí jeden, přidá se i další.

    Rozhodně za dětmi neběhejte a také je nekrmte u televize nebo u toho, když si hrají. Děti se potřebují na jídlo soustředit a vědět, že jedí. Když odpoutáte jejich pozornost, zbavíte je možnosti učit se od ostatních, a oblíbit si tak nové pokrmy.

  • Zkuste různé fígle. Křupání a soutěžení

    Ochutnávání zeleniny může být i zábava.
    Ochutnávání zeleniny může být i zábava.
    Autor: iStock

    Pokud dítěti nešmakuje například zelenina, zkuste různé fígle. Podávejte mu zeleninu v barvě duhy, povídejte si o barvách, o tom, co se vám na ní líbí. Soutěžte o nejhlasitější křupnutí nebo nejlepší otisky zubů v zelenině, radí v příručce Moje batole odmítá zeleninu. Zkuste zeleninu nakrájet na tyčinky a podávat je se studenou omáčkou, vznikne tak skvělá svačinka.

    Z vlastní zkušenosti vím, že vlastnoručně vypěstovaná zelenina či ovoce chutná dětem lépe. I takové dítě, které by se nad hráškem jinak ošklíbalo, je nadšené, když může zelené kuličky vylupovat z lusků, které si předtím natrhalo na zahrádce. Teď v zimě je to trochu složitější, ale můžete vzít třeba dítě na nákup a dovolit mu vybrat si zeleninu, jakou chce.

     

/
Autor: kog
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku