Cysty na vaječnících: Je potřeba se jich bát? Víme, jak se léčí

Cysty na vaječnících: Je potřeba se jich bát? Víme, jak se léčí
Trápí-li vás problémy s cystami, omezte pití kávy, alkoholu, kouření, ale také konzumaci mléka a cukru. Vyhněte se bublinkovým nápojům.
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
21. března  2016 
 06:00

Máte bolesti břicha, nepravidelnou menstruaci, jednou krvácíte silně, jindy téměř vůbec? Možná máte cysty na vaječnících. S jistotou vám to může potvrdit pouze gynekolog se spolehlivým ultrazvukem. Případně vás pošle na magnetickou rezonanci. 

O co se vlastně jde? 
Jednoduše řečeno – jde o váčky vyplněné tekutinou nacházející se na povrchu vaječníku. Ty můžou, ale také nemusí způsobovat těžkosti, a tak mnoho žen ani netuší, že je má. 

Jak může žena sama zjistit, že má cystu na vaječníku? 
Mnoho žen nepociťuje žádné příznaky, ale přítomnost cyst v těle může být někdy provázena bolestivou menstruací, silným krvácením a bolestmi břicha. Upozornit na cysty vás můžou i bolestivý pohlavní styk, napětí v prsou, častá nevolnost a v některých případech i zvracení. 

Kterým ženám hrozí nejvíc? 
Cysty se můžou objevit u každé ženy, ale víc ohroženy jsou ty v produktivním věku a v přechodu. To se pak jedná o takzvané postmenopauzální cysty. 

Tajemství rodičů sebevědomých dětí. Rady, které stojí za vyzkoušení

Tajemství rodičů sebevědomých dětí. Rady, které stojí za vyzkoušení

Myslíte si, že čím víc budete dítě chválit a podporovat, tím bude sebevědomější a spokojenější? Velká chyba! Právě pochvala je něco, čím rodiče skutečně…celý článek

Je pravda, že některé nás nemusí vůbec zneklidňovat? 

Existuje několik různých typů vaječníkových cyst. Takzvané funkční cysty obyčejně nezpůsobují výrazné problémy. Můžou se vyskytovat ve větším počtu na obou vaječnících. Jejich průměr dosahuje šest až osm centimetrů a objevit je můžeme při běžném ultrazvukovém vyšetření. Tento druh cyst je rozšířený u mladých menstruujících žen a ve většině případů se cysty samy ztratí. 


Kdy už jde o problém? 
Pokud se objeví takzvané nefunkční cysty, které rostou pomaleji a často svými buňkami obalují samotný vaječník. Dosahují průměru až 25 centimetrů a jsou viníky nepravidelné menstruace nebo neplodnosti. Patří k nim například dermoidální cysty, které můžou obsahovat chlupy, kosti, zuby a vlasy. To, jestli jsou nakonec nebezpečným zhoubným nálezem, určí až odběr vzorků z jejich tkáně. 

Můžou nás ohrozit na životě? 
Pokud prasknou, tak je to určitě nebezpečné. Prasknutí cysty se projeví náhlou silnou bolestí, kterou často provází i nebezpečné krvácení do břišní dutiny. 



Co znamená, když lékař řekne, že jde o polycystické vaječníky? 
Znamená to, že jsou vaječníky zvětšené a produkují velké množství mužských hormonů. Ženy potom trápí neobvyklý růst ochlupení, hrubne jim hlas a zastaví se menstruace. Polycystické vaječníky vyžadují hormonální léčbu. 

Zjistí lékař i při běžném gynekologickém vyšetření, že jde o cysty? 
Může, ale nemusí. Všechny cysty se vyšetřují sonograficky nebo magnetickou rezonancí, aby se zachytily jejich změny. 

Jak se léčí? 
Malé nezhoubné cysty u žen v reprodukčním věku nepotřebují žádnou léčbu. Ta je nutná jen tehdy, pokud cysty způsobují bolesti, zvětšují se nebo jsou příčinou neplodnosti. Vznik a růst folikulárních cyst se omezuje antikoncepčními tabletkami. 

Kdy je nutná operace? 
Operační zákrok se dělá při prasknutí, otočení nebo zvětšení cyst. Operace se většinou provádí laparoskopicky a zůstanou po ní jen malé jizvičky. V menopauze se často preventivně odstraňují poškozené cysty, aby se časem nezměnily ve zhoubný nádor. 

Jak zmírnit nepříjemné bolesti břicha

Cysty umějí způsobit pěkné trable. Pomáhají hlavně teplé koupele, obklady, termolahev přikládaná na podbřišek. Bolesti můžou zmírnit i některé jednoduché domácí prostředky. Klasikou je heřmánkový čaj, který zahání bolest a uvolňuje jemné svalstvo. Uleví vám i speciální bylinkové směsi. Gynekologové mají dobré zkušenosti i s léčbou wobenzymem, tedy se systémovou enzymatickou terapií, která se musí provádět alespoň tři měsíce. Pomáhají i zvýšené dávky vitaminu B. 

* Čaj na bolavé vaječníky 

Pokud máte cysty na vaječníku, můžete najít pomoc v přírodě. Připravte si bylinnou směs. Potřebujete: 30 g kontryhelu, 30 g listů kopřivy, 30 g natě hluchavky bílé a květu heřmánku, 2 g natě přesličky, 2 g listů meduňky, 2 g jitrocele kopinatého, 2 g řebříčku, 2 g mochny husí, 2 g mateřídoušky, 2 g květu měsíčku, 10 chmelových šišek Postup: Z bylinek si připravte směs. Dvě čajové lžičky pak zalijte litrem vroucí vody a nechte patnáct minut louhovat. Čaj přeceďte a pijte po doušcích během dne. Neměla byste ho užívat při menstruaci. 

* Bylinkový čaj z vřesu 

Bolavé vaječníky utiší i tento jednodušší čaj. Potřebujete: 5 dílů vřesu obyčejného, 3 díly natě truskavce ptačího, 2 díly natě sporýše lékařského

Postup: Lžíci bylinné směsi zalijte 3/4 litru vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Nápoj přeceďte, přelijte do termosky, ze které můžete teplý nápoj popíjet během celého dne. 

Sdílej na facebooku
Autor: vin, hrd

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku