Lepší léčba pro ženy s myomy či rakovinou čípku: Operace s využitím 3D zobrazení

Lepší léčba pro ženy s myomy či rakovinou čípku: Operace s využitím 3D zobrazení
Docent Michal Mára s novým přístrojem
Foto: VFN
Sdílej na facebooku
9. června  2017 
 06:00

Ženy s vážnými gynekologickými diagnózami mohou využívat stále modernější léčbu. Patří k ní i laparoskopické operace v 3D zobrazení, které díky novému přístroji provádějí lékaři z pražské gynekologicko-porodnické kliniky u Apolináře. Využití najde zejména u onkologických diagnóz. 

 

 

Mezi nejzávažnější diagnózy, s nimiž jsou ženy na oddělení G5 pražského Apolináře operovány, patří rakovina děložního těla a rakovina děložního čípku. "Koncentrují se nám zde komplikované případy z celé republiky, kromě onkologicky nemocných pacientek jde o pacientky s myomy, endometriózou či poruchou plodnosti," říká lékař Michal Mára, vedoucí pooperační části endoskopického oddělení kliniky u Apolináře a světově uznávaný odborník na léčbu myomů.

3 signály, že má vaše dcera kvasinkovou infekci, a jak si poradit!

3 signály, že má vaše dcera kvasinkovou infekci, a jak si poradit!

To, že se téměř 80 procent všech dospělých žen aspoň jednou za život potká s genitální kvasinkovou infekcí, ví snad každý. Ovšem víte, že taková infekce…celý článek

Zdejší oddělení je největším gynekologicko-endoskopickým pracovištěm v České republice, kde každoročně podstoupí miniinvazivní (laparoskopickou či hysteroskopickou) operaci více než dva tisíce  žen. Nákup 3D laparoskopu, který za více než dva miliony korun pořídila Všeobecná fakultní nemocnice, je důležitým krokem, který výrazně pozvedl úroveň prováděných operací na tomto pracovišti.

V plánu je 4K laparoskop

"Je to pro nás a naše pacientky velká událost. Trojrozměrné zobrazení operačního pole dává operatérovi lepší přehled o situaci v operačním poli, pro pacientku je tedy taková operace bezpečnější," vysvětluje docent Mára a dodává, že 3D laparoskop v kombinaci s jednorázovými multifunkčními nástroji přibližuje konvenční laparoskopii k podstatně dražší laparoskopii robotické.

Právě zmíněné jednorázové laparoskopické nástroje jsou velmi drahým spotřebním materiálem, bez kterého by náročné mnohahodinové operace nebyly proveditelné. Operatéři je mohou používat i díky Nadačnímu fondu APOLENA, který je pravidelně nakupuje už tři roky.

"Technologie jsou dnes zase mnohem dál. Rádi bychom pro endoskopické sály kliniky u Apolináře zakoupili 4K laparoskop v ceně tři miliony korun," přibližuje další plány Petra Horáková Krištofová, zřizovatelka a ředitelka fondu. 

Rizika umělého oplodnění, o kterých se moc nemluví: Co se může stát?

Rizika umělého oplodnění, o kterých se moc nemluví: Co se může stát?

  Když už člověk podstupuje umělé oplodnění (IVF), je v takovém psychickém rozložení, že jej od jeho úmyslu nemůže odradit snad vůbec nic. Měsíce,…celý článek

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku