Jak otěhotnět co nejrychleji? Tady je 12 rad, některé vás možná překvapí

  • Jak otěhotnět co nejrychleji? Tady je 12 rad, některé vás možná překvapí
    "Jsem těhotná!"
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    7. června  2018 
     06:00

    Zatímco se téměř celý život snažíte, abyste neotěhotněla, jakmile se pro početí rozhodnete, přála byste si, abyste byla "v tom" hned. Jenže ono to nejde. A k vašemu překvapení to trvá déle, než jste si myslela, plánovala. Tady je několik rad a triků, jak otěhotnět co nejrychleji. Věděla jste třeba, že při sexu je dobré vynechat lubrikační gel? Může být zabijákem pro tolik potřebné spermie. 

  • 1. Navštivte gynekologa

    Zajděte si na preventivní prohlídku ke gynekologovi.
    Zajděte si na preventivní prohlídku ke gynekologovi.
    Autor: iStock

    Než se do toho pustíte, naplánujte si návštěvu gynekologické (popřípadě reprodukční) kliniky. Jistě že víte, jak se děti dělají, ale tato návštěva nemusí být vůbec od věci. Proberete s lékařem svoji anamnézu a všechny otázky, které vás ohledně těhotenství napadají. Pokud berete nějaké léky, zjistíte, zda-li s léčbou můžete pokračovat i během těhotenství. Zároveň vám poradí, jak a kdy vysadit antikoncepci. Lékař vám pravděpodobně i provede kompletní gynekologické vyšetření, udělá vám krevní testy, testy na pohlavní nemoci a případně genetické testy. Pravděpodobně vám doporučí užívat kyselinu listovou. 

  • 2. Zjistěte, kdy máte ovulaci

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Vajíčko je po ovulaci schopné oplodnění pouze 12 až 24 hodin, pokud nedojde k oplodnění, zaniká. Spermie tedy mají pouhý jediný den na to, aby s vajíčkem splynuly a došlo k oplodnění. A to je celkem málo. Chcete-li zvýšit šanci na početí, musíte znát dobu, kdy ovulujete. Většinou je to kolem 14. dne vašeho menstruačního cyklu (což se týká žen s pravidelným 28 denním cyklem, což ale většina z nás nemá). Přesnější je říkat, že ovulace vypukne zhruba dva týdny před tím, než se objeví pravidelné menstruační krvácení. Tohle je dobré si pamatovat třeba pro případ, že má žena kratší cyklus – pokud její menstruace nastane jednou za 23 dny, objevuje se ovulace zhruba dvanáct až čtrnáct dní před tím, tedy už někdy devátý den cyklu. Pokud si nejste jistá s výpočtem, na internetu najdete kalkulačku pro výpočet plodných a neplodných dní, prodává se také ovulační test, který funguje stejně jako test těhotenský.

  • 3. Měřte si bazální teplotu

    Měřte si bazální teplotu.
    Měřte si bazální teplotu.
    Autor: iStock

    Další způsob, jak zjistit den ovulace, je měření bazální teploty. K tomu je dobré mít speciální bazální teploměr, který ukazuje desetiny stupňů. Měřit musíte vždy stejnou dobu po probuzení (ještě než se půjdete vyčůrat), a to v ústech, pochvě nebo konečníku. Pro ovulaci je typická zvýšená teplota (oproti stavu předtím, nikoli z medicínského hlediska). Teplota se tedy zvedne a zůstane zvýšená do začátku menstruačního krvácení. Obecně se za plodné dny považují 3 dny před ovulací, dále den, kdy dojde k ovulaci, a 1 den po ní. Celkem tedy 5 dní.

  • 4. Sex už před ovulací

    Dopřejte si sex už 5 dnů před ovulací.
    Dopřejte si sex už 5 dnů před ovulací.
    Autor: iStock

    Zvyšte šanci, že se partnerovy spermie potkají s vaším vajíčkem, dopřávejte si sex pět dní před ovulací, a to každý druhý den. Toto období (šest dnů) se někdy také nazývá "úrodné okno" a končí v den ovulace. Pokud používáte ovulační test a bude pozitivní, vlítněte na to hned a pak ještě následující dva dny, pokud je to možné. Každodenní sex sice vede k větší šanci na otěhotnění, ale ob den stačí a někdy je to i lepší – není to pro partnery tak stresující záležitost. Ale pokud vám nědělá každodenní sex potíže, jen do toho. Neexistují žádné důkazy o tom, že by častá ejakulace snižovala mužskou plodnost.

  • 5. Na poloze nezáleží

    Dosažení orgasmu ani zvolená sexuální poloha nemá na početí vliv.
    Dosažení orgasmu ani zvolená sexuální poloha nemá na početí vliv.
    Autor: iStock

    Nedosáhla jste během sexu orgasmu? Nestrachujte se. Sice by to bylo určitě příjemnější, ale na šanci na otěhotnění to vliv nemá. Stejně jako pozice při sexu. Je úplně jedno, v jaké pozici souložíte, důležité je, aby to bylo pro vás příjemné. Žádná sexuální poloha šanci na početí nezvyšuje.

  • 6. Vynechejte lubrikant

    Pozor na některé lubrikační gely. Mohou být toxické pro spermie.
    Pozor na některé lubrikační gely. Mohou být toxické pro spermie.
    Autor: iStock

    Věděli jste, že lubrikační gely mohou být toxické pro spermie a snižují vaši šanci otěhotnět? Proto je raději vynechejte. Je to zároveň skvělá šance, jak zvýšit intenzitu předehry. A kdo ví, třeba se váš partner něco přiučí. Pokud je pro vás lubrikační přípravek nezbytný, poptejte se po nějaké přírodní verzi, která je šetrná ke spermiím (například na bázi minerálních nebo kanolových olejů).

  • 7. Nehrajte si na kontrolora spermií

    Nekontrolujte příteli prádlo, zase takový vliv to nemá.
    Nekontrolujte příteli prádlo, zase takový vliv to nemá.
    Autor: iStock

    Možná jste slyšeli o tom, že by muži měli udržovat svoji chloubu v maximálním pohodlí a nenosit upnuté kalhoty a těsné spodní prádlo. Neexistují však žádné důkazy o tom, že by muži, kteří dávají přednost slipům před boxerkami měli horší kvalitu spermií. Takže svému milému nechte nosit to, co je mu pohodlné. Čas strávený v sauně nebo v horké páře (zvláště té moderní) by kvalitu spermií také neměl ovlivnit.

     

  • 8. Dejte vale kouření

     

    Dejte vale kouření.
    Dejte vale kouření.
    Autor: iStock

    Existují desítky důvodů, proč přestat kouřit. Pokud vy nebo váš partner kouříte, teď máte ten pravý důvod s tím skoncovat. Kouření totiž může být příčinou vašeho neúspěchu otěhotnět (a dokonce i neplodnosti vašich dětí). Prakticky všechny vědecké studie o kouření a plodnosti tvrdí, že kouření vede k vyšší míře neplodnosti a je jedno, jestli jste v roli aktivního nebo pasivního kuřáka. Kouření navíc poškozuje ženské vaječníky a urychluje ztrátu vajíček. Dokonce může způsobit, že menopauza nastane o 1 až 4 roky dříve. Podle vědců kouření zvyšuje až dvakrát riziko potratu. Kuřačkám hrozí předčasný porod a děti se rodí s nízkou porodní hmotností, častěji se u nich vyskytuje i syndrom náhlého úmrtí. U mužů zase cigarety snižují počet spermií a jejich pohyblivost. Stručně řečeno, pokud jste s kouřením ještě nesekla, udělejte to hned, pokud chcete počít zdravé dítě.

     

  • 9. Omezte alkohol

    Omezte alkohol. Sklenička denně nevadí.
    Omezte alkohol. Sklenička denně nevadí.
    Autor: iStock

    Jistě jsou i případy, kdy žena otěhotněla po pár skleničkách alkoholu. Přestože neexistuje mnoho informací o vlivu alkoholu na početí, vědci naznačují, že zabijákem ženské plodnosti může být právě alkohol. Pravidelná konzumace alkoholu (více než dvě skleničky denně) může snižovat plodnost až o padesát procent. Pokud se tedy snažíte otěhotnět, omezte alkohol, ale skleničku vína si klidně dopřejte. Zase tu platí pravidlo: všeho s mírou. 

    Kdy mají páry řešit problém s neplodností? 

     

     

  • 10. Kávu ano, ale ne příliš

    Kávy se vzdát nemusíte, jen ji omezte.
    Kávy se vzdát nemusíte, jen ji omezte.
    Autor: iStock

    Mnoho z nás si nedokáže ráno bez kávy vůbec představit. A je to naprosto v pořádku. Svého ranního šálku kávy se vzdát nemusíte. Ale pokud patříte k "závislákům" na kofeinu, zbystřete. Častá konzumace kávy a kofeinu, což je víc než 5 šálků nebo 500 mg kofeinu denně, snižuje šanci na početí. Vyšší hladina kofeinu (200 až 300 mg za den) během těhotenství navíc zvyšuje riziko potratu. Své oblíbené latté si ale můžete dávat dál. V době, kdy se snažíte o dítě nebo jste těhotná, by vaše konzumace kávy neměla přesáhnout dva šálky za den.

     

  • 11. Jezte zdravě

    Jezte zdravě, ale pozor na některé druhy ryb.
    Jezte zdravě, ale pozor na některé druhy ryb.
    Autor: iStock

    Problémy s početím mohou mít ženy, které jsou obézní (kvůli vyšší produkci estrogenu) nebo příliš hubené (tělo neprodukuje dostatek estrogenu a ovulace může vymizet). Změna stravy vám nezaručí rychlejší otěhotnění, přesto se doporučuje jíst zdravé a vyvážené jídlo. Snažíte-li se otěhotnět, vyhněte se konzumaci některých druhů mořských ryb, které jsou známé vysokým obsahem rtuti. Patří mezi ně především mečoun, žralok, štika, bolen, candát, královská makrela či platýz. Kromě negativního vlivu na reprodukční cyklus je rtuť spojována i s vážnými vrozenými vadami plodu.

  • 12. Užívejte si a relaxujte

     

    Relaxujte a užívejte si. Tak máte největší šanci na početí.
    Relaxujte a užívejte si. Tak máte největší šanci na početí.
    Autor: iStock

    Bude to znít jako klišé, ale nestresujte se. Možná je čekání na potomka delší, než jste plánovali. Ale chce to klid. Existuje stále více důkazů, že stres může být hlavní příčinou neplodnosti. Pokud se vám nedaří uvolnit se, zkuste jógu nebo další cvičení k uvolnění těla a mysli. Dělejte oblíbenou činnost a navštěvujte svá zamilovaná místa. Neupínejte se pouze na plození dětí. "Jakmile ženy touží po dítěti a nemohou se dítěte dočkat, emocionálně vyhoří. Ze sexu se pak stává dřina, a to je špatně," varuje lékař. Zkuste si užívat života a nestresovat se. Přijde to samo.

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku