Jak mluvit s neplodným párem? Hlavně na rovinu. Když nevíte, zeptejte se

  • Jak mluvit s neplodným párem? Hlavně na rovinu. Když nevíte, zeptejte se
    Jak mluvit s neplodným párem, když čekáte miminko nebo jste právě porodili? Hlavně buďte upřímní, radí psycholožka.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    12. srpna  2017 
     06:00

    Radujete se z těhotenství nebo z čerstvě narozeného miminka? Určitě byste nejraději tyto pocity euforie vykřičela do celého světa! Jenže, co když právě vaši dobří přátelé nebo někdo z rodiny se také snaží o potomka, ale na rozdíl od vás neúspešně? Jak mluvit s takovým párem o tom, co právě prožíváte? Nebo raději s nimi o tom nemluvit vůbec a nechat toto téma viset ve vzduchu? Psycholožka vám poradí.

  • Buďtě upřímní

    ...
    ...
    Autor: iStock

    S vašimi blízkými jste zřejmě prožili už spoustu zážitků, životních proher i výher, proto byste k nim měli být fér, nemlžit a říct jim o všem na rovinu. Navíc, pokud jste k sobě během svého dlouholetého vztahu upřímní, zřejmě by je nemělo překvapit, že o dítě stojíte, pokoušíte se o něj nebo jste jej plánovali. Přeci jen musejí počítat s tím, že se toto téma jednou může otevřít. Vytvořit z nejdůležitější proměny vašeho života tabu může nenávratně poškodit dlouholeté přátelství. Nebojte se před vašimi blízkými přiznat, že i vy máte své obavy a ani ve vašem životě není všechno zalité sluncem, i když se jim to tak může nyní na první pohled jevit.



  • Ženy, proberte to nejdříve mezi sebou

    ...
    ...
    Autor: iStock

    „Často jsou ženy těmi, které více sdílejí své životy, pocity a snahy, proto by mohlo být dobré, aby to nejprve spolu probraly ženy, případně muži zvlášť, aby se jednotlivé „jednotky“ mohly s novou informací popasovat, jak je jednotlivým pohlavím blízké a mohly se domluvit na tom, jak s tou informací budou společně nakládat dále. Pro neplodný pár to může být naopak cenná zkušenost, kdy jsou nuceni se konfrontovat se svou situací a dělat případné změny ve svém nastavení. Lidé rostou zkušenostmi, i toto může být cenná, i když možná bolestivá zkušenost k růstu,“ doporučuje psycholožka z www.lucielebduskova.cz.

  • Někdy jsou větším strašákem naše obavy než realita

    Někdy jsou obavy horší než realita.
    Někdy jsou obavy horší než realita.
    Autor: iStock

    Doktorka Lucie pak varuje před vytvářením domnělých obav, abychom se nedotkli citů druhých: „Pokud je vztah přátelství opravdu pevný, bylo by hloupé ztratit jej z domnělé obavy o jejich city. Respekt k nim, to ano, ale nepřebírejme zodpovědnost za jejich emoce. Třeba to zvládnou v klidu, třeba ne, to ale nevíme. Myslím si, že je dobré to téma s nimi otevřít a zprůchodnit dříve, než se z něj stane minové pole. Dejte jim čas na vstřebání informace a dohodněte se s nimi, co by potřebovali a jak se cítíte ohledně dalšího setkávání. Sami nejlépe vědí, co potřebují. Zkuste spolu najít cestu, která bude vyhovovat oběma stranám. S respektem a porozuměním k oběma z nich.“ 

  • Nebojte se zeptat, jestli už přemýšleli nad náhradním plánem

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Naštěstí jsou v dnešní době i jiné možnosti, jak se stát rodiči mimo přirozené početí. Možná už nad alternativami, jako je umělé početí nebo adopce, vaši přátelé či někdo z blízkých přemýšleli, a třeba už dokonce podnikli potřebné kroky. Nebo naopak jim tyto možnosti zatím ani nepřišly na mysl a vaše podnětné dotazy a nasměrování na novou cestu jim mohou pomoci podívat se na jejich situaci i z jiné perspektivy. Každopádně byste se neměli obávat před nimi nahodit i tato témata. To, že čekáte miminko z vás přece nedělá jiné lidi, a přátelé jsou pořád ti samí lidé, s kterými jste probírali kdejaká tajemství či nepříjemnosti. Neměňte to proto ani teď. Na druhou stranu snažit se do něčeho nutit, abyste ulevili pocitům viny z toho, že vy ano, když oni nemohou, to by bylo zvláštní a spíše na škodu. Poslechněte proto svůj instinkt. 

    Kdy mají páry začít řešit problémy s početím? 

  • Když je čas posunout přátelství na novou úroveň

    Zeptejte se přátel na jejich pocity. Hlavně s nimi mluvte.
    Zeptejte se přátel na jejich pocity. Hlavně s nimi mluvte.
    Autor: iStock

    Možná se teď přeci jen zamýšlíte nad tím, jestli opravdu nebude lepší se přátel na některé věci raději neptat či si dát od sebe chvíli pauzu a přestat se stýkat na nějakou dobu, aby je vaše rostoucí bříško nebo sladký novorozenec příliš nezraňovali. Nehrajte žádné hry na schovávanou a napřímo se zeptejte, jestli jim vaše přítomnost teď nevadí nebo zdali o nějakých oblastech raději nechtějí hovořit. „Hlavně s nimi mluvte. Ptejte se jich a oni vám sami poví, jak se cítí, a jestli jim to vadí či nevadí a co by raději. Pokud pak s vámi souzní, je to v pořádku, pokud ne, je možná čas toto přátelství posunout na jinou úroveň, do nového rámce. Změna je život a někteří lidé do něj patří po delší dobu, někteří přicházejí a odcházejí, vztahy se mění a ať už je to z jakéhokoli podnětu, je dobré se na to připravit,“ uzavírá PhDr. Lucie Lebdušková.

/
Autor: Michaela Kaňoková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku