Co vás čeká po porodu? Pozor, tohle je skutečná (a krvavá) realita

Se svými zkušenostmi po porodu se na webu blog.babycenter.com svěřila čerstvá maminka Becky Vieira. A poslala do světa i tuhle odvážnou fotku!
Foto: IG/Becky Vieira
Sdílej na facebooku
17. října  2017 
 06:00

V porodnici ztratíte veškeré zábrany a někdy i důstojnost, bez legrace. Sama jsem jen s jistou nadsázkou nazývala pobyt na oddělení šestinedělí porodnickým Woodstockem. Ženy na našem pokoji chodily zásadně nahoře bez, kojily děti, odsávaly mléko a větraly rány! Co na tom, že tam zrovna byly návštěvy? Nic jiného nám také nezbývalo. 

Jasně, tolik zábavy jako na festivalu jsme si tam neužily, spíš jsme to přežily. Byly tu ovšem věci, které nás jako prvorodičky trochu zaskočily. Tady je sedm z nich. Jak vypadalo sdělení personálu a jaká byla realita?

Následující text berte s nadsázkou:

1. Budete potřebovat vložky na krev a očistky

Realita: Vložky? Obléknete obří plenky pro dospělé. Sprchu budete používat současně jako záchod. A z vašeho těla bude odcházet velké množství krve. A očistky? Budete mít pocit, že se z vašeho těla odplavují snad všechny vnitřnosti. 

Stejné vložky budete nosit i na prsou, jelikož z vás neustále poteče mateřské mléko. Případně budete chodit nahoře bez, abyste větrala poraněné bradavky, které vám váš drobeček rozžvýká a "okouše"!

2. Zdravotní sestra bude kontrolovat vaši dělohu, zda se správně zavinuje

Realita: Zdravotní sestra bude provádět něco, co by se s trochou nadsázky dalo nazvat mučení. Bude vám tlačit na břicho a provádět masáž dělohy. A neradujte se ze slova masáž. Tato se hodně vzdaluje pocitům, které při masírování běžně zažíváte. Spíš se budete cítit, jako by někdo vylezl na nejvyšší budovu světa a vší silou na vaši dělohu upustil míč. Několikrát denně. 

3. Občas se u vás někdo zastaví, aby vás zkontroloval

Realita: Skupina, která má lidí asi jako celá Čínská lidová republika, pravidelně vstupuje do vašeho pokoje. Bere vám krev, měří sluch norovozence či vám provádí onu trýznivou masáž, aby zkontrolovala stav vaší dělohy. Tihle lidé se vůbec se nestydí, nečekají na vyzvání, prostě k vám vtrhnou. A třeba i brzy ráno. Rozsvítí oslepující zářivky, probudí vás, a pokud náhodou zrovna kojíte, koukají na vás, abyste co nejrychleji skončila. A ukázkové koupání novorozence? Co na tom, že dítě zrovna usnulo? Probudit, svléknout a šup do vany. Jindy už sestra nebude mít čas to prvorodičce ukázat. 

4. Nenechte se rušit při kojení

Realita: Když kojíte, přijdou za vámi snad všechny možné návštěvy. V porodnici snad není nikdo, kdo ještě neviděl vaše prsa. Možná jen vrátný. I když, kdo ví? Může vás uklidnit jediné: tady se opravdu nikdo hloupě nedívá. A pokud ano, může vám to být jedno! Vlastně je to docela osvobozující. Já sama jsem si nikdy nemyslela, že budu chodit beze studu nahoře bez. 

5. Můžete mít nepříjemné pocity při močení

Realita: Nepříjemné pocity? Většina žen měla pocit, že jim z vagíny vytéká žhavá láva. Jedna dobrá rada: abyste si ulevila, použijte stříkačku nebo takzvanou peri láhev současně s močením. Opláchněte se tam dole vždy "před" a "po". A tuto pomůcku už nedejte z ruky. Vezměte si ji s sebou domů a mějte ji pořád při sobě! Je to jediná spása!

Tohle však za to stojí! První setkání miminka s rodiči: Podívejte se na neuvěřitelné záběry!

6. Už jste byla na velké? 

Realita: Neustále se někdo zajímá o vaši stolici. Je jedno, jestli jste rodila přirozeně nebo císařem. Stolice je v porodnici prostě téma! Jako by nestačilo, že už jste tlačila dost. Prostě, dokud to nepřijde, domů vás nepustí. Některé ženy dokonce trochu zalžou, aby mohly jít domů. (ale zase chápeme, že je to důležité).

7. V prvních dnech bude stolice vašeho dítěte hodně tmavá

Realita: Obsah plenky vašeho dítěte bude vypadat jak čerstvý asfalt. Nebo černý pastel, který někdo roztavil. Určitě vás to vyděsí, ale je to prý normální. Říká se tomu "smolka" a je to vlastně potvrzení průchodnosti střev. Nebojte, vaše dítě nepozřelo uhlí nebo něco, co vyrobili v Koh-i-nooru.

Zdroj: babycenter.com a vlastní zkušenosti z porodnic.

A co překvapilo v porodnici vás? Napiště nám své zkušenosti do diskuse.

Sdílej na facebooku
Autor: kog

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku