Kam a s kým v létě? Může dovolená bez partnera zachránit manželství?

Kam a s kým v létě? Může dovolená bez partnera zachránit manželství?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
12. dubna  2016 
 06:00

Prvních pár let soužití vám to připadá šílené, ale postupem času vás to možná začne lákat. Řeč je o letní dovolené nebo alespoň o víkendu na cestách bez partnera, jen s kamarádkou. Je to dobrý nápad, nebo ne? 

Celý život mám za to, že dovolenou mají partneři trávit společně. Nakonec kdy jindy si užít toho druhého než právě v době volna? Jenže když jsem se vdala, pochopila jsem, že takhle černobílé to není. Strávit deset dní se svým mužem na festivalu v Karlových Varech a denně zhlédnout sedm filmů rozhodně není moje představa o super relaxu.

Zvládnu to přes víkend, ale pak už chci vodu, lehátko, knížky, kafe s kamarádkou… Takže v rámci zachování zdravého vztahu jsme se na část dovolené rozdělili. Jinak bychom se asi hádali ve dne v noci. A spokojení jsme oba. Já odpočívám po svém, on také, po pár dnech se nám začne stýskat, píšeme si milostné zprávy a těšíme se jeden na druhého. Jako koření vztahu prostě oddělenou dovolenou určitě doporučuju. 

7 častých a přitom překvapivých důvodů, proč nemůžete otěhotnět

7 častých a přitom překvapivých důvodů, proč nemůžete otěhotnět

S neplodností se potýká stále více a více párů. Na druhou stranu ovšem to, že se vám neukáže druhý modrý proužek na testu hned ten měsíc, kdy jste…celý článek


A schvaluje mi ji i koučka a majitelka seznamovací agentury Náhoda Veronika Vinterová. „Pokud je partnerský vztah zdravý, je přirozené, že chvíle dovolené chceme trávit společně. Někteří partneři ale mají velmi odlišné zájmy a dynamiku. Například jeden z nich je horolezec, cyklista nebo potápěč a druhý tyhle záliby nesdílí.

Pak dává smysl naplánovat jednu dovolenou společnou a druhou jako pánskou nebo dámskou jízdu. Po takové oddělené dovolené může vztah prožívat až renesanční období,“ říká odbornice na vztahy. Jako koření, které vás trochu hodí zpátky do stavu zamilovanosti, slouží pár dní, kdy nebudete spolu, je to prostě geniální volba. 

Chcete se dojmout? Podívejte se, co všechno dělají tátové pro své dcery

Chcete se dojmout? Podívejte se, co všechno dělají tátové pro své dcery

Malým holčičkám se často zdají jejich otcové nejsilnější, nejchytřejší a vůbec nejlepší na světě – bez ohledu na to, jací jsou doopravdy. Proč ne.…celý článek


Moje kamarádka Ivana dokonce tvrdí, že jí tři týdny v Řecku s kamarádkou zachránily manželství. „Hádali jsme se pořád, a kvůli blbostem. Stačilo úplně nevinné slovo a oba jsme byli nastartovaní jako motorka, jen po sobě vyjet. Prostě jsme po sedmi letech vztahu zažívali krizi a nevěděli, jak z ní ven,“ svěřila mi svou loňskou zkušenost. Když měla všeho po krk, domluvila se s kamarádkou a vyrazily na tři týdny na last minute dovolenou.

„Týden jsem na něj nadávala, popisovala všechny křivdy a vykřikovala, že podám žádost o rozvod. Druhý týden jsem se začala uklidňovat a ten třetí se mi tak stýskalo, že jsem se nemohla dočkat, až pojedeme domů. Najednou mi totiž došlo, že řešíme nesmysly, a našla jsem i způsob, jak spolu komunikovat, aniž bychom měli chuť se povraždit,“ vyprávěla Ivana. 

Inventura na dálku 

...
...
Autor: Shutterstock.com
„V situaci, kdy partnerství prožívá krizi nebo horší fázi, může oddělená dovolená poskytnout oběma partnerům důležitý prostor pro promyšlení plusů a minusů vztahu a partnera samotného. Udělat takovou inventuru,“ vysvětluje Veronika Vinterová.

V ideálním případě se vám stejně jako Ivaně začne po partnerovi stýskat a vy se mu vrhnete kolem krku, v horším vám dojde, že je to mizera a vy jste mnohem šťastnější bez něj. „Nevýhodou promýšlení vztahu odděleně je to, že druhému nedáváte šanci reagovat, vysvětlit pocity a postoj,“ varuje koučka. Můžete se tak dostat do slepé uličky a z ní se jen tak nedostanete. 

Takže pokud máte krizi a neklape vám to, oddělená dovolená vám může pomoct, ale také nemusí. Problémy se totiž nejlépe řeší, když spolu mluvíte. Přestože totiž znáte partnera jako vlastní boty, do hlavy mu nevidíte.

„V naší partnerské poradně jsem vlastně stálým svědkem situací, kdy mi partneři odděleně líčí jejich schůzku v kavárně a já mám pocit, že nejen oba nebyli u stejného kavárenského stolku, ale pomalu snad nebyli ani na stejné planetě,“ popisuje Veronika a stejně jako všichni psychologové a koučové doporučuje ve vztahu mluvit, mluvit, mluvit a naslouchat, naslouchat, naslouchat. Bez toho žádná krize jen tak sama od sebe nezmizí. 

KDY JE ODDĚLENÁ DOVOLENÁ SUPER NÁPAD? 

* Pokud máte jen mírnou „ponorku“ a nic hrozného se mezi vámi neděje, klidně si týden zvlášť naordinujte. 
* Když vy milujete povalování na pláži a partner chce lézt po horách, řádit na motorkách nebo dvanáct hodin studovat fresky v kostele. 
* Máte-li společnou práci a potřebujete si jeden od druhého odpočinout. 

KDY VÁS MŮŽE ROZVÉST? 

* Jestliže si jeden z vás pod pojmem oddělená dovolená představuje volnou příležitost k nevěře. 
* Pokud si nedomluvíte jasná pravidla a nevysvětlíte si, že jeden před druhým neutíkáte. 
* Když máte vážné problémy a jen před nimi uhýbáte. 

Sdílej na facebooku
Autor: Majka Dvořáková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku