Je špína zdravá? Ano, ale jen některá!

Je špína zdravá? Ano, ale jen některá!
Hlína a další „venkovská špína“ je pro nás prospěšná.
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
11. dubna  2016 
 06:00

Špína v bytě – zdravé dítě. Čistota je půl zdraví a špína celé. Podobná hesla vykřikovali do světa mnozí poté, co lékaři zveřejnili hypotézy o tom, že astma a alergie jsou způsobeny z velké části tím, že děti žijí v příliš sterilním prostředí. Znamená to však, že máme zcela rezignovat na mytí rukou a nechat děti jíst z podlahy? Ne tak docela. Zdraví prospívá jen některá špína.

Ve dvacátém století se život lidí ve vyspělých zemích rapidně změnil. Domácnosti jsou ve většině případů bez hmyzu, myší a dalších nezvaných spolubydlících. Voda je čistá, jídlo je téměř sterilní. Zvířata žijí buď venku, nebo je majitelé často myjí. Lidé jsou čím dál tím méně vystaveni běžné nečistotě. A to není dobře. Tělo, které nemá od malička s čím bojovat, zleniví nebo si začne hledat náhradní nepřátele. Pak spustí přehnanou reakci na obyčejné věci, jako jsou například jahody, ořechy a tak dále – a z člověka se stává alergik. Nebo astmatik nebo člověk trpící kožními ekzémy. Lidé, kteří se od malička špíně bránili, trpí těmito neduhy podstatně méně. Výzkumy například dokládají, že lidé, kteří se v dětství setkávali s domácími zvířaty a jejich výkaly, trpí v dospělosti záněty méně než ti, kteří vyrůstali v dokonalé čistotě. Znamená to tedy, že hygieně odzvonilo?

Máme sice více alergií než v 18. století, na druhou stranu neumíráme na mor nebo choleru. Navíc podle vědců je to jen některá špína, která zdraví prospěje místo toho, aby ho ohrozila. Nikdo vám rozhodně nedoporučí, abyste si přestali mýt ruce. Na druhou stranu můžete přestat kupovat antibakteriální mýdla a prostředky, pokud na nich lpíte. Voda a mýdlo totiž úplně stačí. Základem je mýt si ruce po použití toalety, po výměně plenky, tehdy, když přijdete zvenku domů, také před přípravou jídla i po ní či před jeho konzumací. Antibakteriální mýdla vás mohou
...
...
Autor: Shutterstock.com
naopak zbavit i prospěšných bakterií, které například napomáhají hojení.

Cesta z města

Obecně lze říci, že zdravá a prospěšná špína je ta venkovská. Tedy hlína, domácí zvířata, tráva, písek, nemyté ovoce z vlastní zahrádky, prostě příroda. Městská špína si vede přesně naopak. Madla nákupních vozíků, tyče v MHD, ovoce a zelenina chemicky ošetřené, chodníky až příliš plné psích exkrementů, to všechno je zdrojem bakterií, virů a parazitů, kteří imunitě nijak zásadně neprospějí. A pochopitelně společný jmenovatel obojího: mince a bankovky, bankomaty a klávesnice počítačů. Všechny tyto věci mohou obsahovat více bacilů než třeba záchodové prkénko.

VELKÝ TEST: Některé ochucené tvarohy se vůbec nehodí pro předškoláky

VELKÝ TEST: Některé ochucené tvarohy se vůbec nehodí pro předškoláky

Tvarohové pochoutky, jako jsou pribináčky, pacholíky a bobíky, jsou oblíbenou součástí dětského jídelníčku. Některé výrobky obsahují velké množství…celý článek

Pokud máte možnost nechat dítě hrabat se v hlíně a hrát si na zahradě, skvělé. Ale kde tedy vzít čistou špínu ve městech? Profesor působící na Tufts University v Bostonu, gastroenterolog Joel Weinstock, který se imunitou a hygienickou teorií dlouho zabývá, má radu i pro městské rodiče: „Nemusíte být tak úzkostní u sebe doma a v případě správně chovaných domácích zvířat. Tam je pro vás opravdu malé riziko a bacily, se kterými se tam setkáte, by měly být opravdu zdravé.“ Tedy pokud doma dítěti spadne něco na zem, kus jídla nebo dudlík, klidně ho nechte, ať si to sebere a strčí do pusy. Nechte ho hrát si se psem a mazlit se s kočkou. A vaši domácnost není potřeba denně smýčit chlorem. Úklid jednou týdně úplně stačí.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku