Počkej, už brzy přijde čert! Nebo táta! Strašení dětí je selhání rodičů

Počkej, už brzy přijde čert! Nebo táta! Strašení dětí je selhání rodičů
Strašení, ať už přísným otcem nebo nadpřirozeným čertem, psychologové rozhodně nedoporučují
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
13. listopadu  2015 
 05:59

"Jestli budeš takhle zlobit, tak si tě ten čert opravdu odnese!" Tahle věta se s půlkou listopadu stává v mnohých rodinách jakousi mantrou a rodiče si mnou ruce radostí, jak mají zase o jeden výchovný prostředek více. "Počkej, až přijde táta" už tolik nezabírá. Proč někteří rodiče tak rádi straší děti a přináší to dětem opravdu něco dobrého?

Žádné dítě není dokonalé a žádné si to o sobě ani nemyslí. Takže ve chvíli, kdy rodič vyrukuje s větou "čert to vidí", málokteré zůstane v klidu. Většina z nás si z dětství pamatuje, že na Mikulášovu otázku "byl jsi hodný?" chtěli odpovědět, že ano, leč lhát Mikulášovi? Na druhou stranu – přiznat hned bez boje, že jsem hodný vůbec nebyl? Možná to byl takový nepřímý trénink na pohovor s personalistou, kdy při žádosti o práci dostaneme otázku: "Jaké jsou vaše špatné vlastnosti?" Předstírat, že žádné nemáme, nebo je přiznat? Personalista, stejně jako Mikuláš nebo čert, ví, že lžete. Jenže personalistou vás nikdo nestraší. Čertem ano.

V tomhle přece nepůjdeš do školy? Anebo víš co? Klidně!

V tomhle přece nepůjdeš do školy? Anebo víš co? Klidně!

Není jednoduché sledovat, jak se váš potomek řítí do maléru. Dávno měl psát referát, a on leží na posteli a skypuje s kamarádkou. V lepším případě…celý článek

"Počkej, přijde čert a odnese si tě." Výrok, který kulminuje v listopadu a v prvních prosincových dnech. Výrok, který není ovšem nic jiného než strašení. Psycholožka Tamara Cenková strašení přirovnává k výprasku. "Výprask ničí tělo a strašení ničí dětskou duši," uvádí v knize Psychologem svým dětem, kterou vydalo nakladatelství Grada. Rodiče, kteří neustále používají výhrůžky, si ani neuvědomují, co to s dětskou psychikou dělá. "Vytváří to z dítěte člověka, který místo toho, aby se porval se životem, bude mít ze všech nových situací jen strach." Některá traumata ze strašení čertem se mohou projevit u dětí hned. Noční můry, pomočování, koktání. Jiná si s sebou děti mohou nést až do dospělosti – a tam jen obtížně budou přicházet na to, odkud se strach bere.

...
...
Autor: ČTK

Strašení je jednoduchý prostředek, ale svědčí hlavně o bezmocnosti rodičů. Ti v konkrétní situaci nevědí, co si počít a jak ve výchově vlastně pokračovat dál. A tak tuto pravomoc delegují na další osobu – v tomto případě na čerta. Nebyly výjimky, kdy čert dětem dával pořádný výprask, aby si to pamatovaly. Tyto doby jsou snad minulostí, přesto někteří rodiče prosí jiné, aby jejich dítěti pořádně vyčinili a pořádně ho vystrašili.

Zkusme tedy letos čerta poslat k hejkalům a polednicím do sféry nadpřirozena a lidové slovesnosti. Možná nám to řekne i něco o nás.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku