Dokážou se muži na mateřské starat o dítě stejně dobře?

Otcové se možná o děti starají jinak, ale také to umí dobře
Foto: shutterstock.com
Sdílej na facebooku
20. listopadu  2015 
 05:50

Máte malé dítě nebo vás přírůstek do rodiny čeká? A uvažovala jste, že by část rodičovské dovolené strávil s dítětem doma partner? Bohužel, péči mužů o děti ale provází spousta mýtů. Jakých?

Část žen říká, že s malým dítětem má být doma matka, ty druhé se naopak pomoci svého milého vůbec nebrání. To, že je v současnosti péče otce o dítě na rodičovské dovolené (RD) posilujícím trendem, je fakt, ať se vám (jemu) to líbí nebo ne. Podle Ligy otevřených mužů (LOM) o této variantě uvažuje aktuálně až 90 procent českých mužů!

Přestože pro muže stále není běžné být na rodičovské dovolené, je jich už kolem 5000. 66 procent respondentů považuje to, že jsou muži na RD, za naprosto normální, a dalších 28 procent je má za borce a „frajery“. Pouze 4 % jsou toho názoru, že takoví muži jsou exoti, neschopové a chudinkové.

Sedm věcí, které udělají novopečení otcové vždycky špatně

Sedm věcí, které udělají  novopečení otcové vždycky špatně

Jsou věci, které novopečený otec neudělá napoprvé zpravidla nikdy dobře, i kdyby byl sebezapálenější. Může si s potomkem skvěle vyhrát, být sebevíc…celý článek

Mimochodem, mateřská není rodičovská. Tyto termíny se často zaměňují. Nicméně, přesně je to takhle: mateřská dovolená je období zhruba šesti měsíců (většinou 1 měsíc před porodem a 5 měsíců po porodu), kdy rodič bere přibližně 70 procent mzdy, přičemž existuje jistý strop.

Na rodičovskou dovolenou je možné nastoupit vlastně kdykoli po skončení mateřské, i kdyby to bylo jen na chvilku. Maximální délka činí čtyři roky. Psychologové doporučují, aby první rok byla s dětmi (nejen) z důvodu kojení spíše matka.

S mužem na rodičovské přijde bída? 

...
...
Autor: Shutterstock
„Jako živitel rodiny nemůžu jít na rodičovskou, protože by to pro rodinu byla veliká finanční ztráta a čekala by nás bída. Manželka nás neuživí.“ Pravdou je, že v naší společnosti je často stále hlavním živitelem rodiny muž-otec. Podle výzkumu platy.cz je rozdíl mezi mužskou a ženskou mzdou asi 6000 korun. Sami muži toto zmiňují jako hlavní důvod, proč na RD nejít. LOM doporučuje otcům, aby si RD vyzkoušeli třeba na dva či tři měsíce, kdy by finanční ztráta nebyla tak vysoká.

Doma zůstávají jen partneři dominantních žen? 

Že na rodičovskou chodí jen submisivní muži neschopní uživit rodinu, je také jeden ze stereotypů laického uvažování. Faktem je, že na RD chodí i manažeři, lékaři a IT experti. Mezi muži se zkušeností z rodičovské dovolené jsou také známé osobnosti, herci a zpěváci, např. ekonom Tomáš Sedláček, herec Jan Dolanský nebo Michal Mareda, zpěvák kapely Vypsaná fixa.

Muži neumějí pečovat o děti stejně dobře jako ženy? Nesmysl

Může to být jen výmluva, kterou používají jak muži, tak paradoxně i ženy. Muži se tím zbavují zodpovědnosti za péči o děti, ženy si brání své domácí teritorium. Běžná péče o děti je z velké části získaná dovednost. I matky se totiž musí učit, jak pečovat o dítě. Praxe ukazuje, že otcové, kteří zůstali s dětmi doma hned od narození dětí, se o ně dokážou postarat stejně dobře jako matka. Samozřejmě vyjma kojení. 

Sdílej na facebooku
Autor: Dita Černá

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku