Jaká jste matka: Líná, lesana, generálka, ochranářka nebo biomatka? Poznejte se!

  • Jaká jste matka: Líná, lesana, generálka, ochranářka nebo biomatka? Poznejte se!
    Jste pro každou špatnost a hrajete si s dětmi jako sobě rovnými? Pak nejspíše patříte mezi matky kamarádky
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    24. listopadu  2015 
     06:00

    Stačí se ponořit třeba do hloubi webových diskusí, aby bylo jasné, že existují různé a poměrně odlišné druhy matek. Zatímco některé přísahají na neustálé zahrnování dětí podněty a kupují výhradně edukativní hračky, jiné věří na volnou výchovu. Další tu výchovu moc neřeší, ale o to více řeší, zda je jídlo dost bio. Nebo zda je byt dost uklizený a prostředí pro děti dost hygienické. Kam byste se zařadila vy? 

  • Matka sečtělá a respektující

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    V duchu hesel "vždy připraven" a "vše pro dítě" už během těhotenství nakupuje a studuje knihy o výchově. Sotva se potomek narodí, neustále přemýšlí, jak k němu přistupovat, aby mu svou výchovou neublížila a aby z něj udělala co nejsilnější osobnost. Momentálně je asi největším trendem respektující výchova, která to nepřehání s tresty, ale ani s pochvalami. 

  • Matka sečtělá a převažující

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jakmile se dítě narodí, čeká ho srovnávání. Matka řeší, jestli je větší  nebo menší než ostatní děti, jak rychle roste, kolik toho vypije... Má v malíčku percentilové grafy růstu, a i kdyby ji vzbudili o půlnoci, bude vědět, kolik dítě v jakém týdnu po narození vážilo. Později se srovnávané kategorie rozšíří, a to o kojenecké a batolecí dovednosti, protože tahle matka má v malíčku samozřejmě i informace o tom, co kdy má potomek umět. 

  • Matka rozvíjející

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Máte přehled o vhodných montessori hračkách? Dokážete dítěti vymyslet denně několik smysluplných rozvíjejících aktivit, které ho baví a zároveň ho všestranně rozvíjejí? Pokud ne, jste houby rozvíjející matka. Taková, která kromě toho všeho kupuje jen vhodné knížky, drahé, ale podnětné stavebnice a doplňuje to návštěvou dětských workshopů a dílniček. Nikdy nelituje času ani peněz, které investuje do budoucích úspěchů potomka, a ví přitom, že začít se musí brzy. Co na tom, že psychologové před přemírou podnětů varují a dítě by se dost možná občas nejradši jen tak trochu nudilo.

  • Matka líná

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Líná matka věří svému instinktu, i když to z venku může vypadat, že se jí jen nechce zabývat se všemi těmi výchovnými teoriemi. Navíc, stejně se to každou chvíli mění. Klidně si dá kafe s kamarádkou, aniž by si vyčítala, že se její její vinou dítě zrovna nerozvíjí. Protože věří, že rozvíjet se může i tím, že se tak trochu nudí a musí se nějak zabavit samo, nebo když se s potomkem kamarádky dohaduje o tom, jak si budou hrát. Bývá v klidu a dokáže vidět věci s nadhledem, protože nemá pocit, že musí být v jakékoli mateřské disciplíně nejlepší. 

  • Matka biomatka

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Poznáte ji snadno. Potkáte ji třeba na farmářských trzích, kde se stylovým košíkem nakupuje biozeleninu a biomaso. Obzvláště šikovná biomatka k tomu přidá i něco z vlastní zahrádky. Na cenu za potraviny přitom nehledí, důležité je, aby byly bio, zdravé a kvalitní. Že už se to někdy překlápí do snobství, které si nemůže dovolit každý? A že jde hlavně o styl a vnější efekt? To se může stát.

  • Matka lesana

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nezaměňovat s biomatkou. Lesana si nikterak nezakládá na tom, aby měla všechno stylové, dokonce nemusí být všechno ani superzdravé, i když třeba u porodu volí všechno co nejvíce přirozené a inklinuje k lesní školce nebo domácí škole. Ostatní matky o ní někdy pohrdavě mluví jako o "té batikované". 

  • Matka generálka

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Typ matky, který je už na ústupu, nicméně stále se vyskytuje. V Čechách rozhodně hojněji než na západ od našich hranic. Typická generálka odmítá s dětmi o čemkoli diskutovat či snad uznat, že by nemusela mít vždy pravdu. V raném věku potomků si libuje v tělesných trestech, jak děti rostou, drží se alespoň osvědčeného křiku. Potomci se mezitím zdokonalují v tom, že matčin jekot pouštějí jedním uchem dovnitř a druhým ven.

  • Matka hygienička

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dalo by se u ní jíst z podlahy, vůně čisticího prostředku se nese bytem, děti si myjí ruce nejen před jídlem a po jídle nebo po příchodu zvenku, ale tak nějak neustále. Zároveň hodně dbá na to, aby děti nosily doma bačkory a venku vždycky aspoň o vrstvu více, než si oblékají všichni ostatní. Pokud jsou nemocné, nenechá si vysvětlit, že jsou možná trochu moc zchoulostivělé, a ještě zesílí jejich ochranu. 

  • Matka ochranářka

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Sotva dítě pípne, že ho škrábe v krku, ochranářská matka už namaluje na zeď čerta, totiž angínu, a vleče dítě k doktorovi, protože – co kdyby? Co na tom, že angínu snad v životě nemělo. Ale poněkud přehnanou péčí o zdraví (pilulky na posílení imunity samozřejmě ordinuje celoročně) to nekončí. Ochranářská matka vozí do školy dítě autem i na druhém stupni – přece nepojede MHD nebo co kdyby ho někdo přepadl? Také ho nepustí s ostatními ven (bacily, úchylové, nebezpečná dětská hřiště), a jakmile má pocit, že se na něj učitelka křivě podívala, už už píše dopis na školní inspekci. Kupodivu většina dětí o takovou superpéči nestojí.

  • Matka ambiciózní

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ženou ji vpřed představy o tom, co všechno mohou její děti dokázat, a je schopná je podporovat do roztrhání těla a vykrvácení rodinného konta. Problémem může být, že jde někdy o ambice spíše její než potomkovy. Záleží také na směřování a zájmech matky – zatímco jedna vidí potomka na prestižní univerzitě, jiná spíše na prknech, která znamenají svět. Nebo třeba na fotbalovém trávníku. 

  • Matka internetová

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nový druh matky, který se na scéně objevuje zhruba posledních deset let, zato ji celkem opanoval. Má více poddruhů a hned několik výhod i nevýhod. Taková matka si s ledasčím ví rady, protože si to vygoogluje nebo jí svými postřehy pomohou virtuální kamarádky z webových diskusí. Bohužel však hrozí, že se na internetu stane poněkud závislou, takže je to potomek, kdo ji tahá od notebooku. Ten pak s postupem času poněkud popuzen zjišťuje, že jeho fotky visí na kdejakém webu.

  • Matka reklamní

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nežije život jako ostatní, reklamní matka totiž věří tomu, že je možné přiblížit se ideálům ze seriálů nebo reklam. A tak vrhne všechnu svou energii na to, aby její rodina byla stejně dokonalá jako její vzory. Tedy alespoň na pohled, o obsah tu přece nejde. A tak chodí všichni od hlavy až po paty ve značkovém oblečení, i kdyby na to snad rodina tak úplně neměla příjmy, na výlety jezdí do obchodních center a svým potomkům dávají jména podle filmových nebo televizních hvězd.

  • Matka workoholička

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Bude vám za každých okolností vykládat, že práci jde skvěle zvládat i s malými dětmi, a bude mít vždycky trochu pohrdání pro ty, které nejsou tak výkonné jako ona. Co na tom, že zatímco PR zprávy z domova psát můžete, těžko ale s potomkem na klíně provedete operaci nebo budete sedět za bankovní přepážkou. 

  • Matka aktivní

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Postrach dětí i manželů. Nestačí jí, že přes týden maká v práci, snaží se během víkendu zapojit celou rodinu, a tak se musí neustále něco podnikat, ačkoli by se všichni ostatní nejraději tak trochu poflakovali. Pokud potomek její sklony zdědil, bude nadšený, jinak se bude snažit zalézt někam pod postel, aby ho hyperaktivní matka jen tak neobjevila a nezapojila do zvelebování domácnosti nebo nevytáhla na výlet.

  • Matka zasloužilá

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pozná se snadno. Má pocit, že povití dítěte je samo o sobě zásluhou opravňující ji k ledasčemu a že dítě má právo požadovat od okolí neomezené ústupky. Bere děti do restaurace bez ohledu na to, jak neslušně se tam chovají, s kočárkem se dere i do narvané tramvaje, kde všem vjíždí na nohy a dožaduje se místa a tak podobně. 

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku