Pár slov, která by se vaše dcery vážně měly naučit

Pár slov, která by se vaše dcery vážně měly naučit
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
25. dubna  2016 
 06:00

Zatímco kluky každý pochválí, když se dokážou prosadit, holky mají být pokud možno zdvořilé. Taky by neměly nadávat či se dožadovat pozornosti. Nebo už se to mění k lepšímu a rodiče svým dcerám nevtloukají to hlavy, že se mají vlastně celý život chovat podřízeně? 

"Přestaň mě přerušovat." "Právě jsem řekla, že..." "A žádné další vysvětlení není potřeba." Tak zní podle spisovatelky, humoristky a feministky Sorayi Chemaly pár slov, která by každá matka měla naučit svou dceru. 

 

Soraya Chemaly na tohle téma napsala článek na web Huffingtonpost.com, kde mimo jiné líčí, že coby malá školačka vyhrála cenu za slušné chování, protože přesně to se od holčiček čekalo, zatímco její bratr byl všemi oblíbený třídní komik. 

 

 

Píše také o tom, k čemu to vede, když holčičky vyrostou. Líčí, že když sedí v restauraci u stolu s muži, číšník jí často nevěnuje jediný pohled a baví se pouze s jejími spolustolovníky. Podobné to podle ní je i jindy, když stojí v hloučku spolu s muži, něco spolu řeší – a oni ji prostě ignorují. Má bezpochyby pravdu, když píše, že podobné situace zažila většina žen, a to ne jednou, ať už v restauraci, zaměstnání nebo bohužel i mezi přáteli.

6 věcí, které by měl každý táta dělat pro svou dceru

6 věcí, které by měl každý táta dělat pro svou dceru

Mám dceru, a tak je to na matce, aby s ní vyřídila všechny ty ženské záležitosti, myslí si možná někteří z otců. Jenže i otec má vliv na ty "ženské…celý článek

 

Podobně běžně lékař muž přeruší pacientku, která mu něco říká, ačkoli mužům tolik do řeči neskáče. A podle autorky se stejně chovají i muži ke svým nadřízeným šéfkám v zaměstnání. K podobnému chování přispívají i různá prohlášení o tom, že ženy nemohou dělat vědu, některé obory medicíny nebo třeba matematiku, protože k tomu nemají dost síly a talentu, případně obojí. Ve smíšených skupinách muži mluví častěji a déle. Stejně jako ve filmech a na obrazovkách vůbec.

 

"Není těžké pochopit, proč si tolik mužů myslí, že jsou skvělí a že mohou takové věci klidně říkat nahlas. Začíná to už v dětství a vlastně to nikdy nepřestane," píše autorka  tím, že i podle odborníků rodiče přerušují dívky častěji než chlapce a také jsou na ně přísnější, pokud jde o nároky nebo normy chování. Tady někde by proto měla začít změna. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku