Vznikne v Praze konečně porodní dům? Bylo by to fajn

Foto: s
Sdílej na facebooku
21. května  2016 
 08:00

Část lidí dělí rodící ženy na ty, které chtějí rodit v porodnici, a na ty, které chtějí nebo dokonce rodí doma. Přitom by velká část z obou skupin dost možná volila alternativu, která tu zatím není možná: porodní dům. Všechny pokusy na jejich zřízení narazily na zdejší zákony a neochotu úřadů. Teď by se to snad mohlo změnit. 

Každý, kdo se zajímá o to, jak se rodí a jak by se mohlo rodit v českých porodnicích a o další věci s tím spojené, může ještě do neděle zajít v pražském kině Na Perštýně na Festival o těhotenství, porodu a rodičovství. V rámci Světového týdne respektu k porodu ho pořádá Hnutí za aktivní mateřství. 

Když člověk při procházení expozicí narazí na scénku z porodního sálu, kde za lůžkem s držáky na nohy stojí poněkud hrozivě vypadající porodník, zamrazí ho, zvláště když si uvědomí, že v některých českých porodnicích to i v roce 2016 vypadá přesně takhle a že to zdravotníci považují za normální, a dokonce potřebné, ačkoli výzkumy dávno ukazují něco jiného. Totiž že porod v příjemném prostředí není jen zbytečná vymyšlenost pro pohodlí matky, ale že přispívá k rozvoji potřebného vztahu mezi ní a dítětem a že nakonec může oběma prospět i po zdravotní stránce. 

Ženy, přinejmenším ty pražské, ale možná budou mít do budoucna na výběr. „Rád bych se zasadil o zahájení rozhovorů a odborných diskusí na téma vzniku porodních domů, které přispějí ke zlepšení zdravotní péče a vůbec kvality života nás všech,“ říká pražský zastupitel Miloš Růžička (Trojkoalice), který zároveň předsedá výboru pro zdravotnictví a bydlení. 

Je pravda, že v Praze už jeden porodní dům U Čápa existuje, a to více než deset let, ale může nabízet v zásadě jen přípravu na porod v podobě různých kurzů, rodit se v něm nesmí. To by muselo jeho vybavení odpovídat vybavení porodních sálů ve špitálech a navíc by zde trvale musel být lékař, což jde proti smyslu ideji porodních domů, kde má porod vést porodní asistentka, která k tomu má dostatek vzdělání i zkušeností. 

Například v Rakousku, jehož podmínky jsou srovnatelné s Českem, podle biostatičky Markéty Pavlíkové funguje 13 porodních domů. Velmi rozšířená je tato forma péče v Anglii. Studie přitom potvrzují, že porod v těchto zařízeních je bezpečný. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy