Na vlastní kůži: 10 rozdílů mezi tím, když máte dítě ve 20 a ve 40

  • Na vlastní kůži: 10 rozdílů mezi tím, když máte dítě ve 20 a ve 40
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    6. února  2020 
     06:00

    Taky stále dokola čtete, jak si starší matky z řad celebrit své mateřství pochvalují, jak je děti donekonečna nabíjejí energií a jak je to celé bez chyby a doporučeníhodné? Souhlasím, mít dítě na starší kolena je skvělé, v některých momentech. Ale v jiných je to o dost náročnější než mít ho krátce po dvacítce.

    Zatímco matek kolem čtyřicítky přibývá, ty kolem dvacítky jsou zvláště ve velkých městech raritou.

    Každopádně přivést dítě na svět ve dvaceti je jiné než mít ho o dvacet let později. Platí to pro matky stejně jako pro otce. A rozhodně nejen kvůli tomu, že čím mladší žena je, tím spíše bude její těhotenství i porod bez potíží. Zdá se třeba, že děti starších rodičů jsou klidnější. Že by tušili, že už na ně otec s matkou nemají tolik energie?

  • A to je dcera, nebo vnučka?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Zatím se to nestalo, ale počítám s tím, že to jednou přijde. Nejmladší dcera se mi narodila po čtyřicítce, nejstarší dvě děti už jsou dospělé, a tak se asi dříve nebo později někdo může zeptat, zda holčička po mém boku je dcera, nebo vnučka. Ostatně jedna moje kamarádka teď čeká čtvrté dítě a už jí nějaká zasloužilá občanka řekla,že je nezodpovědné rodit vlastní vnoučata.

  • Stejně vstáváte v šest

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Velkou nevýhodou rodičovství v mladším věku je, že pokud člověk není zvyklý vstávat za úsvitu do Kolbenky, ranní potomkovské buzení pro něj bude peklo trvající několik let. Když je vám o pár desítek let víc, ani vám to nepřijde, protože se stejně sami budíte mezi pátou a šestou ráno. Ovšem abyste to zvládli, musíte chodit spát maximálně v deset, takže vás společenský život za moc stát nebude.

  • Nebudete na ně spěchat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Děti starších rodičů, alespoň u nás doma, mají jednu velkou výhodu: nikdo na ně nespěchá. Pamatuju si, když jsem měla první dítě, chtěla jsem, aby už už lezlo, chodilo, sedělo, mluvilo. A aby rychle rostlo, protože... už vlastně nevím proč. Na nejmladší děti rozhodně tahle nespěcháme, protože vím, že stejně rychle vyrostou.

  • Jen tak něco vás nerozhází

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Nevím, zda mají starší rodiče nervy více obalené tukem nebo jsou prostě vyrovnanější, ale mám pocit, že je jen tak něco nerozhází. Zatímco nejedni mladší prvorodiče šílí, sotva se batole začne vztekat, my čtyřicátníci se tak snadno vytočit nenecháme. Zvláště pokud máme doma taky děti dospívající, a víme tak, že vážně platí ono jinak dost profláklé "malé děti, malé starosti, velké děti, velké starosti".

  • Ale možná jim nebudete stačit

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Na druhou stranu rodičovský nadhled vás může dostat do úzkých, až budete někdy mezi padesátkou až šedesátkou vést takové ty obvyklé disputace a spory s puberťáky. Lidí s podobnými zkušenostmi zatím zase tolik není, ale proslýchá se, že to není úplně rovný boj – zatímco vaše nejen argumentační schopnosti budou s věkem slábnout, dospívající budou na vrcholu sil.

  • Máte na plenky i týden před výplatou

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Neplatí to samozřejmě stoprocentně, ale v zásadě se dá říci, že starší rodiče mají méně napjatý rozpočet. Takže mohou svým dětem koupit nejen pořádné plenky i týden před výplatou, ale zároveň jim dopřávají více zážitků (a možná je tím pádem více rozmazlují), navíc se kvůli penězům rodiče méně hádají.

  • S babičkou, nebo bez ní?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    S babičkami to vyjde u potomků ve dvaceti i ve čtyřiceti zhruba nastejno. Když je vám dvacet, nejspíše ještě samy chodí do práce a nebo mají spoustu svých aktivit, když vám bude v době narození potomka přes čtyřicet, může se stát, že prarodiče už na vnoučata nebudou mít dost energie. Nakonec, tak jako tak hlídání vnoučat stejně není žádná povinnost, ne?

  • Dokážete si říct o pomoc

    Zatímco mladí rodiče mívají potíže říct si o nějakou pomoc, starší to tolik neřeší a neberou jako selhání, když všechno nezvládnu sami. Nebojí se poprosit kamarády, aby jim pomohli vyzvednou děti, nestydí se zaplatit si paní na úklid a dokážou si přiznat, že občas potřebují pohlídat děti prostě proto, aby si od nich odpočinuli. 

    Tak nějaká vypadá den s malým dítětem. Znáte to taky? 

  • Jak to mají otcové?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    To, že je rozdíl, pokud se vám dítě narodí kolem dvacítky a pokud o čtvrt století později, platí nejen u žen, ale i u mužů. Mnozí starší otcové si dokážou rodičovství vychutnávat způsobem, že mohou odrostlejší děti žárlit. Bohužel některé dokonce přepadají záchvaty morousovství.

  • Co na to vaše kondice?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    A teď trochu té fyziologie. Těhotenství ve čtyřiceti vás pravděpodobně poznamená více než ve dvaceti, porod nepoběží tak hladce a budete se z něj déle vzpamatovávat. Nemusí to tak být, můžete mít kolem sebe x případů, kdy to bylo naopak, a to i včetně vlastní zkušenosti. Ale stát se to může a je dobré s tím počítat. Stejně tak pro vás může být výchova dítěte ve vyšším věku náročnější, zvláště pokud jste zvyklá na malé hodné miminko a tentokrát se vám narodil rarach.

    12 hraček, které jsou pro vaše děti skutečně nebezpečné. Překvapí vás to!

    12 hraček, které jsou pro vaše děti skutečně nebezpečné. Překvapí vás to!

    Nepodporujeme výchovu, která dětem nic nedovolí z obavy, aby se jim nic nestalo. Zrovna tak jim nechceme zakazovat, aby zkoušely nové věci. Na druhou…celý článek

    Testovali jsme: Které cereálie dětem nedávat a proč? Které jsou v pořádku?

    Testovali jsme: Které cereálie dětem nedávat a proč? Které jsou v pořádku?

    Snídaňové cereálie mají jedno velké plus a pak už skoro samá minus. Nicméně i mezi nimi se dají vybrat výrobky, které mohou rodiče svým dětem dávat…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku