6 maličkostí, kterými děti potěšíte a dáte jim najevo, že je máte rádi

  • 6 maličkostí, kterými děti potěšíte a dáte jim najevo, že je máte rádi
    Vezměte děti na výlet a nechte je dělat to, co chtějí ony
    Foto: profimedia.cz
    Sdílej na facebooku
    24. června  2016 
     06:00

    Dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu se o ně staráte. Snažíte se jim dát to nejlepší, vychovat z nich soběstačné a šťastné jedince. Tak proč byste ještě měli jako rodiče řešit nějaké "maličkosti"? Možná proto, že vás nestojí vůbec nic. Můžete si s dětmi užít společný čas a můžete jim dát najevo, že je máte rádi takové, jaké jsou. Které drobnosti to jsou?

  • Něco mu vyrobte

    Velkou výpravu můžete podniknout, i když tomu počasí zrovna nepřeje
    Velkou výpravu můžete podniknout, i když tomu počasí zrovna nepřeje
    Autor: Shutterstock.com
    V obchodech jsou mraky hraček, tak proč byste měli něco – stokrát ošklivějšího – vyrábět vy? Možná proto, že tahle hračka bude speciální a jenom pro ně. Domeček z krabice od nové lednice, papírový drak, šatičky pro panenku – tyto hračky budou vždycky jen jedny na světě. I když si to dítě možná neuvědomuje, tak vnímá, že jste kvůli němu vyhrnuli rukávy, vzali do ruky nůžky, barvu, látku nebo jehlu a nit.

  • Udělejte mu rodinné album

    Autor: Shutterstock.com
    Možná jste si všimli, jak si většina dětí ráda prohlíží fotky své i své rodiny. Máte alba, nebo se díváte na mobilech? Alba zvládá svědomitě dělat čím dál tím méně lidí. Udělejte vašemu dítěti jen jeho, soukromé, rodinné album, do kterého dáte fotky jeho samého, a to od narození, a pak fotky jeho nejbližších. Může jít o pár malých obrázků, které nalepíte na ručně svázané papíry.

  • Čtěte mu to, co chce samo

    Děti si rády čtou pořád stejné příběhy
    Děti si rády čtou pořád stejné příběhy
    Autor: profimedia.cz
    Určitě máte v zásobě spoustu knížek, které jsou zábavné a taky tak trochu edukativní, a rozhodně se vám nechce číst pořád dokola ten jeden příšerný komiks, který už stejně zná zpaměti. Zkuste to ještě a ještě. A bez komentáře.

  • Nechte ho pomáhat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Balíte dárek pro babičku, pečete bábovku, oplachujete nádobí, utíráte prach a váš potomek chce pomáhat. A vy moc dobře víte, že to nejen bude trvat mnohem déle, ale že si ještě i přiděláte další nepořádek, a tím pádem práci. Na druhou stranu: můžete spolu strávit nějaký čas. Můžete něco spolu vyrobit nebo něco hmatatelného udělat. Můžete dát dítěti najevo, že si jeho práce vážíte. A můžete ho pomalu učit, že pomáhat je správné. A navíc: rodiče starších dětí by vám možná řekli, ať jste rádi, že se k tomu hlásí. Až budou děti šikovnější, nebudou mít zájem.

  • Nechte ho rozhodovat

    Vezměte děti na výlet do přírody.
    Vezměte děti na výlet do přírody.
    Autor: profimedia.cz
    Ukažte dětem, že je pro vás jejich názor důležitý. Nechte je rozhodnout, kam se pojede na výlet. Starší mohou dostat určitý obnos peněz a nakoupit večeři. A respektujte to, jak se rozhodnou.

  • Objímejte je

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
    Určitě jim říkáte, jak moc je máte rádi. Ale jedno objetí je víc než tisíc slov. Doteky uvolňují hormony, jako jsou oxytocin nebo serotonin, které pozitivně ovlivňují naše prožitky, tlumí vnímání bolesti, dokonce i zvyšují imunitu. Dokážou navodit pocity důvěry a zlepšit vztah. Objímejte se proto co nejvíce.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku