10 zvyků velmi šťastných matek: Co dělají jinak než ty druhé?

  • 10 zvyků velmi šťastných matek: Co dělají jinak než ty druhé?
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    4. srpna  2016 
     06:00

    V čem se liší ženy, které se cítí ve své mateřské roli skvěle, pořád se usmívají a tvrdí, že šťastnější být nemůžou? Odpověď možná tkví v následujících deseti návycích.

  • Umějí si říct o pomoc

    Autor: Shutterstock

    Šťastné mámy se nerozpakují požádat o pomoc druhé, takže se klidně obrátí na manžela, příbuzné i přátele. Zatímco ty „druhé“ matky jsou zničené a zmučené celý týden, včetně víkendu, protože se bojí najít si chůvu nebo oslovit ochotného příbuzného. A přitom je to tak snadné, stačí vyslovit kouzelné slůvko: Prosím…

  • Chodí často ven

    Matka s kočárkem
    Matka s kočárkem
    Autor: Shutterstock

    Už jste dnes byla venku? Nebyla? Tak to rychle napravte. Čerstvý vzduch, slunce a příroda jsou považovány za stimulátory dobré nálady pro všechny matky a ženy. A navíc je to zadarmo, stačí obléknout dítě, posadit ho do kočárku a jít na hodinu ven. Nenávidíte pískoviště? Existují i jiná místa. Mimochodem – když kolem nějakého pískoviště půjdete, rozhlédněte se, a pokud uvidíte veselou usměvavou matku, dejte se s ní do řeči. Dobrá nálada je nakažlivá.

  • Dokážou se bavit a umějí být samy

    Žena s knihou
    Žena s knihou
    Autor: Shutterstock

    Šťastné a pohodové matky umějí vysadit a najít si čas i samy na sebe. Odnesou budíky, zapomenou na domácí úkoly a termíny a dopřejí si třeba jen prodloužený víkend s kamarádkou (nebo partnerem). A ještě jednu věc umějí – dokážou být samy, třeba jen s knížkou. Myslete na to, až budete v devět večer třídit ponožky a strkat do pračky další várku špinavého oblečení.

  • Nedrží drastické diety a spí

    Spánek a žena
    Spánek a žena
    Autor: Shutterstock

    No, možná si teď řeknete, že na pořádný spánek si musíte ještě nějaký ten rok počkat, až dítě povyroste, ale čím dřív nastavíte správné spánkové návyky u svého dítěte, tím dřív se dobře vyspíte i vy. Šťastné matky taky správně jedí a na rozdíl od těch, které do sebe během dne hodí tři šálky černé kávy a nic víc, si klidně dopřejí misku vloček, banán a pořádné jídlo k obědu. I za tu cenu, že bude dítě fňukat.

  • Pravidelně cvičí

    Ženy cvičí rády v kolektivu
    Ženy cvičí rády v kolektivu
    Autor: Shutterstock

    Ještě před pár lety jsem si myslela, že hlavním zvykem velmi šťastných matek je polykání xanaxu, ale brzo jsem zjistila, že mnohem efektivnější pilulkou je pohyb. Samozřejmě že nemám na mysli ten, kdy zvedáte dítě, vyndáváte nádobí z myčky a žehlíte, ale sportovní aktivitu. Pravidelné cvičení vám dá pocit, jaký nevyrobí žádné antidepresivum. A ještě něco: šťastné mámy chodí cvičit s kamarádkami – společná aktivita jim dá křídla.

  • Jsou laskavé a milují to, co mají

    Šťastná matka s dcerou
    Šťastná matka s dcerou
    Autor: Shutterstock

    Už řecký filozof Epiktétus nabídl radu těm, kteří chtějí být šťastní: Nechtěj, co není, a chtěj, co je, a budeš spokojen. Šťastné mámy se chovají ke svým bližním laskavě, nestěžují si pořád a jsou ochotné pomáhat. Nejšťastnější maminky nesrovnávají své děti s dalšími, nesoutěží a nesnaží se mít všechno nejnovější a nejmodernější. Jsou rády za to, co mají – to je největší bohatství.

  • Mají blízké přátele

    Ženy a matky
    Ženy a matky
    Autor: Shutterstock

    Přátelství je pro šťastné matky klíčové. Být ve styku s jinými ženami jim pomáhá být i lepšími matkami. Takový kontakt totiž poskytuje morální, fyzickou i duševní podporu. Přátelé dělají jejich život lepším a přinášejí jim psychickou pohodu, která snižuje stres. Díky tomu jsou i šťastnější. S kamarádkami ženy řeší nejen problémy s dětmi a manželem, ale i triviální věci. Osobně si neumím představit, že bych mateřstvím procházela bez dobrých kamarádek.

  • Dokážou porušovat pravidla

    Šťastná matka s dcerou
    Šťastná matka s dcerou
    Autor: Shutterstock

    Jeden z nejlepších zvyků opravdu pohodových matek je ten, že dokážou čas od času „ohýbat“ výchovná pravidla v rodině. Někdy dovolí svým dětem pamlsky nebo fast food a neděsí je následky, jindy dovolí dítěti koupel s domácím mazlíčkem nebo zajdou s dospívajícím synem na drahé sushi cestou od lékaře. Velmi šťastné matky vědí, kdy mají popustit otěže a dopřát rodině trochu volnosti.

  • Dívají se dopředu, umějí odpouštět a zapomenout

    Matka a dítě
    Matka a dítě
    Autor: Shutterstock

    Šťastné matky si nestěžují na to, že musí vstávat ke kojení, vařit kašičky, řešit tříměsíční koliku a neustále něco uklízet. Dívají se dopředu a moc dobře vědí, že i ta nejhorší a nejtěžší životní situace nakonec pomine. Taky vědí, že i když by rády byly ideální a všechno dělaly správně, občas to prostě nejde, a klidně „podplatí“ dítě čokoládou, když zlobí. Vědí totiž, že všichni máme právo na špatný den, který ale taky nakonec skončí. A pak nad ním můžou mávnout rukou.

  • Smějí se a umějí se tulit

    Šťastná matka
    Šťastná matka
    Autor: Shutterstock

    Děti milují, když jsou jejich mámy veselé a nemračí se. Navíc smích spouští tvorbu serotoninu v mozku, to je tzv. hormon štěstí. Stačí jen pozvednout koutky úst a děti to rozesměje. A smát se s vlastními dětmi nad čímkoli je to nejvíc, co jim můžete darovat (a samy sobě). Kromě toho šťastné matky své děti objímají a mazlí se s nimi při každé příležitosti, což je ta nejchytřejší věc pod sluncem. Dopřávejte si tenhle luxus co nejvíc, protože až dostane vaše dítě řidičák, stěží vás bude objímat. Berte, dokud můžete – mohlo by pak být pozdě.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku