10 vět, které nikdy neříkejte novopečené matce

  • 10 vět, které nikdy neříkejte novopečené matce
    Šťastná matka
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    13. srpna  2016 
     06:00

    Určitě si dobře vzpomínáte na svůj první (nebo druhý, třetí) porod a taky na první náročné týdny po něm. Nevím, jak vy, ale i když jsem byla šťastná, ze všeho nejvíc mě dokázalo namíchnout, když se lidé včetně příbuzných neustále ptali na věci, které bych raději neřešila. Nejvíc mě vytáčely věty: Jak to, že nespíš, když ti usnulo dítě? Jak to, že kojíš jen vleže? Jak to, že jsi ještě nezhubla? 

  • Když usne dítě, spěte taky

    Matka s dítětem
    Matka s dítětem
    Autor: Shutterstock

    Dobrý pokus. Zní to jako úžasná rada, ale po třech dětech můžu potvrdit, že to fakt někdy nejde. Kdy jindy bych mohla uvařit ostatním členům rodiny, uklidit ten svinčík v kuchyni a aspoň na chvíli se podívat na televizi nebo si přečíst pár stránek v knížce? V mém případě to bylo o to cennější, protože všichni synové byli předčasně narození a jejich spánek netrval déle než půl hodiny. Vážně jsem si ale přála usnout s nimi a nechat druhé, aby udělali to, co jindy já. No, kdyby moje maminka nebydlela sto kilometrů daleko a manžel nechodil do práce, možná bych i jejich nabídku pomoci využila.

  • Tedy, ty ale vypadáš unaveně!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Mateřství jde ruku v ruce s bezesnými nocemi (však dobře víte), a když vás navíc budí miminko každou hodinu a půl i v noci, jen těžko budete vypadat jako modelka z titulní stránky vašeho kdysi oblíbeného módního časopisu. My matky nejsme blbé, i když si to možná někdo myslí, a pokud v našich bytech visí na zdi zrcadla, pak samy dobře vidíme ty pytle pod očima. Prosím vás, tak nám to nepřipomínejte, fakt to víme. A když to jen trochu půjde, zamaskujeme je korektorem. No, a když to nestihneme, svět se nezboří.

  • To tvoje dítě nějak moc pláče...

    Matka a dítě
    Matka a dítě
    Autor: Shutterstock

    No jasně, každé novorozeně pláče, některé více a některé méně. Ale brečí všechny. Ovšem v okamžiku, kdy nějaké čerstvé mámě řeknete tuhle větu, okamžitě tak dáte za pravdu jejím nejhorším vnitřním obavám, že není dost dobrá na to, aby své dítě uklidnila. Nestresujte tedy novopečené matky podobnými nesmysly, ani ostřílené veteránky mateřství dopředu netuší, jaké to jejich další dítě bude, pokud jde o fňukání a brečení.

  • Ty nekojíš? No to je špatně, kojit musíš!

    Kojenecké mléko
    Kojenecké mléko
    Autor: Shutterstock

    Běžte někam s touhle radou. Jistě že víme, že kojení je pro dítě to nejlepší, co může být. Mateřské mléko obsahuje zdraví prospěšné látky, které podporují imunitu a snižují šanci, že dítě nastydne, dostane průjem, a podobně. Jenže ne vždycky to jde. Pro spoustu maminek je kojení doslova zápas, a když to je pro ně tak stresující, že raději přestanou kojit, je to jen jejich rozhodnutí. Mám spoustu kamarádek, které si plánovaly minimálně roční kojení a nevyšlo to, byly zklamané a hlavně hrozně nešťastné z toho, že jim všichni kolem včetně laktačních poradkyní říkaly, že to je hřích nekojit. Můžete souhlasit nebo nesouhlasit, je to rozhodnutí každé z nás.

  • Přijdu na návštěvu – jen na chvíli

    Matka v porodnici
    Matka v porodnici
    Autor: Shutterstock

    To známe. Jen na půl hodiny. Nikdy žádná návštěva nezůstala jen třicet minut. Pokaždé vydržela minimálně dvě hodiny, během kterých jsem musela i s miminkem v náručí lítat do kuchyně, vařit kafe, připravovat něco na zobání, jedním uchem hlídat, co kamarádka říká a druhým hlídat malého syna. K tomu si připočtěte spánkovou deprivaci a vyjde vám z takové návštěvy spíše mučení, byť dobře myšlené. Kromě toho nevím jak vy, ale před manželem své kamarádky bych tedy prso na kojení nevytasila.

  • Vy jste vážně chtěli dalšího kluka?

    Matka a dítě
    Matka a dítě
    Autor: Shutterstock

    No co asi myslíte, když jsem si nesla z porodnice domů třetího syna. Takovou hloupou otázku může položit jen ignorant. Popravdě, když jsem se po amniocentéze dozvěděla, že čekám „zase“ kluka, trošku jsem byla přešlá, ale pak jsem se vlastně zaradovala, protože jsem si řekla, že to bude vlastně docela nářez, samí chlapi v domě. A ve finále, co s tím asi tak nadělám? Holčičku bych samozřejmě brala, ale když to tak příroda zařídila, tak to tak je.

  • Ta těhotenská kila jsi ještě neshodila, že?

    Matka a dítě
    Matka a dítě
    Autor: Shutterstock

    Nejsem slepá, vidím velmi dobře, že neshodila. Přibrala jsem při každém těhotenství dvacet kilogramů, při třetím díky těhotenské cukrovce dokonce třicet. Z velikosti 38 jsem se dostala na velikost 46 a musím říct, že v nové podobě slonice jsem se vážně necítila dobře. Než jsem shodila aspoň část z toho, trvalo to rok. Přece po mně nechcete, abych během šestinedělí zhubla třicet kilo? Jakmile některé novopečené mamince řeknete (byť s úsměvem) tuhle větu, věřte, že vám za ni nepoděkuje, bude se cítit trapně a na rozpacích. Novopečeným matkám se hmotnost nepřipomíná, nikdy!

  • Nepořídíte si další dítě? Aby pak nebylo pozdě

    Rodina
    Rodina
    Autor: Shutterstock

    To snad ani nemůžete myslet vážně, že by chtěla nějaká maminka dobrovolně dva měsíce po porodu otěhotnět. Omlouvám se těm, které chtějí, ale já jsem byla ráda, že jsem ráda. Vůbec si neumím představit, že bych kojila tříměsíční dítě a čekala další. Mezi mými dvěma staršími syny je věkový rozdíl necelé dva roky, a i tak to bylo náročné. Je také možné, že by některé maminky i další dítě chtěly, ale nejde to. Touhle otázkou tedy riskujete, že jí způsobíte bolest.

  • On/ona/ nevypadá jako tatínek

    Rodina
    Rodina
    Autor: Shutterstock

    Moje děti díky bohu vypadají jako kopie svého otce, za to nejsou vůbec podobné mně. Což nevadí, protože vím, že jsem je porodila. Ptát se maminky, jestli si je jistá, čí je to dítě, zvláště pak v přítomnosti otce, je krajně nevhodné. Kromě toho, někdy je lepší, když vypadají spíše jako maminky, že? Diplomatičtější je, když novopečené matce řeknete: To vaše miminko je nejroztomilejší dítě, které jsem kdy viděla!

  • Kdy se chystáš zpátky do práce?

    Matka pracuje
    Matka pracuje
    Autor: Shutterstock

    Případně ty už jdeš zpátky do práce? Tohle je čistě na ženě. Matky, které se rozhodnou, že budou doma s dítětem, mají ještě spoustu času na to, aby přemýšlely o tom, kdy se vrátí zpět do zaměstnání. Chtějí být s dítětem doma a nepovažují to za nic, co by snad mělo degradovat jejich intelekt. Prostě to tak mají a hotovo. Totéž platí obráceně. Jestli máte tak dobré místo a nabízejí vám dobré pracovní podmínky, je to jen na vás, zda se vrátíte do práce dřív. Tahle rozhodnutí by neměl nikdo soudit,  ba ani tvrdit, že jste kariéristka, pro kterou je práce důležitější než rodina.

    Přečtěte si více o porodu a období po něm

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku