12 nejhorších věcí, kterými nás štvou prarodiče

  • 12 nejhorších věcí, kterými nás štvou prarodiče
    ...
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    11. ledna  2018 
     06:00

    Tak aby bylo jasno: prarodiče jsou obvykle skvělí. Možná dělají něco jinak než my, ale milují naše děti nade vše a děti je zbožňují taky. Ovšem někdy nás dokážou pořádně vytočit. Zde jsou ty nejpříšernější věci, které nám na prarodičích vadí. Mimochodem – čím vás rozčilují ti vaši? 

  • Dělají všechno jinak, než chceme my

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    „Ne“ není většinou součástí slovní zásoby prarodičů, takže to může být pro nás rodiče frustrující. Zvláště když máme nastavená nějaká výchovná pravidla. Někdy to není nic platné říkat jim, že si nepřejeme, aby dětem dovolili to či ono, nakonec babička stejně pronese: „Ale nedramatizuj to, vždyť se nic neděje, jeden zákusek navíc před obědem ho nezabije!“

  • Pořád se ptají, kdy budou mít další vnouče

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Často ještě předtím, než se narodí první vnuk nebo vnučka, prarodiče nás začnou bombardovat otázkami typu: Snad to nebude můj poslední vnouček, že ne? Kdy plánujete další dítě? Jak dlouho budeš na to druhé dítě ještě čekat, nejsi už nejmladší… Ach jo. Typické.

  • Chovají se, jako by to bylo jejich dítě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Trochu v rozporu s dalšími oblíbenými názory, že? Někteří prarodiče si své vnouče nárokují tak silně, že vám ho vytrhávají z náruče i ve chvíli, kdy si to opravdu nepřejete. „Jen si odpočiň, já ho nakrmím…“ Ale i když jste unavená, chcete mít prostě své dítě u sebe.

  • Nezajímají je důležité životní milníky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    První slova, první kroky, první příkrm, první ochutnání čokolády, první úspěšné plavání v bazénu… My rodiče na tyhle chvíle dychtivě čekáme, protože to jsou důležité milníky života našich potomků. Někdy je ale načasování takové, že svědky těchto prvních úspěchů jsou prarodiče. Můžete se ale vsadit, že právě tyhle okamžiky zapomenou zachytit.

  • Dělají z nás neschopné hospodyně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    V domě mámy pochází pizza přímo z mrazáku. No a proč ne, když máme doma čtyři děti a máme toho až po krk? Jenže u babičky, to je jiná. Tam je výroba pizzy velká legrace, při které mohou děti cákat marinádu a sypat sýr všude kolem.

  • Neustále v nás vyvolávají pocity viny

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Ty už si nepamatuješ, jak jsem ti tehdy tolik pomohla? A ty nejsi schopná přijet ani na dva dny! Zůstaň tu aspoň na půl dne, nevíš, kolik roků života mi ještě zbývá…! Nezáleží na tom, jak moc se snažíme, nikdy nebudeme dost dobří, dost vděční a dost ohleduplní k jejich citům.

  • Hlídají nám děti, ale všechno jim povolí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jakmile požádáme, aby dědečkové nebo babičky dělali hlídací chůvy, musíme mít na paměti, že jsme získali to, co bychom jinak platili. Na jedné straně ušetříme peníze, ovšem na druhé straně se musíme smířit s tím, že když hlídá děda, pravděpodobně dovolí dětem, aby jedly sladkosti nebo se dívaly celý den na televizi.

  • Nikdy se nezeptají na naše svolení

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Ještě aby se ptali, že? Oni jsou přece starší, moudřejší a chytřejší. Oni ví nejlépe, jestli je vaše dítě v šesti měsících schopné absolvovat propíchnutí oušek nebo jestli je připravené na vysazení na nočník. Prarodiče se málokdy zeptají, jestli souhlasíte, a klidně to (dosaďte si cokoli) udělají bez vašeho vědomí.

  • Kazí děti neustále novými dárky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Jednu novou hračku za čas, proč ne, ale pět za týden? Trošku to v tomto směru přehánějí. Prarodiče vůbec velmi rádi své vnoučky rozmazlují. Ne že by to nebylo v pořádku, i na to mají právo, ale co je moc, toho je příliš. Dědo, babi, už toho nechte a přestaňte jim ty další hračky kupovat!

  • Odmítají udělat jakoukoli změnu ve svém bytě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Je fantastické, že chtějí trávit se svými vnoučaty tolik času a těší je to, nás ale netěší, že i když bychom jim to rádi zaplatili, neudělají ve svém bytě či domě nic, čím by zvýšili bezpečí dětí. Natož aby si koupili nový sporák, odstranili skleněné věci, pořídili zábrany na schodiště nebo dali do vany protiskluzovou podložku.

  • Kritizují nás, jací jsme rodiče

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Neumíme pořádně uklidit, postarat se o dítě, domácnost, neumíme dobře vařit, nejsme dost důslední, a pokud nás za něco pochválí, pak je to zřejmě omylem. Pořád nám dávají najevo, co děláme špatně, co bychom mohli dělat lépe, a dokážou nám perfektně zkazit celý den. „Měla bys ho potrestat víc, to já…“ Nebo: „Já nevím, ale to já už bych ti dávno ten sirup na teplotu dala.“

  • Ignorují věci, které se změnily

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    "Vy jste taky neseděli v sedačce a nic se nestalo," hájí prarodiče to, že vezmou dítě do auta, nepřipoutají ho a neřeší, že nemá sedačku – vždyť jedou jen pár kilometrů ke známým. Vedle toho, že je to nezákonné, je to nebezpečné. Jenže oni mohou mít svůj názor, stejně jako považují za zbytečné helmy na kolo a podobně. 

    Nevozte děti do 13 let v autě vepředu, i když mají metr a půl: Je to nebezpečné!

    Nevozte děti do 13 let v autě vepředu, i když mají metr a půl: Je to nebezpečné!

    Spousta dětí se nemůže dočkat toho, až budou měřit metr a půl, aby jim rodiče dovolili sedět v autě vepředu místo ježdění v sedačce vzadu. Další děti…celý článek

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku