Tohle nikdy neříkejte matkám jedináčků! Je to trapné a zlé

  • Tohle nikdy neříkejte matkám jedináčků! Je to trapné a zlé
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    10. září  2017 
     06:00

    Někdy prostě žena víc dětí nechce – a je to její rozhodnutí. Nebo by víc dětí chtěla, ale tak nějak to nejde. Každopádně matky, které mají jedno dítě, dost nerady slyší následující věty a prohlášení. Není vám to povědomé?

  • To máte jen jedno dítě?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock
     

    Ano, jen jedno dítě! Je to snad hřích, že jich nemám pět? Touhle otázkou ostatní naznačují, že by každá žena měla mít více dětí, nebo přinejmenším dvě. Takže tahle otázka je poměrně urážlivá. Stejně tak věta: „Ach, vy máte jen jedno dítě? To není nic, já mám tři, a to je teprve hodně práce!“ Jako by snad s jedním dítětem nebylo práce dost. I jedno dítě někdy vydá za pět a to, že se žena rozhodne jen pro jednoho potomka (nebo jí to tak příroda prostě nadělila), je její legitimní volba. Mít tedy jedináčka je prostě fakt a ostatní by ho měli přijmout. Některé ženy mají prostě dvě děti, jiné deset a některé jedno. Tečka. Naše reprodukční plány jsou jen naše věc a důležité je, jak se o svoje děti staráme.

     

  • Mít jedno dítě? S ním není žádná práce!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Co matky, které mají jen jedno dítě, opravdu vytočí, je náznak, že „jedno dítě není funkční a normální“. No a ano, s více dětmi je zajištění domácnosti poměrně náročné a do značné míry se může podobat pobytu na psychiatrii, ale i s jedním dítětem je rodina a domácnost stále funkční. Takže když vám někdo řekne, že s jedním dítětem si žijete jako v lázních, je to fakt urážlivé. Vždyt to může být úplně naopak: matka tří dětí může mít pohodové tři potomky, se kterými si žije jako na dovolené, a máma jednoho dítěte může žít hektický až pekelně náročný život. Kdo má právo říkat, s kolika dětmi je život jednodušší nebo těžší?

  • Každá matka prožívá své bitvy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Proč by se měly matky mezi sebou předhánět, která má větší status mučednice? Proč hledat důkazy, zda to má horší matka samoživitelka nebo pracující máma nebo matka v domácnosti? Vždyť je to fuk! Každá z nás vyhrává každý den své osobní bitvy, každá se stará poctivě o rodinu a nezáleží ani trochu na tom, jestli je vdaná, rozvedená nebo je svobodná matka. Tyhle mateřské války jsou stejné pro všechny ženy. Tak držme spolu, odložte své metaforické kříže a snažte se vidět situaci takovou, jaká je.

     

  • Myslete i na mateřskou bolest

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    No a v neposlední řadě je důležité myslet i na to, že pro některé matky jedináčků je velmi bolestné připomínat jim, že nemají víc dětí. Je jich totiž spousta, které by víc dětí chtěly, ale nejde to. Moje kamarádka vždycky toužila po více dětech, a než přišlo to první, trvalo to šest let! A další dítě už prostě mít nemůže, protože jí to už nedovolují věk a zdravotní stav. Proč jí to říkat, zvláště když ani netušíte, jak se věci mají? Ještě než otevřete ústa, zamyslete se a raději neříkejte nic. Mohla byste jí ublížit a ranit ji. Mnohem prospěšnější je táhnout za jeden provaz. Být matkou je úžasné a náročné a je jedno, kolik dětí každá z nás máme!

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku