Kdy volat o pomoc? 5 signálů, že jste vyhořela jako matka i manželka

  • Kdy volat o pomoc? 5 signálů, že jste vyhořela jako matka i manželka
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    10. prosince  2016 
     06:00

    Nechci, aby to vyznělo, že snad lituji toho, že mám děti. Miluji je a jsem vděčná za to, že jsou mou součástí. Necítím se být ani obětí, to, že jsem máma, mě těší a těší mě i spousta věcí, které doma dělám. Dělám je ráda, protože miluji pocit, když je rodina spokojená. Ovšem jednou přeteče pomyslný hrnec a je to tady. Vyhoření. Na všech frontách. Proč, a hlavně, proč to nikdo nechce vidět a nechce věřit, že i matky supermanky prostě můžou vyhořet?

  • I dobře namazaný stroj jednou začne skřípat

    3154536:gallery:true:true

    Jasně, je to přece moje vina. Koho jiného. Je tak snadné někoho soudit a odsoudit. Nikdy jsem si nestěžovala, nikdy jsem nevyčítala dětem, že jsem si je neměla pořizovat, ani žádné jiné absurdnosti. Prostě jsem jela jako dobře namazaný stroj. Ovšem i ten jednou začne skřípat. Připadám si jako stará použitá pračka, která prostě přestala fungovat. Je vůbec ještě čas na její opravu? Nebo už oprava nestačí a je třeba generální výměna součástek? A vůbec, víte, jak to poznáte, že jste se dostala až na pokraj svých sil?

  • Na všechno zapomínáte

    3154537:gallery:true:true

    Jistě, matky, které mají děti, a mají jich třeba víc jako já (tři), zapomínají pravidelně a není to nic nenormálního. Ovšem když začnete zapomínat neustále a zapomínáte i na věci, které jste předtím zvládala levou zadní, pak zbystřete. Není normální, když po dvaceti letech začnu komolit slova, přehazovat křestní jména dětí, zapomínat na to, že dítě má maturitní ples nebo že prostřední syn už dva měsíce nemá omluvené absence v žákovské. Ne, to není normální, i když někdo bude tvrdit, že je. Není normální, když zapomenete na to, že má vaše dítě narozeniny, nebo když v sobotu budíte celou rodinu v šest ráno, v domnění, že je čtvrtek. Extrémní zapomínání je známkou blížícího se vyhoření.

  • Křičíte na partnera a děti (nebo naopak nemluvíte vůbec)

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Čím víc se blíží vyhoření, tím víc nezvládáme svoje emoce. Častěji a častěji řveme na blízké, kteří ale vůbec netuší, PROČ to děláme. Většinou je ani nenapadne, že bychom mohli pociťovat něco jako frustraci, že bychom mohli pociťovat pocity vyhoření. Jakmile křičíte na rodinu a vzápětí se rozbrečíte, protože vám to je líto, je to jasné. Ne, nejste hysterka, prostě už jste na dně. Hergot, proč to nevidíte? Necítíte? To je volání o pomoc! 

  • Jste neustále unavená a nejraději byste nevstala z postele

    3154540:gallery:true:true

    Stav trvalé únavy a zesláblosti, neustálé infekce a nemoci, to jsou varovné signály toho, že hrozí fáze vyhoření. Kolikrát jen tak sedíte na posteli a říkáte si, má vůbec smysl jít do práce? Má smysl vstát, budit děti a dělat jim snídani? Najednou vám je všechno lhostejné a je vám celkem fuk, že děti nemají zase svačinu a že jim podesáté v měsíci dáváte peníze, aby si ji koupily samy ve škole. Nejdřív si ale namlouváte, že za to můžou hormony, pak že za to může počasí atd. Vymýšlet si pohodlné výmluvy je naprosto běžné v případě vyhoření. Víte proč? Jsou pohodlné, protože vám dovolují nepromýšlet žádná další rozhodnutí.

  • Jste lhostejná k věcem, které vás dřív bavily

    3154538:gallery:true:true

    Znecitlivění je dalším signálem, že to s vámi jde z kopce. Necítíte ani radost ani starost, vlastně vám je všechno fuk. Když jsem si uvědomila, že nejsem schopná otevřít ani knížku a vydržet u ní aspoň hodinu, nejdřív jsem si říkala: Ok, jsem unavená, tak zítra. Ale uběhl týden, měsíc a pořád ta knížka ležela na nočním stolku. Já, která patřila k nejpilnějším čtenářům místní knihovny, která přečetla měsíčně pět knížek i víc, teď nejsem schopná dočíst stránku. Lhostejnost se začne promítat i do sexuální sféry. Sex, který vás bavil, vám je najednou ukradený. Nic, mrtvo. Jedním slovem, v téhle fázi si připadáte jako kdybyste ohluchla. Svět kolem je tichý a nezajímají vás zvuky, vůně, prostě nic.

  • Vyhýbáte se kontaktům s dalšími lidmi, a to i přáteli

    3154539:gallery:true:true

    Jakmile se dostaví další fáze, tedy fáze, kdy se stahujete do ústraní, asi byste měla okamžitě vyhledat lékaře. Nebo si aspoň promluvit s partnerem či šéfem. Vždycky jste byla veselá a společenská, sedánky s kamarádkami jste milovala a bylo vám s kolegy dobře. V okamžiku, kdy vám ale došlo, že jejich telefonáty ignorujete nebo že odpovídáte na jejich esemesky se zpožděním nebo vůbec ne, že se vymlouváte, PROČ nemůžete zase přijít, zjistíte, že to je už fakt zlé. Ne, moje milé kamarádky, neděláte to, že byste je neměla ráda, prostě jen kontakt s nimi je pro vás obtížný. Nedokážete poslouchat jejich problémy, jejich milostné eskapády či naopak radostné záležitosti. Nemáte náladu, a navíc, ta spousta lidí kolem v restauraci by vás stresovala.

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku