Na vlastní kůži: Matkou po čtyřicítce? Tohle všechno vás čeká!

  • Na vlastní kůži: Matkou po čtyřicítce? Tohle všechno vás čeká!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    7. února  2017 
     06:00

    Před pár dny jsem byla na maturitním plese nejstaršího syna. Bylo to fajn a nebylo špatné být tam mezi rodiči skoro nejmladší. Už před dvaceti lety nebylo v módě mít dítě krátce po dvacítce, jako jsem ho měla já. Zároveň mi však došlo, že to tak nebude vždycky a že mě maturitní ples nejspíše čeká také v době, kdy mi bude přes šedesát. A to mě, přiznám se, trochu vyděsilo. 

  • Matkou na stará kolena? Ano, ale...

    Autorka článku s dcerou Josefínou
    Autorka článku s dcerou Josefínou
    Autor: Radka Wallerová/Supermámy

    Mám čtyři děti a nejmladší dcera se mi narodila, když mi bylo dvaačtyřicet. Je to skvělé, nicméně také hodně náročné a vážně jiné než mít dítě ve dvaceti. Šla bych do toho zase, nicméně moc nevěřím ženám, které jsou na tom stejně a tvrdí, že nejsou unavené, protože dítě na stará kolena je dnem i nocí nabíjí, a že se díky němu cítí nejméně o patnáct let mladší. Protože zase taková legrace to není. 

  • Těhotenstvím a porodem to teprve začíná

    sexy těhotenství
    sexy těhotenství
    Autor: shutterstock

    Všude se mluví a píše o tom, jak těžké je po čtyřicítce otěhotnět, jaké hrozí komplikace během gravidity a jak vysoké je riziko zejména chromozomálních vad ve srovnání s tím, jak to je u matek dvacetiletých. Všechno je to pravda, stejně jako to, že i porod sám je často těžší, protože děloze už se mimo jiné nechce stahovat tak jako ve dvaceti, a častěji vše končí císařem. Tak jako tak, narozením potomka to teprve začíná. Co všechno vás čeká a bude to jiné, než když jsou matka a samozřejmě i otec mladí? 

  • Mejdany už taky nedáváte

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zejména první rok dítěte obnáší nekonečný kolotoč péče o tvora, s nímž se nedomluvíte, a který vás navíc nenechá vyspat. Což budete snášet o dost hůře než ve dvaceti. Představte si to asi takhle: v mládí nebylo problém propařit noc a druhý den jít do práce, člověka maximálně trápila kocovina. Ve čtyřiceti se z podobných akcí vzpamatováváte dva dny, a to ani nemusí trvat až do rána. S nevyspalostí kvůli malému dítěti to je podobné. 

    Permanentní kocovina, s níž se navíc trochu špatně pracuje, člověk je unavený, hůře se soustředí a má pocit, že bezdětným kolegům nebo těm, jejichž děti už odrostly, nemůže stačit. Trvá dva až tři roky, než dítě alespoň trochu odroste. 

  • Vítej, únavo

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Dobře, možná vás prvních pár měsíců nebo skoro ten rok budou nadnášet hormony. Koneckonců, už i pár studií potvrdilo, že během těhotenství si dítě matku svým způsobem opravuje... Mizí například některé chronické problémy, jako jsou ekzém, bolesti žlučníku, projevy alergií. A je pravda, že se po porodu ženy mnohdy cítí mladší, než odpovídá jejich skutečnému věku.

    Ale bohužel, není to stoprocentní a nebývá to navždy. Jednoho dne vám tyhle "nadnášecí hormony" dojdou a vy si uvědomíte, že jste pekelně unavená. Taky se mi to stalo, když bylo Josefíně něco přes rok. Do té doby mi všichni říkali, jak dobře vypadám a že mi to svědčí, pak s tím citlivě přestali. Je třeba začít brát energii jinde, jenže ono moc není kde, protože moc šancí na odpočinek mít nebudete. 

  • Bez prarodičů

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Naplno to na vás dolehne třeba tehdy, když vás skolí chřipka, klidně i ta krátkodobá střevní. Protože i tehdy se budete muset starat o malé dítě, stejně jako v době, kdy vy nebo váš muž budete mít uzávěrku v práci. Na pomoc případných starších dětí z prvního vrhu zase tak moc spoléhat nemůžete, budou mít spoustu vlastních aktivit. A bude to jejich právo.

    Jasně, můžete si najmout chůvu, ale přiznejme si, že každodenní česká realita to není. A na babičky a dědečky se už obracet nemůžete, prostou matematikou se dá dojít k tomu, že jim bude nejméně 60, ale spíše také 70 a více, a to na péči o kojence či batole moc nebývá. Pokud jsou ještě naživu, což bohužel také nemusí být – což vám může být líto nejen z  praktických důvodů, ale hlavně i z toho důvodu, že vaše děti nepoznají lásku prarodičů. 

  • Tak trochu osamělá atrakce

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Je fakt, že matek 40+ přibývá a možná žijete v takové sociální bublině, že jich kolem sebe máte hned několik. Ale celkově jsou stále v menšině, a tak se může stát, že budete jediní starší rodiče široko daleko. Vaše kamarádky se s vámi a malým potomkem rády potkají, vysloví vám obdiv, zmíní cosi o biologických hodinách a pak odejdou a půjdou spolu na víno, zatímco vy budete dalších x let před spaním číst Krtečka.  

    Taky s vámi nebudou řešit výběr první třídy a to, zda dítě vodit do skauta, protože ony teď řeší první sex svých dětí, ne-li rovnou jejich vdavky. 

  • Věk neošálíte

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jsou čtyřicátnice mladistvé více a čtyřicátnice mladistvé méně, ale tak jako tak, někdy po téhle cifře přichází zlom a vy sama si budete muset připustit, že už toho nezvládnete stejně jako dříve. Už nepracujete po nocích, protože to prostě nezvládnete, a o víkendu si po obědě ráda chodíte lehnout, ačkoli jste se tomu kdysi u vlastních rodičů smála.

    Najednou už vás nežene dál neustálý příval mladistvé energie, ale máte čím dál více ráda své pohodlí, zároveň vás více času, energie a peněz stojí, abyste se udržela v kondici a abyste dobře vypadala. A teď do toho malé dítě? Je to jízda. 

  • A co zdraví?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Když koukám na fotky skoro osmdesátiletého Karla Gotta, ne moc zdravého otce dvou malých dcer, připadám si samozřejmě mladá a na vrcholu sil. Jenže taky mě občas bolí záda, chřipku chytnu snáze než dříve a cholesterol, ten abych si rovněž hlídala. Starší rodič je zkrátka větší chabrus a vyhnout se nedokáže ani obavám z vážnějších chorob. 

    Je otázkou, zda si jednou vaše děti budou pamatovat, že máma s nimi už na sjezdovky nechodila, protože byla unavená a bolela jí kolena, ale zkrátka to tak je. 

  • V 50 zase na rodičovské schůzky, v 60 na maturitní ples

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Až půjde Josefína do první třídy, bude mi skoro 50. Budu ani ne o deset let mladší než babička v době, kdy přijela na Staré bělidlo. Jasně, tehdy to byl úctyhodný věk, dnes ne, ale mládí to taky není. Mnohé mé vrstevnice se budou těšit z vnoučat a s radostí je vracet, aby si odpočinuly, budou cestovat, dělat si, co chtějí, chodit do sauny a do divadla, užívat si toho, že už nemusí živit dospělé děti, zatímco my starší rodiče budeme mít v tomto ohledu ještě spoustu let pořádný zápřah. Minimálně do maturity nejmladších potomků někdy kolem šedesátky. 

    Kate a William řeší s dětmi stejné problémy jako všichni rodiče světa. Jak?

    Kate a William řeší s dětmi stejné problémy jako všichni rodiče světa. Jak?

    Je svým způsobem uklidňující, že snad nejsledovanější rodičovský pár světa – Kate Middleton a princ William – řeší s dětmi stejné situace…celý článek

    Matka se fotí s dcerami (10 a 3 roky): Stejně se oblékají a češou

    Matka se fotí s dcerami (10 a 3 roky): Stejně se oblékají a češou

    Když se Britka Dominique v roce 2015 rozhodla, že přestane chodit do práce a bude se věnovat hlavně dvěma dcerám, nebyla si svým rozhodnutím úplně…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku