Proč Češky nechtějí děti? Bylo by toho na ně moc, protože muži nepomáhají

Proč Češky nechtějí děti? Bylo by toho na ně moc, protože muži nepomáhají
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
11. března  2017 
 06:00

Zdejší ženy se přidaly k evropskému trendu a minimálně část z nich si hodně rozmýšlí, kdy a zda vůbec mít děti. Na jedné straně sice přibývá rodin, které mají tři a více dětí, ale není jich zase tolik, aby statistiky zvrátily – protože více je žen, které děti nemají nebo mají jen jedno. Proč tomu tak vlastně je? 

"Evropa včetně České republiky se potýká s demografickou krizí. Stárneme a rodí se málo dětí. Přestože vlády rodiny podporují daňovými výhodami i různými dávkami. Data z 19 sledovaných zemí ukázala, že jsou to převážně ženy, kdo rozhoduje o tom, že další dítě do rodiny nepřibude. Zřetelné je to pak v těch zemích, kde se tradičně o děti a domácnost starají primárně matky – například právě u nás," zní vysvětlení ze zprávy sociologů Akademie věd.

Trend jen potvrdil nový výzkum německých ekonomů Matthiase Doepkeho a Fabiana Kindermanna. Jeho výsledky před několika dny na semináři Ekonomie holek a maminek: Vliv mateřství na výši daní, důchodů a na rozdělení domácích prací představil Filip Pertold z Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu. 

„U nás je vysoký podíl párů, kde žena vetuje další dítě v rodině. Souvisí to s vysokými náklady rodičovství, které česká žena pociťuje. Pro podporu rodin by bylo efektivní, aby se zaměřila konkrétně na ženy, aby se jim odlehčil návrat do práce například v oblasti daní, snížením odvodů do sociálního pojištění i větším důrazem na předškolní péči,“ citovali statistici ve zprávě Filipa Pertolda.

Výtvarnice vtipně nakreslila 16 situací, které rodiče mimin a batolat znají až moc dobře

Výtvarnice vtipně nakreslila 16 situací, které rodiče mimin a batolat znají až moc dobře

Tohle nás hodně pobavilo. Holandská výtvarnice moc vtipně zachytila, jak se někdy cítí všichni rodiče světa, kteří se starají o nejmenší děti. Moc…celý článek

Podle Pertolda jsou to ženy, které často řeknou, že jim jedno dítě stačí, protože kdyby přišlo další, bylo by toho na ně moc. Výzkum totiž ukázal, že ve všech sledovaných zemích muži doma vykonávají méně než polovinu práce spjaté s péčí o dítě. Nicméně v zemích s relativně vyšší porodností, jako jsou Francie, Belgie a Norsko, je zapojení muže poměrně vysoké, a to mezi 30 až 40 procenty. Naopak v zemích s nízkou porodností klesá zapojení mužů na 22 procent.

„Pokud se podaří evropského muže přesvědčit, aby se v péči o dítě a výchově stal rovnocenným partnerem, porodnost v Evropě by měla začít opět přirozeně narůstat,“ napsali v závěru studie Doepke a Kindermann.

Mimochodem – jakkoliv se stát snaží podporovat rodiče všemožnými slevami na dani, míjí se to účinkem. „Podíl pracujících českých matek s dětmi do šesti let je druhý nejnižší v celé EU a téměř poloviční než v Nizozemsku,“ říká výzkumnice IDEA Klára Kalíšková.

České matky malých dětí zůstávají mnohdy doma, přestože by se do práce vrátit chtěly. Můžou za to dlouhodobý nedostatek volných míst v předškolních zařízeních, ale i vysoké zdanění druhého vydělávajícího v rodině, což je většinou právě žena. Té se tak často návrat do práce finančně skoro nevyplatí. 

Dojměte se! Malé děti se navzájem utěšují se svými sourozenci

Dojměte se! Malé děti se navzájem utěšují se svými sourozenci

Sourozenci se asi vždycky občas poškorpí, ale občas jsou k sežrání. Třeba když se navzájem utěšují a snaží se jeden druhého rozesmát nebo když je prostě…celý článek

13 důvodů, proč se dítě chová jako spratek. Mohou za to rodiče!

13 důvodů, proč se dítě chová jako spratek. Mohou za to rodiče!

Děti přicházejí na svět s odlišnými povahami, liší se jejich temperament, zájmy i záliby. Celkové nastavení člověka nelze výchovou zase tak moc ovlivnit,…celý článek

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku