Krutá pravda: Co všechno si musí matky malých dětí odepřít. Kdy se to změní?

  • Krutá pravda: Co všechno si musí matky malých dětí odepřít. Kdy se to změní?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    4. dubna  2017 
     06:24

    Taky se vám stalo, že při společné cestě s dětmi v autě v rádiu zrovna zahráli váš oblíbený song, a v tu chvíli vaše děti začaly šílet jak pominuté? Takové to – když strávíte nejméně půl dne něčím, co bavilo jen vaše potomky, tak máte pocit, že aspoň tu písničku byste si zasloužila... Smůla! 

  • Mami, já vážně trpím

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    "Celý (pro ně) báječný den jsem dovršila zmrzlinou a preclíky, protože jsem super skvělá máma. Pak jsme tedy jeli domů a Phil Collins zrovna zpíval písničku, kterou jsem milovala už jako školačka, já si tu písničku vážně chtěla užít. Jenže má prosba, aby děti aspoň na chvíli byly ticho, se potkala s reakcí, jak jsem staromódní a jak je možné, že mi tohle netrhá uši. Finální reakce: Mami, já vážně trpím! Tak ukončila dcera můj zážitek. Ale že já jsem protrpěla půl dne v dětském parku, to nikdo nebral v potaz," vylíčila jedna matka na webu. Jejím dětem je pět a sedm a ona se rozhodla, že už jsou dost velké na to, aby to pochopily. 

    "Když byly děti mladší a chtěly si povídat, zpívat nebo nechat si vyprávět pohádku během mé oblíbené muziky, která mi připomněla úžasnou dobu, kdy jsem měla pořádné háro a nosila minisukni, nic bych nenamítala. Prostě bych vyprávěla příběh a ony by poslouchaly. Říkala jsem si, že se ke svému životu můžu vrátit později. A právě teď nastal můj čas, dny obětování jsou u konce a děti už jsou dost velké, aby mohly být ticho tři minuty, abych si mohla užít jednu písničku," dodala. Rozhodla se, že její děti už jí tyhle chvilky upírat nebudou. Jsou podle ní dost staré na to, aby pochopily, že ne vše se točí okolo nich. "Moje chvíle jsou zpět a hodlám si je udržet!"

  • Vítej zpátky, dobré jídlo

    Jde o chutě, nebo intuici?
    Jde o chutě, nebo intuici?
    Autor: Shutterstock.com

    Když jsem si před lety pro sebe koupila něco dobrého, například čokoládu, nikdy jsem ji nedala na své tajné místo, protože bych určitě zapomněla, kde to bylo. Takže je vám jasné, kolikrát jsem si ji mohla vychutnat. Ale teď jsou pryč dny "co je moje, to je vaše", případně "já vám něco dám, abych si mohla v klidu zavolat". Děti už jsou dost staré na to, aby věděly, že mají dát své malé špinavé ruce pryč z máminy čokolády a že se nebudu schovávat ve skříni ani se dusit bonbony ve spíži ve strachu, že uslyší šustit obaly. Prostě už s nimi všechno nesdílím a basta!

  • Zase pěkné oblečení

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Už si znovu nechci kupovat oblečení na jedno použití. Být lidským papírovým kapesníkem, to už mám za sebou. A můžete se vsadit, že když už nejsem uhoněnou mámou batolat, budu se zase oblékat šik. Je to tak nádherné. Moje dcera si už sem tam půjčuje moje oblečení, ale jsou věci, které pro ni musí zůstat tabu. Některé mé kousky jsou opravdu pěkné a také takové zůstanou, protože nedovolím, aby se jich dotkla. Ano, jsou to sice jen věci, ale je nutné děti naučit respektovat jejich hodnotu, zvlášť nejsou-li jejich.

  • Jen váš telefon

    Záchodové prkénko byste jim asi olizovat nenechali, ale mobil klidně? Často je na něm mnohem více bakterií než na WC.
    Záchodové prkénko byste jim asi olizovat nenechali, ale mobil klidně? Často je na něm mnohem více bakterií než na WC.
    Autor: iStock

    Samozřejmě rodiče malých dětí občas svůj telefon dají dětem, nejčastěji aby zabránili nějaké scéně a získali čas a klid, když potřebují něco důležitého udělat. Ale když je dítěti pět a víc? Je to vlastně dost drahé zařízení. 

  • Konečně pořádná sprcha

    Jak často se sprchujete? A není to moc?
    Jak často se sprchujete? A není to moc?
    Autor: Shutterstock.com

    "Ne že bych se doteď nedostala do koupelny, někdy jsem si dokonce užila dlouhou horkou sprchu, ale teď děti vědí, že mě mají nechat na pokoji. Vědí, že se jdu osprchovat, oholit, udělat si make-up, a jsou si vědomy, že zatímco jsem za zavřenými dveřmi, budu reagovat jen na mimořádné události. Léta trávíme tak, že se jen v letu opláchneme a už se ještě celé mokré běžíme ujistit, že se jim nic nestalo a vzájemně se nepozabíjely. Takže když děti odrostou, je to váš čas; je sakra čas dát si pořádnou, ničím nerušenou sprchu," pochvaluje si na netu jiná matka, která už má onu náročnou část rodičovství za sebou. 

  • Pěkný, čistý a uklizený dům. Ano!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud děti dělají nepořádek, měly by si ho po sobě uklidit. Celá zodpovědnost není jen na rodičích. Ve věku, kdy to zvládnou, si mohou vyprat své oblečení, utřít prkénko na záchodě a umýt po sobě nádobí. I díky tomu si děti časem přestanou utírat ruce a obličej do pohovky – a to hlavně díky tomu, že vědí, že když to udělají, budou to muset samy vyčistit. 

  • A co vy?

    I když si právě teď všechno výše zmíněné užívat nemůžete, protože jsou vaše děti malé, věřte, že to uteče a zas budete mít své hezké chvilky zpátky. Zasloužíte si to. Roky s poničeným nábytkem, roztrhanými knížkami a snědenou oblíbenou čokoládou přejdou jako nic. Milujeme první roky svých ratolestí, ale to neznamená, že nás nenaštve, když nám zničí nové sluneční brýle a rtěnkou pomažou zeď. Tohle není stěžování si, jen těšení se na pěkné věci v životě, protože naše děti vyrostou a pak to bude těžké z úplně jiných důvodů.

    Neuvěřitelné koupání novorozenců. Podívejte se na dojemné video!

    Neuvěřitelné koupání novorozenců. Podívejte se na dojemné video!

    Není pravda, že se novorozenci a malí kojenci musí každý den koupat, ačkoli někteří zdravotníci to ještě stále tvrdí. Ale na druhou stranu právě koupání…celý článek

    Jak rostou děti Angeliny Jolie, Mily Kunis, Victorie Beckham a dalších? Podívejte se!

    Jak rostou děti Angeliny Jolie, Mily Kunis, Victorie Beckham a dalších? Podívejte se!

    Zatímco rozvádějící se herečka Angelina Jolie se svými dětmi nadále cestuje po celém světě, jiní si užívají většího klidu. Zpěvačka Gwen Stefani se…celý článek

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku