Tohle jsme nesnášeli! 9 věcí, které bychom dětem rozhodně dělat neměli

  • Tohle jsme nesnášeli! 9 věcí, které bychom dětem rozhodně dělat neměli
    Foto: Profimedia
    Sdílej na facebooku
    8. dubna  2017 
     06:00

    Je spousta věcí, které jsme jako děti nesnášeli a u kterých jsme se doslova upsali čertu, že je na svých dětech nebudeme opakovat. Které mě štvaly nejvíc a které se snažím neopakovat?

  • 1. Neustále nás kritizovali

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    To neumíš, to děláš špatně, tohle nedokážeš. Jak jsi to ustlala tu postel? Jak to, že jsi dostala dvojku a ne jedničku? Jak jsi to vyluxovala? Neumíš to udělat pořádně? Nikdy jsem se nezavděčila, ani kdybych se na hlavu postavila. Ne, tak tohle se snažím svým dětem nedělat. Kritika ano, ale ne pořád, chvála ano, co nejvíce – i za maličkosti. Čím víc budete chválit, tím víc sebedůvěry budou vaše děti mít.

     

  • 2. Vyhrožovali nám tátou/mámou

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    Počkej, až se táta vrátí z práce, ten ti to teprve spočítá! Vždycky jsem se klepala a přemýšlela o tom, co se asi stane, až se táta z té práce vrátí. Tohle bychom dětem taky neměli dělat. Výhrůžky podobného typu vytvářejí v dětech úzkost a strach, a navíc to znamená, že svou odpovědnost jako rodič za řešení problémů přehazujete na někoho jiného.

     

    Jaká pravidla ve výchově pomáhají? Tahle!

     

  • 3. Proč? Protože jsme to řekli!

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    Tak tahle odpověď pro mě byla doslova smrtící. Když se dítě zeptá rodičů, proč by něco mělo udělat, pak by rodiče měli náležitě odpovědět. Dítě potřebuje vědět konkrétně, PROČ má to či ono udělat. A pokud to rodič vlastně sám neví, jen chce na dítěti ukázat svou sílu a moc, pak je to smutné.

     

  • 4. Neustále nás s někým srovnávali

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    Byla jsem sice jedináček, ale to vůbec nevadilo. Rodiče mi neustále dávali za vzor někoho jiného – sousedovu dceru, syna, spolužačku Věrku, která byla geniální matematička, bratrance Honzu, prostě kohokoli, kdo byl jaksi bezproblémový. Srovnávat vlastní dítě s kýmkoli je nepřípustné. Nebo by mělo být! Takže to nedělejme!

  • 5. Ignorovali naše soukromí

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    Díky bohu za to, že mí rodiče pokaždé zaklepali, když vstoupili do mého pokoje, a to i když mi bylo třeba deset. Nikdy taky nevtrhli do koupelny, když jsem se myla, ani se nehrabali v mé aktovce či osobních věcech, natož aby šmírovali v mém deníku. I děti mají právo na soukromí a svůj osobní prostor. Vždy tedy buďte uctiví a neignorujte hranice druhých.

     

  • 6. Nutili nás dojídat

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    Tenhle opravdu pitomý zvyk bohužel přetrvává do současnosti. Je spousta rodičů, kteří nutí své děti, aby dojedly to, co mají na talíři. Není divu, že z nich mohou v budoucnu vyrůst otesánci s nadváhou. Nikdy nenuťte děti, aby snědly všechno, co jim předložíte. Dejte jim méně a raději pak přidejte, je to lepší než naložit přemíru a nutit je, aby to do sebe s odporem nasoukaly.

  • 7. Nutili nás pracovat

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ne že by nebylo dobře, aby děti v domácnosti pomáhaly, ale co je moc, to je příliš. Proč jsme museli jako děti o letních prázdninách místo odpočinku hrabat seno nebo obírat rybíz na marmeládu, kterou jsme stejně nesnášeli? Proč nás nutili rodiče každou neděli uklízet místo toho, aby nás nechali pobíhat venku s kamarády? Takže uberte trochu i vy a nenuťte děti pracovat – v životě se ještě napracují (vyndat nádobí z myčky se samozřejmě nepočítá).

  • 8. Spěchali na nás

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    Taky vám rodiče pořád říkali: Pospěš si, pospěš si, ať to stihneme! Koho by to nestresovalo, že? Takže změkčete a zmírněte své ranní rituály a říkejte to trošku jinak, aby bylo jasné, že jste jeden tým. Hlavně klid, však ono nic neuteče.

  • 9. Zakazovali nám tréninky a kroužky

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    Dostala jsi trojku z písemky? Celý týden máš zaracha, žádné tréninky ani televize. A žádné kamarádky a kino! Panebože, jak já jsem TOHLE nesnášela! Proč mi zakazují trénink nebo kroužek, které mě baví? No, asi právě proto! Ne, vy své děti za špatné známky netrestejte. Pokud navíc na to dítě nemá, pak už je vůbec takový trest nesmysl. Maximálně dětem řekněte, že příště byste ocenili, aby se více snažily, ale jinak to nedramatizujte a zbytečně nekřičte.

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku