Klářin příběh: Mám silikonová prsa, přesto jsem kojila. Jak to šlo?

  • Klářin příběh: Mám silikonová prsa, přesto jsem kojila. Jak to šlo?
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    11. dubna  2017 
     06:00

    Když bylo Kláře dvacet, nechala si prsa vylepšit pomocí plastické operace a silikonových výplní. Když jí bylo o sedm let více, narodilo se jí dítě, které rok kojila. Šlo to, ale přesto se objevily i problémy, na které ji doktoři předem neupozornili. 

  • Proč? Neměla jsem žádná prsa!

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Hned na úvod raději napíšu, že nepracuju v erotickém průmyslu a že se mi pod bradou nepohupují monstrózní pětky, ale úplně obyčejné a spíš menší dvojky.

    Mé důvody k plastické operaci byly naprosto prozaické – měla jsem hrudník jako desetiletý kluk, a to opravdu nepřeháním! Prostě tam, kde má většina žen a dívek prsa, jsem neměla lautr nic.

    Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

    Bohyně kojení: Kontroverzní a přitom něžné fotky budí pobouření

    Fotografka Ivette Ivens je velkou příznivkyní kojení, a to včetně kojení na veřejnosti, které část lidí odsuzuje. Ona se na takovou kritiku rozhodla…celý článek

    Už v pubertě jsem začala nenávidět léto – všechny ty výstřihy, nátělníčky, průsvity a hlavně plavky. Dokonce jsem kvůli svému „handicapu“ přestala se závodním plaváním, už jsem nechtěla poslouchat věty typu „…jó, ta bez prsou…“ nebo mít přezdívku „prkno“.

  • Doktoři mi nic neřekli

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pracuji jako zdravotní sestra, sice ve stacionáři pro seniory, ale i tak jsem trochu více rozuměla tomu, do čeho jdu. Věděla jsem, že to bude bolet, že v žádném případě nejde o banální operaci bez rizik.

    Věděla jsem i to, že mě v budoucnu pravděpodobně čeká reoperace, ale překvapilo mě, jak málo informací jsem tehdy obdržela ohledně kojení a všeho, co s ním souvisí.

    Například můj jinak perfektní gynekolog, se kterým jsem konzultovala kdeco, byl v tomto směru naprosto nepolíbený. A dokonce i lékař na klinice, kterou jsem si kvůli příznivé ceně vybrala, mi při mých, možná trochu „šťouravých“, otázkách přišel lehce nejistý.

  • Jak jsem sháněla informace

    Podívejte se na video, jak kojení řešil jeden otec!

    A tak jsem si mnoho věcí zjišťovala sama nebo po známých (odbornících). S lékařem jsem se kvůli budoucímu kojení dohodla na malém kapkovitém implantátu pod sval, kdy řez nebude veden bradavkou, aby nebyla potenciálně ohrožena její citlivost.

    Takové řešení prý kojení zcela jistě neovlivní. Lékař mi však bohužel neřekl, že se může teoreticky stát, že implantát bude během laktace lehce utlačovat mléčnou žlázu, a kojení tak bude v některých polohách snazší a v některých příliš nepůjde, což se mi mimochodem stalo. Ne že by to mé rozhodnutí ovlivnilo, ale tato informace by se mi později neobyčejně hodila!

  • Co se s prsy dělo během těhotenství

    ...
    ...
    Autor: iStock.com

    Otěhotněla jsem v 26 letech, prsa se mi v těhotenství i po porodu zvětšila jen nepatrně, ani s implantáty jsem neměla „přefouklé balony“, o kterých některé ženy v souvislosti s kojením mluví.

    Jsem poměrně vysoká a i přes zvětšení mám prsa vzhledem k postavě spíše malá, ostatně tak jsem to i plánovala. V porodnici jsem pochopitelně hlásila, že mám implantáty, ale kupodivu to nikoho příliš nezajímalo.

    Trochu mi přišlo, že to zdravotníci spíše nechtěli slyšet a řešit, ohledně kojení ke mně přistupovali úplně stejně jako k ostatním maminkám. V porodnici jsem kojila bez problému, jen nalévání prsou bylo hodně bolestivé, ale to trápí mnoho maminek a s implantáty to dle mého nesouvisí.

  • Na boku? Ani náhodou!

    Matka dárkyně musí být zdravá a nesmí kouřit!
    Matka dárkyně musí být zdravá a nesmí kouřit!
    Autor: ČTK

    Problémy přišly až doma, zjistila jsem, že nemohu kojit v posteli na boku. Mléko prostě asi méně teklo, zvlášť z pravého prsu, a malý při kojení plakal – ale těch nervů, než jsem zjistila příčinu!

    Díky bohu jsem narazila na pokrokovou laktační poradkyni, která měla „moderní zkušenosti“ a věděla, že se v případě žen s implantáty mohou v některých případech objevit potíže při určitých polohách při kojení (implantát utlačuje žlázu) – obvykle pak stačí změnit polohu a je vyhráno. Já vyhrála! Kojila jsem skoro rok, poté se malý sám odstavil.

  • Podepsalo se na prsech kojení?

    Mnoho lidí zajímá, jak vypadají prsa s implantáty po kojení. No asi jak která. Stejně jako u přírodních prsou záleží na elasticitě kůže, nárůstu objemu hrudi během laktace a také na pozvolnosti odstavování.

    Video ukazuje pouto, které při kojení vzniká mezi matkou a dítětem:

    Ano, i má prsa jsou dle mého po kojení trochu jiná, ale poznám to jen já. Osobně mám pocit, že lehce klesla, ale stále vypadají velmi pěkně, velikost je stejná jako po operaci (dle velikosti podprsenky), jen tvar je jakoby přirozenější.

  • Čekají mě komplikace na mamografu?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nicméně je tu jedna věc, na kterou jsem ani já jako zdravotník nemyslela a kterou mi nikdo bohužel před deseti lety neřekl. Dnes už je to s informovaností mnohem lepší. Silikonové implantáty totiž mohou poněkud komplikovat mamografické vyšetření, alespoň dle informací, které mám.

    Pro daného lékaře je vyšetření obtížnější a dle některých zdravotníků i méně průkazné, silikon totiž nepropouští rentgenové záření a lékař musí být zkušený, aby vyšetření provedl opravdu kvalitně.

    Pediatři nevědí, že kojené děti rostou jinak, a nutí ženy k přikrmování

    Pediatři nevědí, že kojené děti rostou jinak, a nutí ženy k přikrmování

    Kojené děti se nedrží růstových tabulek. Často se stává, že nejdříve rostou rychle a pak se tempo výrazně zpomalí. To nejednoho rodiče znejistí, a…celý článek

    Anna: Můj muž si přivedl milence do pokojíku našich dětí

    Anna: Můj muž si přivedl milence do pokojíku našich dětí

    Anně je šestatřicet a příběh, který má za sebou, je dost neuvěřitelný. Vyprávěla nám ho v době, když už ho měla za sebou. Přesto se z něj ani po několika…celý článek

/
Autor: Maminka.cz/Martina Machová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku