Přiznání matek: Co si doopravdy myslí o dětech, partnerech a mateřství?

Přiznání matek: Co si doopravdy myslí o dětech, partnerech a mateřství?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
1. ledna  2018 
 06:00

Většina matek nemá problém otevřeně říct, co je na mateřství těší. Ovšem už méně otevřeně přiznají, co na něm nesnášejí. Webový portál Today.com nedávno provedl exkluzivní průzkum, kterého se účastnilo více než pětadvacet tisíc žen. Odpovídaly v něm na to, co si skutečně myslí o dětech, partnerech nebo ostatních matkách. Tohle je osm nejčastějších tajemství, která průzkum odhalil!

Tajemství číslo 1: Chtějí čas pro sebe, zpátky své tělo a více spánku

Průzkum odhalil, že většina matek touží po tom, aby měly čas samy pro sebe. Jakmile se jim narodí dítě, čas, kdy mohly dělat to, co chtěly, prakticky přestane existovat. Vedle času, který by měly jen pro sebe (23 procent), by si přály lepší tělo (14 procent), více spánku (14 procent) a taky trávit více času s kamarádkami. „Nemůžu se dočkat, až zase vypadnu od svých dětí i od manžela,“ napsala jedna účastnice průzkumu.

Tajemství číslo 2: Kojení i nekojení je problém

Průzkum se věnoval i kojení a závěry byly poměrně zajímavé. Zatímco 18 procent matek v průzkumu odsoudilo ostatní ženy, že své děti nekojily, 42 procent žen se stydí za to, že kojily své děti déle, než je obvyklé. „Kojila jsem dceru až do dvou let, ale jediný, kdo to věděl, byl můj manžel a moje matka. Styděla jsem se to říkat na veřejnosti, aby mě někdo nekritizoval," napsala jedna respondentka.

Autor: iStock

Tajemství číslo 3: Posílají nemocné děti do školky a školy

Přiznávám, že jsem mnohokrát poslala svého syna do školy, i když tvrdil, že ho bolí břicho. Měla jsem ten den několik důležitých schůzek, poradu a neodkladné záležitosti. Jo, jsem hnusná! Průzkum však ukázal, že stejně „hnusné“ jsou i ostatní matky. V případě, že potomka bolí „jen“ břicho, až 49 procent respondentek by ho poslalo do školy. „Dala jsem mu enterol, paralen a poslala ho do školy,“ říká jedna maminka.

Tajemství číslo 4: Kdyby mohly, udělaly by spoustu věcí jinak

No schválně – která z vás se otevřeně přizná, že kdyby mohla, měla by dítě později, vybrala by si jiného manžela nebo by se vůbec nevdala? Většina by asi řekla, že je spokojená, ale anonymní průzkum ukázal opak. Až 71 procent maminek by udělalo většinu věcí jinak: téměř 23 procent by si zvolilo jiného partnera, 21 procent by si přálo více dětí a 19 procent by si zvolilo flexibilnější kariéru. No a 4 procenta žen přiznala, že by raději děti neměly vůbec. „Přestože svoje děti miluju, existují chvíle, kdy si přeji, abych je měla později a nestály mi v cestě,“ řekla jedna respondentka.

Autor: iStock

Tajemství číslo 5: Raději spánek než sex

Jakmile děti usnou, téměř 53 procent matek by si vybralo spánek před sexem. Cítit únavu a nedostatek spánku je téměř všeobecná stížnost matek. Jak říká jedna z nich: „Každý vám říká, abyste si užívala čas, který máte, se svými dětmi, když jsou malé, protože až vyrostou, nic se nedá vrátit. Ale někdy jsem tak unavená a opotřebená, že se těším na to, až se nebudu muset starat o nic.“

Tajemství číslo 6: Odsuzují a kritizují jiné matky

Kolikrát se vám hlavou přežene nějaká kritika týkající se toho, jak jiná máma vychovává své dítě? No přiznejte si to, určitě dost často. To já bych nikdy, to já jsem mnohem přísnější, to já na své děti nikdy nekřičím! Podle průzkumu jen 12 procent matek říká, že nekritizují ostatní matky, ale 88 procent připouští opak. Téměř 37 procent matek například kritizuje rodiče, jejichž děti mají nadváhu nebo kteří jim dávají nezdravé potraviny.

Autor: iStock

Tajemství číslo 7: Jedno dítě je oblíbenější než to druhé

Přísaháte, že všechny své děti máte stejně ráda? No, podle průzkumu 14 procent matek říká, že to není pravda a že jedno dítě mají vždycky oblíbenější. „Miluji samozřejmě všechny své děti stejně, ale jedno z nich je oblíbenější. Snažím se, abych to nedávala najevo před ostatními, ale tak to prostě je,“ říká jedna z respondentek.

Tajemství číslo 8: Používají děti jako výmluvu

Pozval vás někdo na návštěvu a vám se tam nechce? Měla byste jít na večírek nebo vás pozvaly kamarádky na mejdan? Děti jsou super výmluva k tomu, abyste se vyhnula všemu, kam nechcete jít. To aspoň tvrdí 84 procent dotazovaných matek. Jedna matka se dokonce přiznala, že využívá své děti k tomu, aby nemusela spát s manželem. „Když nemám chuť na sex, řeknu, že se musím s dětmi učit, napsat úkol nebo jim vyprat.“

Jaké je být mámou doopravdy? Podívejte se na VIDEO, v němž zachycuje mateřství ilustrátorka:

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku