Nejhorší dárky pro novopečenou matku. Proč jsou jí k ničemu?

Nejhorší dárky pro novopečenou matku. Proč jsou jí k ničemu?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
16. února  2018 
 06:00

Když jsem si přinesla z porodnice svého prvního syna, čekaly mě doma haldy dárků od příbuzných, kamarádek, kolegů… Musím přiznat, že jsem ale čekala něco jiného než dárkový poukaz do restaurace s platností dva měsíce či oblečení pro syna ve velikosti školáka. Ne že bych byla nevděčná, uznejte ale sami – co skutečně potřebuje máma, která se právě vrátila z porodnice? A jaké dárky ocení?

Poukaz do restaurace nebo na masáž

Jistě, je to super, že někdo myslí taky na vás, nejen na dítě, které jste přinesla domů. Jenže většinou jste tak unavená, rozbolavělá a celá pomačkaná, že vyrazit si dva týdny po návratu domů do luxusního podniku a tvářit se tam, že jste v pohodě a naprosto fit, je naprostá blbost. Masáž by snad byla fajn, ale rozhodně ne dřív, než skončí šestinedělí. Ledaže by dorazil masér až domů a umasíroval by vás k spánku. Z osobní zkušenosti říkám: raději přineste na návštěvu hrnec s nějakým dobrým jídlem.

Spousta květin

I květiny jsou nádherné, zvláště pokud je jaro. Jenže pokud vám přinese každý, kdo k vám přijde, kytici růží, karafiátů, tulipánů a kdo ví čeho ještě, kam je asi tak dáte? Schválně – kolik váz doma máte? Já tři, možná čtyři, víc ne. Novopečená matka nepotřebuje haldy kytek, dělá všechno, co je v jejích silách, aby udržela dítě naživu (a sama sebe) – ještě aby pečovala o kytky! Prosím, ne.

Lahve s vínem a šampaňským

No ano, však ony se nezkazí, když je dáte do chladu. Ale popravdě – v prvních týdnech a měsících, zvláště pokud se chystáte kojit, alkohol potřebovat nebudete. Ten si nechte až na dobu, kdy dítě povyroste a vy budete totálně vyřízená a budete potřebovat vzpruhu. Teď jste přišla z porodnice, kojíte a žádné víno ani whisky nepotřebujete.

Dárková karta na oblečení

Vzpomínám, když mi kamarádka (netěhotná a bezdětná) přinesla po třetím porodu jako dárek nabitou kartu na dva tisíce korun do mého oblíbeného obchodu s oblečením. Na oko jsem se tvářila nadšeně, po jejím odchodu jsem zoufale plakala a dívala se na své tělo, které mělo dvacet kilo navíc. Ta karta mi akorát připomněla, že v nejbližším roce, možná dvou, si nic na sebe nekoupím.

Šperky

Po třetím porodu jsem obdržela celkem čtyři různé šperky – stříbrné i zlaté. A jen jeden z nich nosím dodnes. Řetízek od manžela se čtyřmi drahokamy, které symbolizují všechny mé důležité muže v rodině. Ovšem ty další šperky... Vůbec nechápu, koho napadlo mi koupit dlouhý řetěz na krk s přívěskem ve tvaru delfína, když jsem nikdy nic takového nenosila (nehledě na můj bujný dekolt), či koho napadlo mi koupit náušnice dlouhé jako nádraží (v životě bych si je do ucha nedala). Ne, šperky prosím nekupujte, pokud vás o to výslovně matka nepožádá.

Plenky a ubrousky

Ano, tak tohle naopak novopečené matce přinést musíte! Ubrousků na prdelku ani jednorázových plenek není nikdy dost. Myslete ale na to, dárcové, že je lepší zavolat a zeptat se, jakou velikost koupit, protože se můžete klidně splést nebo mylně předpokládat, že „malých“ velikostí má doma dost. A přitom právě ty jí scházejí (protože všichni nosí raději ty větší, že).

Kojenecké potřeby a léky

Není to možná dvakrát originální, ale zato praktické. Jako novopečená matka budete v jednom kole – a nikdy nevíte, co může přijít. I pitomá rýmička může zkomplikovat život všem. Takže, kojenecké kapičky do nosu, sirup na horečku – samozřejmě vše po konzultaci s lékárníkem.

Potraviny plné vitaminů

Pamatuji se, jak velkou chuť jsem měla v šestinedělí na něco dobrého, ale chodit po obchodech se mi nechtělo. Když mi pak kamarádka přinesla koš plný zdravých potravin včetně mého oblíbeného ovoce, málem jsem ji ulíbala k smrti. Perfektní dárek, kterým rozhodně neurazíte. No a když je uvnitř koše navíc ještě čokoláda, není už vůbec co řešit.

Úklidový servis

Já osobně bych s tím asi měla problém – sledovat, jak se mi někdo cizí motá po bytě. Ale někomu jinému to možná nevadí. Znáte-li dobře maminku, pak víte, jestli by to byl fajn dárek, nebo ne. Každopádně v šestinedělí bude unavená neskutečně, stejně tak tatínek, takže předplacení úklidového servisu by se mohlo hodit.


Jaké je být mámou doopravdy? Ilustrátorka zachycuje realitu mateřství:

 

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku