Tyhle fotky dětí nikdy nedávejte na sociální sítě! Proč?

Tyhle fotky dětí nikdy nedávejte na sociální sítě! Proč?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
3. srpna  2020 
 06:00

Žijeme ve světě, kde se to na Facebooku či Instagramu hemží vším možným. Zveřejňujeme snímky domácích mazlíčků, kulinářských výtvorů či fotky z dovolených. A pro mnohé je to stejně přirozené jako ranní káva nebo večerní čištění zubů. Ovšem při sdílení záběrů, na nichž jsou naši potomci, bychom měli zvolnit a dobře si rozmyslet, co na sociální sítě dáváme. 

Ne vždy je totiž sdílená fotka vašeho dítěte příjemná – zvláště pak jemu. Pokud je už ve věku, když si to dokáže uvědomit, je to jasné. Bez jeho souhlasu prostě žádnou fotku, na které je váš puberťák, raději nedávejte. No, snad kromě fotky z maturitního plesu, to by snad mohl i teenager skousnout. Malé děti se ale bránit neumí, navíc nevhodné fotky můžou nalákat osoby, které by je mohly zneužít. Doporučujeme tedy následující snímky na sociální sítě nedávat.

Když se děti koupou

Jakákoli fotografie vašeho dítěte, kde je částečně nebo úplně nahé, nebo je v koupelně ve vaně, není určená pro cizí oči, a už vůbec pro širokou veřejnost přátel na Facebooku. Možná na snímku vypadá váš chlapec či holčička roztomile, ale někdo jiný si může myslet něco docela jiného.

Když jsou nemocné

Jako rodiče je naším úkolem chránit naše děti, ne je využívat. Zeptejte se sami sebe: Chtěli byste, aby někdo na Facebooku uveřejnil vaše fotky, na nichž jste nemocní, opilí nebo zranění? Asi ne. Tuhle otázku si vždycky položte, když budete chtít zveřejnit snímek vašeho dítěte, jak leží v posteli s horečkou nebo jak má odřené koleno.

Když jsou na nočníku nebo sedí na WC

Fotky vašich dětí, které konají svou potřebu, jsou nanejvýš soukromé a intimní. Taky by se vám asi nelíbilo, kdyby vás manžel vyfotil, jak čuráte a pak fotku poslal hromadně všem v práci. Pamatujte si, že všechno, co sdílíte online, je v podstatě navždy; opravdu si myslíte, že váš dospívající syn bude chtít jednou vidět snímek, na kterém sedí na nočníku?

Skupinové snímky

Pokud jste se rozhodli sdílet fotografie svých dětí online, je to vaše rozhodnutí. Není však v pořádku, abyste tohle rozhodnutí učinili i za ostatní rodiče a sdíleli na FB společné fotografie vašich potomků s jinými dětmi. Nejdřív se ujistěte, že to udělat můžete. Pokud ne, nikdy takovou fotku nezveřejňujte.

Fotky, které odhalují jeho strachy či slabosti

Zveřejnění určitých snímků na sociálních sítích může způsobit, že vaše dítě bude ve škole terčem šikany. Jde hlavně o obrázky, které odhalují jeho strachy, slabosti nebo třeba horší stránky. To může dítě ponížit a mít dopad na jeho společenský život.

A jaké fotografie podle vašeho názoru na Facebook nepatří?

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku