Jsou single starší matky šťastnější než vdané? Vědci říkají, že ano!

Jsou single starší matky šťastnější než vdané? Vědci říkají, že ano!
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
6. dubna  2018 
 06:00

Přestože panuje obecné přesvědčení, že vdané ženy jsou zdravější a šťastnější, poslední výzkumy naznačují opak. Být ve vztahu není automaticky záruka vyššího sebevědomí ani lepšího zdraví. A single matky prý mají i více sexu než ty, které jsou v manželství. Jak to tedy je?

Stále více žen se dobrovolně rozhoduje, že se stanou svobodnými matkami. A ačkoli jim kdekdo říká, že jedině manželský svazek je klíčem ke štěstí, není to tak docela pravda. Nové studie naznačují, že single matky jsou zdravější, mají více sexu a méně pijí alkohol.

Až donedávna bylo manželství pro řadu žen normou, která je posvátná. Single matky byly považovány za nežádoucí a často byly terčem pohrdání. Vedle toho bývaly tyhle ženy pravidelně obviňovány z mnoha sociálních problémů.

Navzdory tomu všemu se mohou single ženy radovat. Nedávný průzkum Pew Research Center zjistil, že veřejnost už není tak ostře vyhraněná vůči ženám, které samy vychovávají děti, a že manželství už pro společnost není nejvyšší priorita. 46 procent dospělých odpovědělo, že je lepší uzavřít manželství, ovšem 50 procent odpovědělo, že single život je lepší. Ve věku od 18 do 29 let pak 67 procent lidí uvedlo, že jsou jiné priority než sňatek. Podle statistiky pak téměř 50 procent nezadaných žen ve věku 35 až 39 let touží stát se svobodnými matkami!

Existují i některé úžasné přínosy toho, že mají starší single ženy děti. Jedna studie ukázala, že děti starších matek měly méně behaviorálních, společenských a emočních problémů než děti mladších matek. Další studie naznačily, že starší matky žily déle a měly vyšší a chytřejší děti. A to nejsou samozřejmě jediné přínosy.

Studie porovnávající blahobyt dětí, které vyrůstají v rodině pouze s matkou, a dětí s dvěma rodiči nenalezla žádné rozdíly ve vztahu rodič-dítě nebo ve vývoji dítěte. Klíčová pro dítě je přítomnost stabilního milujícího rodiče – byť jednoho. Vedle toho studie ukázaly, že starší single matky jsou zdravější a mají menší sklon k závislostem. A proč jsou šťastnější? Protože i když je rodičovství vyčerpávající, všechna rozhodnutí dělá pouze matka a nikdo další jí do toho nekecá. Co si o tom myslíte vy?

 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku