Pětistovku k důchodu za každé dítě? Raději slevy na dani a alimenty

Pětistovku k důchodu za každé dítě? Raději slevy na dani a alimenty
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
21. června  2018 
 07:20

Lidovci přišli s návrhem, které by v důchodu zvýhodňoval matky a to navíc podle toho, kolik vychovaly dětí. V zásadě by každá žena měla pod dostat pět set korun měsíčně za každé dítě, mluví se také o možnosti snížení věku, kdy by mohly odejít do penze. Před několika dny však návrh nepodpořil socální výbor sněmovny. 

Návrh představila poslankyně Pavla Golasowská (53, KDU-ČSL), která argumentovala svým vlastním příběhem - na mateřské a rodičovské dovolené tahle matka šesti dětí strávila celkem osmnáct let. Tvrdí přitom, že role matek je nedoceněná. 

„Výchova dětí, která je jednou z nejdůležitějších rolí nebo poslání ženy-mámy, není společností ani státem oceněná. Proto bychom chtěli za každé vychované dítě přidat na důchod každé mamince 500 korun,“ řekla Blesk Zprávám poslankyně Golasowská, která zároveň proslula jako odpůrkyně homosexuálních a lesbických manželství. 

 

Rodičovskou považuje za práci na plný úvazek a 24 hodin denně. KDU-ČSL zároveň navrhuje, aby mohly matky odcházet do penze dříve. O rok za každé dítě, které přivedou na svět. „Chceme ocenit to, že maminky byly doma, že jim třeba utekla i kariéra, že i po zdravotní stránce na tom nemusí být nejlépe. Chceme, aby stát maminky ocenil tím, že za každé dítě půjdou o jeden rok do důchodu dříve. Myslím si, že si to ty maminky zaslouží,“ řekla Golasowská pro Blesk Zprávy.

Popravdě řečeno, myslíme si, že podpora matek a nejen jich, rodičů obecně, by mohla vypadat moderněji. Měla by vést například k tomu, aby jim firmy ochotně dávaly částečné úvazky, nabízely klouzavou pracovní dobu, aby byl dostatek školek ideálně už od dvou let a aby existoval způsob, jak dostatečně rychle vymoci alimenty z neplatičů výživného. Lidovci navíc už před několika lety přispěli k tomu, že se zvýšily daňové úlevy na děti a to považujeme také za věc, která rodinám pomáhá. 

 

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku