Čím tahle matka dvojčat nadzvedla Instagram? Nebojí se ničeho!

Americká umělkyně Hein Koh se snaží vyburcovat svět k podpoře zaměstnaných matek!
Foto: Instagram Hein Koh
Sdílej na facebooku
17. července  2018 
 06:00
Hein Koh je grafička, sochařka a fotografka žijící v New Yorku, zároveň maminka tříletých holčiček Ami a Oni. Když po porodu zjistila, jak těžké je pro ženu pokračovat v kariéře, když má doma děti, rozhodla se vytáhnout do boje!

Je to tak trochu jiná máma. Živelná, prostořeká a provokující. Ve dvaatřiceti letech zjistila, že mají ona a manžel zdravotní problémy, kvůli kterým se jim nejspíše nepovede počít potomka. S neplodností se léčila šest let, během kterých přemýšlela, zda by vůbec měla mít dítě.

Byla přesvědčena, že bude muset volit mezi milovanou profesí a péčí o miminko, a nebyla si jistá, co chce více. Nakonec se rozhodla pro umělé oplodnění a v roce 2015 přivedla na svět dvě dcery, dvojčata. Sama říká, že první informace o tom, že ratolesti budou rovnou dvě, ji pořádně vyděsila. Hlavou se jí honily myšlenky, zda pro ni pak ještě bude v branži místo.

Třaskavé doznání

Na sociálních sítích vzbudila pozdvižení nejen svými odvážnými těhotenskými akty, ale také veřejným přiznáním, ve kterém popisuje smíšené pocity a rozporuplné emoce, které jí přineslo mateřství, spolu s přesvědčením, že skutečnost, že se stanete rodičem, by měla být považována za novou životní výzvu, a nikoli za něco, co vás „vyřadí ze hry“.

Podle jejích slov to rozhodně neznamená jen to, že budete celé dny vařit a kojit, odložíte vlastní zájmy „na později“ a vzdáte se kariéry! Fotkami ze svého pestrobarevného života to názorně dokazuje a statisíce lidí, kteří ji sledují na sociálních sítích, ji za to milují!

Matky ven ze hry?

„Umělecký svět není ani trochu laskavý k matkám a stárnoucím ženám. Všichni jsou přesvědčeni, že děti jsou na úkor kariéry a úspěchu,“ říká Koh. Po porodu proto neztrácela čas přemýšlením, co znamenají dvojčata pro její další uměleckou dráhu, a jednoduše se vrhla do práce.

A byla v šoku. „Bylo to obrovské překvapení. Paradoxně jsem nikdy nebyla tolik zaměstnaná a vytížená, jako když mi do života vstoupila naše dvojčátka,“ usmívá se Koh. Rozhodla se nedodržovat zavedené stereotypy a odhodlala se veřejně poukázat na fakt, že mezi umělci z řad mužů a žen existují rozdíly a ženy jsou kvůli svému rozhodnutí stát se matkami často opomíjeny a přehlíženy. „Všichni si stále myslí, že když jste úspěšná a pracující žena a porodíte děti, přinášíte velkou oběť. Všem by nám ale přece mělo být umožněno být dále aktivní a pracovat ve svém oboru a zároveň nebýt diskriminovány kvůli založení rodiny,“ je přesvědčena Koh.

Jsem naprosto posedlá

„Stát se maminkou dvojčat mně osobně neuvěřitelně pomohlo být lepším člověkem. Naučila jsem se efektivněji nakládat s časem a naplno ho využívat, dokážu rozlišit, co je skutečně důležité a nad čím mohu mávnout rukou, zbavila jsem se špatných návyků. Jsem schopná pracovat i po probdělé noci a dokážu se soustředit i v domácím každodenním chaosu.

A co je nejlepší: do mé práce se promítá ta obrovská záplava nádherných emocí, které s sebou přináší mateřství. Moje díla jsou díky tomu zajímavější, kreativnější, mají více vrstev. Být mámou je největší zážitek a posedlost v mém životě. Přijala jsem ho jako výzvu, která mi má pomoci posunout se dál. A takto by měla uvažovat každá máma,“ tvrdí Koh. A nutno říci, že co káže, to také sama praktikuje.

Nestydí se otevřeně a na rovinu přiznat, že využívá chůvu, která přichází každý pracovní den, aby ona sama mohla pracovat, s manželem si rovnoměrně rozdělují domácí práce, nákupy i vaření. Koh doufá, že její upřímné přiznání napomůže k pozitivním změnám v tom, jak společenský systém zachází s matkami, které se snaží propojit péči o děti a rodinu s možností realizovat se v práci, která je baví a naplňuje. „Každý z nás by se měl snažit dělat to, o čem si myslí, že je nejlepší pro něj a jeho rodinu,“ uzavírá Koh.

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku