Do restaurace s dětmi? Váš život už nikdy nebude takový, jaký býval

  • Do restaurace s dětmi? Váš život už nikdy nebude takový, jaký býval
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    21. července  2018 
     06:00

    Slavnostně prostřený stůl, decentní tichý rozhovor a pomalé stolování? Nebo ohlušující výkřiky, smažené nugety létající vzduchem a sklenička limonády rozlitá po bělostném ubruse? Vítejte ve světě stravování s potomky!

  • Společná večeře - radost, nebo stres?

    ...
    ...
    Autor: istock

    Milujete ten stylový tapas bar na rohu, kde hoří na stolech svíčky, servírují úžasné lahůdky a to nejlahodnější víno a večeři si užíváte v měkce polstrovaných křesílkách?? Bohužel, když vám do života vstoupí děti, budou tyto radosti jen vzdálenou vzpomínkou. Podobně jako vaše předtěhotenské ultratěsné džíny a celodenní sledování seriálu Přátelé z pohodlí gauče. Romantické a klidné prostředí a vybrané jídlo v útulném podniku plném elegantně oblečených dospělých se zkrátka vylučují s nápady vašeho živelného (i když neuvěřitelně roztomilého) batolete. Raději se rychle naučte přežít ve zcela jiné stravovací rovině – s omyvatelnými ubrusy, šálky s plastovými víčky a těstovinami ve tvaru zvířátek. S hlasitým doprovodem, nevypratelnými fleky na oblečení a nečekanými překvapeními. Na co všechno musíte být připraveni? Když vyrazíte do restaurace s dětmi, zapomeňte na svobodu, volnost a pomalé upíjení drinku, které jste si tolik užívala v době, kdy jste neměla v závěsu jedno, dvě či tři malé děti.

  • Závodíte s časem

    Autor: istock

    Před: Přejete si stůl pro dva na osmou hodinu? Ano, prosím.

    Po: Kdy je nejlepší vyrazit, abychom se vyhnuli návalu a děti už nebyly příliš unavené? A raději stůl v rohu, nebo co nejblíže východu? A mají tam dostatek dětských židliček a herničku? Nakonec stojíte před restaurací ještě před otevřením, abyste se stihli najíst dříve, než se zaplní, a vaše děti tak neměly moc šancí vyděsit dav vyčerpaných lidí, kteří si moc přejí mít k jídlu po celodenní pracovní době klid a ticho.

  • Změníte chuťové preference

    Autor: istock

    Před: Foie gras, kachna pečená na medu, salát z grilovaných mořských plodů. A nikdy nevynecháte sýrový talíř a digestiv. Samozřejmě máte v plánu v této praxi pokračovat. Děláte si legraci?

    Po: Upřímně řečeno, co je tak špatného na pizze, hamburgeru a špagetách s kečupem? Jednoduše musíte vybírat z podniků, kde jsou přátelští k dětem a kde jim připraví jejich nejoblíbenější dobroty. S cílem nasytit je a udržet aspoň trochu v klidu vezmete zavděk i hranolkami.

  • Oblékáte se jako do boje

    Autor: iStock

    Před: Vypravování na večeři vám trvalo i hodinu, než jste se rozhodla, zda si vzít ty krajkové černé šaty, novou hedvábnou halenku, nebo se spokojit s košilí, černými kalhotami a béžovým sakem.

    Po: Nejdete sice do válečné zóny, ale věřte, že to bude podobné. Takže zapomeňte na jakékoli světlé kousky oděvu, šaty, na kterých vám záleží a které stály majlant, šátky a další doplňky. Volbou číslo jedna jsou takové kousky, které se dobře čistí. Jednoduše popadněte takové oblečení, které se hodí k táboráku nebo na zahradu.

  • Nepotřebujete kabelku

    ...
    ...
    Autor: istock

    Před: Z domu vyrážíte s módní minikabelkou, ve které nosíte rtěnku a lesk, cestovní balení parfému, kapesníky a klíče od auta.

    Po: Máte doma ještě přebalovací tašku, kterou jste vozila na madle kočárku? Nyní ji znovu oceníte. Nebo jakoukoli jinou prostornou brašnu, do které pohodlně nacpete několik plen, balení hygienických ubrousků, lahev s mlékem nebo čajem, oblečení na převlečení, pastelky, omalovánky, lízátka a leporelo.

  • Dám si vodu, prosím

    ...
    ...
    Autor: istock.com

    Před: Hurá, koktejly! Nebo raději víno. A pak ještě jednu sklenku, slavíme přeci dnešní noc.

    Po: Ne ne, jen žádný alkohol. Jednak to v doprovodu dětí nevypadá dobře (nejste přeci další z těch "matek alkoholiček“), jednak musíte si udržet stav bdělého vědomí, být neustále v pohotovosti a připravena zasáhnout. Takže maximálně jedno malé pivo nebo velmi slabý střik, ze kterého usrkáváte po celou dobu večeře. A tak si ho velmi šetříte.

  • Vybíráte raději předem

    Autor: iStock.com

    Před: Bez dětí byla spousta času na pročtení jídelního lístku odshora dolů, v klidu a beze spěchu jste si objednala předkrm a pak teprve řešila, co bude následovat dále.

    Po: Ještě doma sedíte u počítače nebo mobilu a on-line studujete pečlivě nabídku dané restaurace, rozhodujete se, které pokrmy způsobí co nejmenší trapas typu špagety na lustru či borůvkový džem na bílém ubruse, a přemýšlíte, která jídla budou co nejdříve hotová, abyste své malé démony nasytila co možná nejrychleji.

  • Vynecháváte dezert

    ...
    ...
    Autor: istock

    Před: Večeře bez sladké tečky? Neexistuje! Obzvláště pokud je zrovna v menu ten úžasně nadýchaný čokoládový dort.

    Po: Chci opravdu mým rozdováděným divochům podstrkovat ještě další cukr, zdroj okamžité energie? Ne! Navíc každý další chod prodlužuje dobu vašeho pobytu v restauraci a zvyšuje možnost, že se potomstvo začne nudit, systematicky trhat sáčky s cukrem a vysypávat ho po stole, případně vyrývat vidličkou ornamenty do dřevěné podlahy.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku