Tajení příjmů vs. alimenty

Bývalý manžel tají příjmy, aby nemusel platit alimenty
Bývalý manžel tají příjmy, aby nemusel platit alimenty
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
14. října  2015 
 16:51
?

Můj exmanžel má platit na děti 4000 korun měsíčně, na každé tedy dva tisíce korun. Jenže posledního půlroku platí méně, někdy celkem tisíc, někdy dva dva a půl, víc ne. Tvrdí, že se mu v podnikání nedaří a že mám být ráda alespoň za tyhle peníze. Posílá mi je navíc složenkou, ačkoli u soudu jsme se dohodli na platbě na účet. Myslím, že jeho skutečně příjmy jsou vyšší, ale že je dostává nějak bokem. Co mohu dělat?

Karolína, Ostrava

Dobrý den Karolíno,

určitě je dobře, že váš bývalý manžel hradí aspoň něco a asi by bylo vhodné si o daném nejprve promluvit a vysvětlit exmanželovi, že nejistota, zda a kolik bude na výživném uhrazeno, vám komplikuje plánování a péči o děti. Naopak se třeba ukáže, že finanční problémy exmanžela jsou skutečně jen přechodné a mají brzo skončit. Ačkoliv vaše vztahy nejsou ideální, jde vidět, že spolu aspoň trochu komunikujete a mnoho rozvedených manželů by vám tak mohlo jen závidět.

To je určitě cenné, a proto bych nejdříve volil cestu zjištění více informací a domluvu. Pokud však budete mít dojem, že zde není dohoda možná a že není výživné hrazeno v plné výši úmyslně, ačkoliv na něj exmanžel prostředky má, můžete se obrátit na exekutora a dlužné výživné vymáhat v exekuci.

 

Mgr. Petr Němec
Video
 

Zobrazit domovskou stránku